Ekrem Sarısu Emekli ikramiyesi ödememek için Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hükmü tekrar getirdiler
HABERİ PAYLAŞ

Emekli ikramiyesi ödememek için Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hükmü tekrar getirdiler

Soru: Kasım 1983-1987 arasında Ziraat Bankası’nda memur olarak görev yaptım. Özel nedenlerden dolayı istifa ettim. Zaman içinde isteğe bağlı olarak sigortamı devam ettirerek prim ödedim ve emekli oldum. Bu durumda son çıkan kanun gereği, Emekli Sandığı‘ndan ikramiye alabilir miyim? Ulviye AKYOL Cevap: Sizin gibi son çalıştığı kurum Emekli Sandığı’na tabi olmadığından memuriyet hizmetleri için emekli ikramiyesi almasına mani olan yasa maddesini, Anayasa Mahkemesi 5 Haziran 2010’dan itibaren yürürlüğe girmek üzere iptal etti. Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra siz ve sizin gibi emeklilerin, emekli ikramiyelerini almalarının önü açılmıştı.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Ancak, 19 Haziran 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5997 sayılı Yasa ile yapılan düzenleme sonucu, Anayasa Mahkemesi’nin iptal ettiği yasa hükmü bu kez, geriye yönelik olarak Emekli Sandığı Kanunu’nun 89’uncu maddesine konarak, eski uygulamanın devamı sağlandı. Başka bir ifadeyle emekli ikramiyesi alınmasının önü tıkandı. Bu aşamada emekli ikramiyenizi ödemezler. Ancak sizin durumunuzda olan binlerce kişi idare mahkemesine dava açtı. Muhtemelen davayı kazanarak ikramiyelerini alacaklar. Ya ikramiyenizi talep edecek, reddettiklerinde idare mahkemesine 60 gün içinde dava açacaksınız. Ya da ana muhalefet partisinin 5997 sayılı Yasa ile yapılan düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun sonuçlanmasını bekleyeceksiniz.

Aftan Çöp Vergisi borcu da yararlanacak

Soru: İşyerlerinin ödediği Çöp Vergisi kanunu kapsamına alındı mı? Restoran işyerinin Çöp Vergisi borcu için aftan yararlanabilir miyiz? Bayram USLU Cevap: Başta Emlak Vergisi ve Çevre Temizlik Vergisi (Çöp Vergisi) olmak üzere belediyelerce tahsil edilmekte olan kamu alacakları ve bunlara ilişkin, cezalar ile faiz, gecikme zammı gibi borçlar af kanunu kapsamına alındı. Restoran işletmesinin Çöp Vergisi borcu, aftan yararlanır. Verginin aslı ile vadesinden af kanununun yürürlüğe gireceği tarihe kadar enflasyon oranına göre hesaplanacak olan gecikme zammının peşin veya kanunun sağladığı 36 aya kadar taksitle ödenmesi halinden Çöp Vergisi’ne kesilen vergi cezasının tamamı ile yüksek oranlı gecikme zammının tamamı silinecektir.

Haberin Devamı

Primi 20 tam yıla yaşı 53’e tamamlamanız gerekiyor

Soru: 2 Ocak 1972 doğumluyum. 26 Kasım 1996’da Bağ-Kur’lu oldum. Ev hanımıyım. 11 yıl 3 ay 24 gün prim ödedim. Ne zaman emekli olurum? PERİHAN Cevap: 20 yıl prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 8 yıl 8 ay 6 gün daha prim ödeyerek, 11 yıl 3 ay 24 gün olan ödemenizi 20 yıla tamamlamanız şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 2 Ocak 2025’te emekli olabilirsiniz.

