Ekrem Sarısu Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Emekli Sandığı’ndan emekli olabilirsiniz

Haberin Devamı

Soru: Şu an ihraç durumunda Emniyet Mensubuyum. Yaşımdan dolayı günümü bekliyorum 5 ayım var. Emniyetten önce 2,5 yıllık SSK hizmetimi emniyette iken birleştirme yapmıştım. Şu an çalışmak istiyorum.

İş yerleri SSK yaptırıyor. SSK’lı çalışabilir miyim? SSK’lı olarak çalışmak Emekli Sandığından emekli olmama olumsuz etki eder mi? Ne yapmalıyım? İkramiye alamayacağımı biliyorum. ● Turan TOKER

Cevap: Primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen, prim ödemeleri eşitse son olarak tabi olunan sosyal güvenlik kurumundan emekli olunuyor.

Bu nedenle sigortalı olarak çalışarak Emekli Sandığı’ndan sonra SSK’ya 1260 gün (3.5 yıl) prim ödemeniz halinde, SSK’dan emekli olmak zorunda kalırsınız. 5 ay SSK’lı çalışmanızın Emekli Sandığı’ndan emekli olmanıza zararı yok.

Askerliğinizi 10 gün borçlanmanız yeterli

Soru: 4 Ocak 1967 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 1 Aralık 1989. 5226 gün prim ödemem var. Mart 1987-Eylül 1988 arasında 18 ay askerlik yaptım. Kaç ay askerlik borçlanması yapmam gerekir? En erken ne zaman emekli olabilirim? ● Kemal FIRAT

Cevap: Askerlik Sürenizin 10 gün borçlanmanız halinde, emekli olmak için: 25 yıl sigortalılık süresi, 5450 gün prim ödeme ve 51 yaş şartlarına tabi olursunuz. Borçlanmadan sonra 214 gün daha prim ödeyerek toplam bir ödemenizi 5450 güne tamamlamanız şartıyla, 51 yaşınızı dolduracağınız 4 Ocak 2018 tarihinde emekli olabilirsiniz.

Malulen emekli olmak için yüzde 60 işgücü kaybı gerek

Soru: 1 Aralık 1960 doğumluyum. Sigorta başlangıç tarihim 6 Mayıs 1984. 1991’e kadar çeşitli iş yerlerinde çalışarak toplam 533 gün prim ödedim. 2005’ten beri hastayım, şeker ve tansiyonum var. İlaç kullanıyorum. Altı seneden beri de sol dizimde menüsküs problemi var. Ameliyat oldum, çalışamıyorum.

Geriye dönük borçlanma olsaydı çok iyi olurdu. Bankadan kredi çeker borçlanarak emekli olurdum. Nasıl emekli olabilirim? ● Sabri YILDAN

Cevap: Maalesef geriye dönük borçlanmayla gün kazanılamıyor. Söz konusu rahatsızlıklarınız en az yüzde 60 oranında işgücü kaybınıza yol açmışsa, şartları sağlamanız şartıyla malulen emekli olmanız mümkün. Malulen emekli olmak için; 10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybı şartları aranıyor.

Askerliğinizi (askerliğiniz 20 ay kabul edilmiştir) borçlandıktan sonra 667 gün daha prim ödeyip, toplam priminizi 1800 güne tamamlamanız ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sevk edeceği hastane sağlık kurulundan en az yüzde 60 oranında iş gücü kaybına uğradığınıza dair rapor almanız ve bu rapor ile tıbbi eklerini inceleyecek olan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu, malul olduğunuza karar verirse malulen emekli olabilirsiniz.

Siz işten ayrılana kadar kıdem tazminatı yasası çıkmaz

Soru: Çalıştığım işyerinde bir yılımı bir hafta önce doldurdum. Şubat’ta askere gitmek için tecilimi bozdurup Aralık gibi işten ayrılmayı düşünüyorum. Yeni yıla dair bir yasadan bahsediliyor. Bundan ben etkilenebilir miyim? İşten erken ayrılmam tazminat almamda herhangi bir sorun teşkil eder mi? ● Murat YÜCEYURT

Cevap: Kıdem tazminatı fonu kurulmasına ilişkin yasa askere gideceğiniz tarihe kadar çıkmayacağından etkilenmeniz söz konusu olmaz. Askerlik nedeniyle işinden ayrılanlar kıdem tazminatı alabiliyor.

Şayet askere gideceğinize dair şimdiden askerlik şubenizden bir belge alarak işverene ibraz edebilirseniz kıdem tazminatınızı ödemesi gerekir. Ancak belge alamazsanız askere Mart’ta gideceğinizden işveren dört ay önce kıdem tazminatı alarak işten ayrılmanıza izin vermeyebilir.

Borçlanmanıza gerek yok

Soru: 16 Eylül 1977 doğumluyum. Nisan 2000 ile Ekim 2001 arasında 18 ay askerlik yaptım. İlk sigorta girişim Kasım 2004’te oldu. 2400 gün prim ödemem var. Askerliğimi borçlanmamım emekliliğime bir faydası olur mu? ● Arif AKTEL

Cevap: Emekli olmak için; 7000 gün prim ödeme ve 60 yaş şartlarına tabisiniz. 4600 gün daha prim ödeyerek toplam priminizi 7000 güne tamamlamanız şartıyla, 60 yaşınızı dolduracağınız 16 Eylül 2037’de emekli olabilirsiniz. Askerlik borçlanması emekli olma şartlarınızı değiştirmez, sadece prim ödeme gün sayınızı artırır. Emekli olacağınız tarihe kadar priminizi çok rahat tamamlayabileceğinizden, bize göre askerlik borçlanmasına ihtiyacınız yok.

52 yaşınızı doldurmalısınız

Soru: 5 Nisan 1969 doğumluyum. Sigorta giriş tarihim 1 Ocak 1990’dır. 5850 gün prim ödemem var. Ne zaman emekli olabilirim? ● İlhan ÇOŞKUN

Cevap: Emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5525 gün prim ödeme ve 52 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz dahi, 52 yaşınızı dolduracağınız 5 Nisan 2021’de emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder