Ekrem Sarısu Emekli aylığı prim borcu için haczedilebilir
HABERİ PAYLAŞ

Emekli aylığı prim borcu için haczedilebilir

Haberin Devamı

Soru: Babamın bir şirketi var. Geçmişten sigorta prim borçlarından dolayı, SGK emekli maaşının üçte birine haciz koydu. Her ay maaşının üçte biri kesiliyor. Acaba kesilebilir mi? Gökhan YILMAZ

Cevap: Emekli aylıkları prim ve nafaka borcu haricindeki borçlar için, emeklinin izni olmadıkça haczedilemiyor. Babanızın emekli aylığı prim borcundan dolayı haczedilebilir. Nitekim edilmiş de. Maalesef yapılacak bir işlem yok.

Çalışan emekli ödenmeyen mesai ücreti için ne yapabilir

Soru: Emekliyim. Özel şirkette 2009’dan beri destek primine tabi olarak çalışmaktayım. Sorum şu: Maaşımız zamanında yatırılmamakta, her ay farklı günlerde yatırılmakta, bu gerekçeyle işten kıdem tazminatı alarak ayrılmam mümkün mü? 8.00-18.00 hafta içi, Cumartesi 8.00-16.00 arası çalışmaktayım. Dolayısıyla haftalık 45 saatin üzerinde çalışmaktayım. Mesai alma talebimi nasıl söylemeliyim? Veya tazminatlı hak edişinden sonra mı istemeliyim? (Fazla çalışma için aylık bordo fotokopisi var orada mesai görülmemekte. Bu konuyla ilgili gerekirse şahit de gösterebilirim) İsmi saklı

Cevap: Ücretiniz her ay değişik günlerde olsa da ödenmekte. Bu nedenle iş akdinizi fesih edip tazminat alamazsınız. Ancak haftalık 45 saatten fazla olan çalışma süreniz için; fazla çalışma süresi ücretiniz ödenmemektedir. Bu size iş akdinizi geçerli nedenle fesih hakkı verir. İşverenden ödenmeyen fazla çalışma ücretinizi talep edin. Ödememeleri halinde, bu gerekçe iş akdinizi fesih edip işinizden ayrılarak, fazla çalışma ücretinizi, kıdem tazminatınızı ve varsa kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini talep edin. Ödememeleri halinde, iş mahkemesinde dava açarak elinizdeki bordoları belge olarak mahkemeye sunup, fazla çalışma süresi ücretinizi ve kıdem tazminatınızı, varsa kullanmadığınız yıllık izin sürelerinin ücretini yargı yoluyla alabilirsiniz.

Bağ-Kur, emekli kız çocuğuna babasından yetim aylığı bağlamaz

Soru: Emekli Sandığı emeklisiyim. SSK emeklisi eşim Haziran ayında vefat etti. Eşimden dul aylığı bağlattım. Hem kendi aylığımı hem de eşimden aylık alıyorum. Acaba 1990’da vefat eden Bağ-Kur emeklisi babamdan da aylık bağlatabilir miyim? SERPİL T.

Cevap: Bağ-Kur sigortalı çalışan veya kendi çalışmalarından dolayı emekli olan kız çocuklarına ana veya babalarından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Emekli olduğunuzdan maalesef babanızdan dolayı Bağ-Kur’dan yetim aylığı bağlatamazsınız.

Emekli ikramiyesi haczedilir

Soru: Emeklilik hakkı elde etmiş memurum. Emekli olmayı düşünüyorum ama icra takibinde bankaya kredi borcum var ve maaşımdan kesiliyor. Emekli olunca emekli ikramiyeme ve emekli maaşımda icra kesintisi olur korkusuyla emekli olamıyorum. Acaba emekli ikramiyeme icra nedeniyle el konur mu? AHMET

Cevap: Emekli olan ‘memurun’ emeklilik ikramiyesi icra takibinde olan borçları nedeniyle haczedilebiliyor. Ancak emekli maaşlarından Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları ile nafaka borçları haricindeki borçlar için, emeklinin muvafakatti olmadan icra takibi ile kesinti yapılamıyor. Kesinti yapılırsa da icra dairesine itiraz ederek haciz kesintisi kaldırılabiliyor. Sonuç olarak emekli ikramiyenize haciz konabilir. Ancak emekli aylığınıza izniniz olmadan haciz konamaz.

Dava açsanız da sonuç alamazsınız

Soru: Emekli Sandığı’ndan maaş alan bir öğretmen emeklisiyim. Eşimden ayrıldım. Babam SSK emeklisi. Annem Emekli Sandığı emeklisiydi. Babamdan maaş alabilir miyim? Alan bir sürü kişi var, mahkemeye dava aç dediler. Bu konuda beni bilgilendirebilir misiniz? Siba ÇELİKTAŞ

Cevap: SSK, emekli kız çocuğuna ana veya babasından dolayı yetim aylığı bağlamaz. Maalesef babanızdan dolayı SSK’dan yetim aylığı alamazsınız. Tersi olsaydı. Yani siz SSK, babanız Emekli Sandığı emeklisi olsaydı, babanızdan yetim aylığı alabilirdiniz. Size babasından aylık aldığı söylenenlerin, babaları Emekli Sandığı mensubu, kendileri SSK veya Bağ-Kur’ludur. Çünkü Emekli Sandığı; sandık emeklisi dışındaki emeklilere (SSK, Bağ-Kur emeklilerine) ana veya babalarından dolayı aylık bağlıyor. Bu durum kanun hükmüdür. Dava açsanız da sonuç alamazsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder