Ekonomi Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalı?

Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalı?

Paylaş
Emekli maaşına haciz konulursa ne yapılmalı?

Yasa gereği; emekli maaşlarına kredi ve kredi kartı borcu nedeniyle haciz konulamıyor. Fakat kamu ve özel bankaların borç nedeniyle emekli maaşlarını bloke ettiği hatta haciz işlemi başlattığı belirtiliyor. İtiraz hakkı var!

BLOKE EDİLİYOR


Maaşları yetmediği için tüketici kredisi ve kredi kartlarına sarılan, yarı aç yarı tok yaşamak zorunda kalan emekliler, kalan hayatlarını huzurlu ve muhtaç olmadan yaşamayı umut ederken, gırtlağa kadar borca battı. Ödenmeyen borçlar her ay katlanarak artınca bankalar emeklilerin maaşlarından kesinti yapmak için haciz işlemi başlattı. Üstelik bu emekliden habersiz yapılıyor. Maaşlarına bloke konan emekli de var.


SİGORTA İÇİN


Bankalar, emeklinin izni olmadan para kesintisi, aktarma yapamaz, hesabı mevduat hesabı gibi kullanamaz. Ayrıca emeklilerin gelir, aylık ve ödenekleri haczedilemez. Kanun yalnızca Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) nezdinde doğacak alacakların haczine izin veriyor. Üstelik bu haciz miktarı maaşın dörtte birini (yüzde 25) geçemiyor.


SÖZLEŞMEYE DİKKAT!


Emekli örneğin; kredi kartı veya almış olduğu bir eşyadan dolayı oluşan borcu sebebiyle takibe uğrarsa, bu borç için maaşına kesinlikle haciz konulamıyor. Emekli, önüne koyulan ve sayfalarca olan sözleşme metnini imzaladıysa işin rengi değişiyor. Yargı bu konuda bankayı da haklı buluyor. O yüzden sözleşmeleri okumadan imza atmayın. Maaşa haciz konulacağıyla ilgili madde (muvafakat) varsa bankayla bu konuyu görüşün.


HEMEN İTİRAZ EDİN


Maaşlarına haciz konulan emeklilerin Cumhuriyet Savcılığı’na da suç duyurusunda bulunması gerekiyor. Böyle bir işlem sırasında bankadan, “Haciz konulan maaş benim emekli maaşımdır” şeklinde bir yazı alınarak icra dairesine götürülmeli. Hakim bu konudaki başvuruyu değerlendirip genelde emekliyi haklı buluyor ve haciz işlemi mahkeme kararıyla aynı gün kalkıyor. Ayrıca kredi ve kredi kartı için sözleşmeye ‘maaşa haciz konulabileceğiyle’ ilgili bir madde konulmaz. Bu hukuka aykırı. Emekli maaşına haciz konulamayacağıyla ilgili Yargıtay kararları mevcut.


RIZAYA RAĞMEN 'GEÇİNEMİYORUM' DİYEBİLİR


Emeklinin rızası (muvafakati) üzerine maaşının tamamına haciz konuluyor. Ancak emekli daha sonra İcra ve İflas Kanunu’nun 83’üncü maddesine dayanarak ‘geçimine yetecek miktardan fazlasının’ haczedildiği yönünde şikayette bulunabilir. Bu durumda mahkeme, haczin kaldırılması için gerekli inceleme ve araştırmayı yaptırarak, emeklinin gerçekten geçinip geçinemediğinin tespiti yönünde karar verebilir.

Haberin Devamı