Siyaset "Emekli maaşındaki kesinti onaylı"
Paylaş
"Emekli maaşındaki kesinti onaylı"

"Emekli maaşındaki kesinti onaylı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, emekli aylıklarından dernekler için yapılan kesintilerin, onay alınarak yapıldığını belirterek, iki ayrı emekli derneği için, 2008 ve 2009 yıllarında 18 milyon lira kesinti yapıldığını bildirdi.

Haberin Devamı

CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınastepe’nin yazılı soru önergesini yanıtlayan Dinçer, devredilen SSK sigortalıları ve hak sahiplerinden dernek üyesi olanların üyelik aidatlarının, gelirlerinden kesilmesine ilk defa 1979 yılında başlandığını anımsattı.

Bakan Dinçer, yapılan yasal değişikliğin ardından, 2005 yılında, Türkiye Emekliler Derneği ile Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğine üye SSK sigortalıları ve hak sahiplerinin üyelik aidatlarının, devredilen SSK’nın ödediği gelirlerinden kesilip kesilmeyeceği konusunun, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına sorulduğunu ifade etti. Dinçer, İçişleri Bakanlığının cevap yazısında, derneklere üye emekli, dul ve yetimlerin üyelik aidatlarının, söz konusu kişilerden onay alınarak, gelir ya da aylıklarından kesilebileceğini belirtildiğini kaydetti.
Konuyla ilgili çok sayıda dernekten yoğun talep gelmesi üzerine, devredilen SSK Yönetim Kurulunun, dernekler için bazı kriterler belirlediğini ifade eden Dinçer, gerekli şartları taşıyan derneklerin kesinti taleplerinin, sigortalı veya hak sahiplerinin kabul etmesi halinde yerine getirildiğini belirtti.

Haberin Devamı

Dinçer, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığının verilerine göre, belirlenen kriterleri son 3 yıldır, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği ile Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin yerine getirdiğini kaydetti.

"KESİNTİLER MUVAFAKAT İLE YAPILIYOR"

Bakan Dinçer, Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin 2008 yılında 86 bin 172 kişiden 1 milyon 292 bin 580 lira, 2009 yılında 95 bin 168 kişiden 1 milyon 427 bin 520 lira, Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin ise 2008 yılında 634 bin kişiden 7 milyon 608 bin 996 lira, 2009 yılında ise 653 bin kişiden 7 milyon 839 bin 888 lira kesinti yaptığını belirtti. Dinçer, iki ayrı emekliler derneği için 2008 ve 2009 yıllarında toplam 18 milyon 168 bin 984 lira kesinti yapıldığını kaydetti.

Dinçer, 2010 yılı için Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneğinin 103 bin 560 kişiden 1 milyon 553 bin 400 lira, Türkiye İşçi Emeklileri Derneğinin ise 653 bin 311 kişiden 11 milyon 759 bin 598 lira kesinti talebinin bulunduğunu ifade etti. Dinçer, SGK’nın söz konusu derneklere yazı göndererek, kesinti talebinin yerine getirilmesi için, üyelerin kesintilerle ilgili onaylarının SGK’ya ibraz edilmesi gerektiğinin bildirildiğini kaydetti.

Haberin Devamı

Derneklerden ayrıca, onay yazıları ibraz edilemeyen dernek üyelerine ait kesinti tutarının ilgililere ödenmesine ilişkin taahhüt de istendiğini bildiren Dinçer, bunun üzerine derneklerin, söz konusu taahhüdü SGK’ya bildirdiklerini kaydetti.

Emeklilerin ayıklarından dernekler için yapılan kesintilerin, söz konusu emeklilerin onayına dayanılarak yapıldığını ifade eden Dinçer, üyesi olmadığı ya da onay vermediği halde aidat kesintisi yapıldığını ileri süren hak sahiplerinin SGK’ya yaptığı başvuruların ilgili derneğe gönderildiğini ve sonucundan bilgi istendiğini belirtti. Dinçer, dernek üyeliğinin sona erdirilmesi konusundaki taleplerin ilgili derneklere yapılması gerektiğini ifade etti.

Haberin Devamı