Özlem Denizmen Emekli çift araba almak isterse...
HABERİ PAYLAŞ

Emekli çift araba almak isterse...

Haberin Devamı

Hayalini kurduğunuz emeklilik geldi çattı. Yıllarca çalışmışsınız. Keyif zamanı. Peki ya bütçe? Emekli maaşı sınırları zaten belli, birikmiş birkaç kuruşu da korumak gerekiyor. Peki nerede bu işin keyfi? İşin içinden çıkamayan Kılıç çiftini evinde ziyaret ettim, işte tavsiyelerim...

Uzun evliliğin sırrı Kılıç çifti bana yazdılar. Emekli olup rahata ermiş, gül gibi geçinen, zarif, birbirine sevgi-saygı dolu, güleryüzlü bir çift. Evlerine girer girmez 30 sene öncesinden düğün resimleri dikkatimi çekti, baktım, aşklarına sahip çıkmış bu çift. Bu arada belirteyim, ailedeki huzuru satın alabilecek hiçbir para birimi yok. “Nedir sırrı evdeki bu ahengin?” diye sordum. “Birbirini rahat bırakmak” dediler. Birbirlerine kızdılar mı, ayrı ayrı yürüyüşe giderlermiş. Tebrik ettim, birçok eş biliyorum ki birbirini kızdırmak için soluğu mağazalarda alıp, kredi kartına yükleniyorlar.

Zeytinyağı diyeti

Küçük mutfaklarında çayımı yudumlarken bir baktım dolapta bir sarı kağıt, ‘zeytinyağı’ yazıyor. “Bu ne?” dedim. Mehmet Bey; “Sormayın vallahi, bizim hanım bir tutturdu türlü çeşit en pahalı zeytinyağlarını alıyor. Ne o, rejimmiş, paralar gidiyor” dedi. Gülüştük. Bütçede yerini hesapladık. Zaten genç kız gibi duran Nurcan Hanım’ı ikna ettik. İhtiyacı yok.

Çayı önüme koyuşu bile değişti

Kılıç çifti uyumlular. Birbirlerini iyi idare ediyorlar. Ama gün boyu aynı evde olmak beraberinde birtakım anlaşmazlıkları getirmiş. “Aynı evin içinde sürekli olmaya alışmamışız. Çayı önüme koyuşu bile değişti sanki. “Neyin var, bir şey mi oldu?” diye soruyorum? Sonra düşünüyorum, evde oturmak zor iş.”

[[HAFTAYA]]

AİLE'NİN İHTİYACI

3500 lira gelir ile emeklilik yıllarındaki finansal huzuru bozmadan, eşler arası ortak karar alarak, bütçeye uygun bir araba seçmek.

MARATON

En iyi anlaşan çiftler bile emeklillik maratonuna iyi antremanlı girmeli, çünkü son 50 yılda ömür 20 sene uzadı! Hem kısıtlanan bütçe, hem günün her anı birlikteliğe alışmamış iki insan.

ÇÖZÜM/CİP Mİ, KARAVAN MI?

Kılıç çiftinin ayda 3500 lira geliri ve 25 bin lira gibi bir toplu paraları var. Mehmet Bey her istediğinde gezebileceği hem ev hem araba olarak gördüğü bir karavana sahip olmak istiyor. Buna karşılık Nurcan Hanım her zaman kullanabileceği bir cip istiyor. İkisi de senelerdir çalışmış. İstediği 4 tekeri almak ikisinin de hakkı. Peki şimdi ne olacak? Bu konu evin içinde, ikisini de yiyip bitiriyor.

Para dostu ‘güney cephesi’


Çift seneler önce evlerini satın alırken, akıllıca davranıp, fazla fatura ödemeyelim diye güney cephesinden ev almış. Bugün ise ısınmaya ayda sadece 250 lira harcıyorlar. Ayrıca ikisi de yakın zamanda sigarayı bıraktıkları için ayda 300-500 lira sigara masrafları da yok. Kısaca tutumluluğa önem veren bir çift.

Hepimizin zaafları var

Mehmet Bey; “Aynı çizmenin 70 renginden alınır mı hanım” diyor. Mehmet Bey de az değil, daha yeni 5 gömlek almış. Bütçe yaptığınız zaman, zaaf kısmını ayrı bir kalem olarak yazın ki her ay zaafınıza kaç para harcıyorsunuz görün. (Hakikaten, sizin ona para harcamadan duramıyorum dediğiniz zaafınız ne?)

KARAR ANI

Kılıç çifti ne araba alacaklarına karar veremedikleri için araştırmalarını yapmamış. Onlara cip ve karavan için karşılaştırmalı araç maliyeti araştırması yaptırdım. Gidip İLK DEFA gördüler. Hissettiler. İnternetten de iyice araştırdılar. Ondan sonra beraber ARABA FİNANSMANI planı yaptık. Nurcan Hanım’ın hayalindeki cip 79 bin lira. Aylık gideri; kredi taksiti ve cipin masrafları; vergi, kasko, bakım, yakıt vb ile birlikte 2000 lira. Cipin bütçelerine getireceği ek yıllık masraf ise 9000 lira. Bu kadar borca girmeye değer mi? Beraber karar verdik, “değmez”. Mehmet Bey’in hayalindeki karavan 60 bin lira. Aylık 1400 lira kredi ödemesi var. Yıllık ek masrafı; bakım, yakıt, vergi vs. ise 12 bin lira. Ben Nurcan Hanım’ın cip hayaline RET verdim. Hiç karavan deneyimi olmayan Mehmet Bey’e de 2 hafta deneme süresi verdim. O iki hafta boyunca gerçekten karavan isteyip istemediğine karar verecek. Karar sonunda karavan almak isterlerse tekrar konuşacağız.

İKİNCİ BAHAR


Emeklilik maaşı ile geçim zor. Şimdiden biriktirin. İkinci baharınızı zenginleştirin

EVLİLİK

Ortak hedefi olan evlilikler daha huzurlu ve uzun sürüyor.

SONUÇ


Buradan emekli çiftlere sesleniyorum; emekli maaşınızla İSTEKLERİNİZ için borçlanmayın. Unutmayın ekstra geliriniz yoksa olmayan gelirinizle idare etmek zorundasınız. Durup kararınızı gözden geçirin, analinizi doğru yapın. Araç almadan kullanım amacınızı, araştırmanızı, maliyet hesabını iyi yapın. Her türlü para sorununuz için beni arayın, bana yazın. Evinizde hep birlikte para sorununuzu çözelim.

Kullanım amacı

- Benim için istek mi ihtiyaç mı?
- Ne için kullanacağım.
- İş için mi gezmek için mi?
- Şehir içinde mi kullanacağım şehir dışında mı?
- Yılda kaç kilometre yapacağım?

Araştırma

- Hangi model?
- Hangi marka?
- Bagaj kapasitesi nedir?
- Kaç yaşında?
- Otomatik mi/düz vites mi?

Maaliyeti

- Alım maaliyeti.
- Takas değeri.
- 2. el değeri.
- Aksesuar.
- Yıllık giderleri.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder