Ekonomi Emekli ne kadar zam alacak?

Emekli ne kadar zam alacak?

Paylaş
Emekli ne kadar zam alacak?

Emekli maaşlarına yapılacak zamda geri sayım başladı. Bir türlü tek haneye düşmeyen enflasyon verileri Ocak’ta tüm emeklilerin zam ve fark almasını sağlayacak. İşte emeklilerin zamla ilgili merak ettiği her şey...

BİLAL EMİN TURAN

Hem memur emeklileri hem de SSK ve Bağkur emeklileri maaşlarını her yıl Ocak ve Temmuz aylarından itibaren zamlı olarak alıyor. Memur emeklileri zamlarını toplu sözleşme ile belirlenen oran üzerinden alırken, SSK ve Bağkur emeklileri ise Ocak ve Temmuz ayından önceki son 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyona göre alıyor. İşte merak edilen soru ve cevaplar...


1945 LİRAYA ÇIKACAK


Soru: Memur emeklisi, dul ve yetim emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Cevap: Memur emeklileri ile dul ve yetimleri toplu sözleşme gereği Ocak ayından itibaren emekli maaşlarını en az yüzde 4 oranında zamlı alacaklar. En düşük memur emeklisi maaşı 2018’in ilk yarısında 1945 liraya yükselecek.

Soru: Memur emeklisi Ocak’ta enflasyon zammı alacak mı?

Cevap: Haziran-Aralık ayında oluşacak enflasyon yüzde 4’ün üzerine çıkarsa memur emeklisi ile dul ve yetimleri yüzde 4 zamma ek olarak fark alacaklar.

Soru: Memur emeklisinin maaş zamları ne zaman ödenecek?

Cevap: Memur emeklisi ile dul ve yetimlerinin maaş zam farkları 20 Ocak’tan itibaren hesaplara aktarılacak.

Soru: SSK emeklisi ile dul ve yetimlerin maaş zammı ne kadar?

Cevap: SSK emeklisi 2017 yılının ikinci yarısında gerçekleşecek enflasyon kadar zam alacak. Ocak ayında SSK emeklilerinin zam oranının yüzde 5 civarında olması bekleniyor. Bu durumda 2000’den önce emekli olan işçinin en düşük emekli maaşı 1560 liraya, 2008’den sonra emekli olan işçinin maaşı 929 liraya yükselecek.


OCAK SONUNDA HESAPTA


Soru: SSK emeklisi zamlı maaşı hangi tarihlerde alacak?

Cevap: SSK emekli maaşının ödeneceği tarih tahsis numarasının son rakamına göre belirlenir. Tahsis numarasının son rakamına göre zamlı emekli maaşı 17-26 Ocak arasında yatacak.

Soru: Bağkur emeklisi ile dul ve yetimlerinin maaş zammı ne kadar?

Cevap: Bağkur emeklileri de SSK emeklisi gibi Ocak’ta yılın ikinci altı aylık döneminde gerçekleşen enflasyon kadar zam alabilecek. Bağkur emeklisi ile dul ve yetimlerin alacakları zam yüzde 5 civarında olacak. Esnaf emeklisinin en düşük maaşı da 1060 liraya çıkacak. Bağkurlu zamlı maaşını 25-28 Ocak tarihlerinde alacak.

Haberin Devamı