49 yaşını doldurmalısınız

Soru: 1969 doğumluyum. SGK girişim 20 Haziran 1986. 1986 yılından bu yana SGK’ya toplam 7503 gün prim ödedim. Halen çalışmaktayım. Ne zaman emekli olabilirim? Ahmet GÜLER Cevap: 25 yıl sigortalılık süresi, 5300 gün prim ödeme ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemseniz de 2018’de 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Varlık Barışı’nda yükümlülüklerini yerine getiremeyenlere yeni hak veriliyor

Soru: Yeni çıkacak af kanunu ile Varlık Barışı Kanunu’nun yeniden getirildiği doğru mu? İlk Varlık Barışı’nda süreyi kaçırıp yararlanamayanlar, yeni çıkacak kanundan yararlanabilecek mi? SÜHA Cevap: TBMM’ye sunulan ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un geçici 3’üncü maddesine göre; (Kanun tasarısının gerekçeli tam metni için bakınız www.yaklasim.com), yeni bir Varlık Barışı Kanunu getirilmiyor. Eski Varlık Barışı Kanunu kapsamında başvurusunu yapan ancak, yasanın aradığı süre içinde yurtdışından varlığını getirmediği, yasada belirlenen sürede sermaye artırımı yapamadığı ve Varlık Barışı kapsamında hesaplanan vergiyi belirlenen süre içinde ödeyemediğinden, Varlık Barışı ile sağlanan avantajlardan yararlanamayanlara, ödeme kolaylığı yasası ile yeni bir süre veriliyor. Verilen süre içinde yükümlülüklerini yerine getiren mükellefler, Varlık Barışı’nın sağladığı avantajlardan yararlanabilecekler. Varlık Barışı’ndan yararlanmak için başvuru yapmayanlara yeni bir hak verilip verilmeyeceği, tasarının yasalaşmasından sonra ortaya çıkacak.

Çalışan emeklinin ücretinden yüzde 7.5 destek primi kesilir

Soru: 12 Mayıs 2008’de SSK’dan emekli oldum. Özel sektörde işçi olarak çalışma fırsatı doğdu. İşyeri destek primi ödeyecek. Acaba emekli maaşım kesilir mi? Veya herhangi bir kesinti olur mu? Bu durum, 1 Ekim 2008’deki kanun öncesi ve sonrası açısından ne anlama geliyor? Beni etkileyen bir durum var mı? HAKAN Cevap: Emekli aylığını kestirmeden sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilirsiniz. Çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında destek primi kesilir. İşveren de ödediği ücretin yüzde 22.5’u kadar destek primini işveren hissesi olarak, ayrıca işin tehlike derecesine göre de yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı primi öder. Emekli aylığından bir kesinti olmaz. 1 Ekim 2008’den önce de çalışan emeklinin ücretinden yüzde 7.5 destek primi kesiliyor. İşveren de destek primi işveren hissesi olarak yüzde 22.5 oranında destek primi ödüyordu. 1 Ekim 2008’den sonra işverene ayrıca yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeme zorunluluğu getirildi. 1 Ekim 2008’den önceki ve sonraki uygumla arasındaki tek fark, işverene ilave olarak getirilen iş kazası ve meslek hastalığı primi ödeme zorunluluğudur.

Destek primi emekli aylığından değil ücretten kesilir

Soru: Babam 5 yıl önce emekli oldu. Şimdi bir minibüste şoför olarak çalıyor. Patronu herhangi bir cezaya maruz kalmamak için sigortaya başvuracak. İşveren destek primini ödeyecek. Bu durumda babamın emekli maaşından bir kesinti olacak mı? Olacaksa ne kadar olur? Gökhan SORAN Cevap: Babanız emekli aylığını kestirmeden ücretli olarak çalıştığında, emekli aylığından kesinti yapılmaz. Almış olduğu ücretten yüzde 7.5 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir. Ayrıca işveren, sosyal güvenlik destek primi işveren hissesi olarak ücretin yüzde 22.5 oranında prim ve işin tehlike sınıfına göre yüzde 1 ile yüzde 6.5 arasında değişen oranda iş kazası ve meslek hastalığı primi öder.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder