Tamer Heper Emekliler ele güne muhtaç edilmemeli
HABERİ PAYLAŞ

Emekliler ele güne muhtaç edilmemeli

Haberin Devamı

Malulen emekliyim. Aldığım emekli maaşı yetmeyince işyeri açtım ama iflas ettim. Banka, telefon şirketi ve muhtelif yerlere borçlandım. Zaten geçinemediğim malulen emekli maaşı bana yetmezken alacaklı vekilleri hemen her gün, “Evine hacze polisle geleceğiz, kapını açtıracağız, bankadan paranı alacağız” gibi mesajlarla taciz ediyorlar. Artık dengem bozuldu. Yani evime ekmek almayayım mı? Çocuğumu okula göndermeyeyim mi? Ev halkı aç mı kalsın? Elimdeki üç kuruş maaşı bunlara vereyim de biz sokakta mı sürünelim? Bunların kendi aileleri yok mu? 23 sene dağlarda gezdim sonuç bu mu olacaktı? ● F. A.

Okuyucuma yanıtım birkaç cepheden olacak. Birinci cephe. Size verilen emekli maaşı bir lütuf değil. Siz dağlarda gezmiş görev yapmışsınız (meslek gurubu yazılı değil, mesleğin ne olduğunu bilmiyorum, bu ifade okuyucumun) bu görevi yaparken de SGK gibi bir kuruluşa her ay para ödediniz.

Şimdi size geri verilen para sizin kendi paranız, Bu para daha elinize geçmeden maaşınızdan kesildi. O zamanki SSK veya Emekli Sandığı’nın kasasına girdi.

Şimdi size bir türlü iadeye eli varmayan kurumun cebinden çıkmayan para sizin paranız. Dolayısı ile bu devletin yapması gereken sizi ele güne muhtaç etmemek.

★ ★ ★

İşin ikinci cephesi; bankalara veya telefon şirketlerine borçlandınız. Onlar da alacaklarını almak, alana kadar talep etmek zorunda. Yalnız burada durumu tahlil etmek lazım. Mevzuat gereği deyip vatandaşa öyle borç ve faiz yükleniyor ki bunu aklın kabul etmesi mümkün değil.

Böyle aşırı taleplerin önüne geçilmesi lazım. Mesele vatandaşı soymak değil hakedilen alacağın makul ölçüler içinde alınması olmalı.

★ ★ ★

Şimdi de işin son cephesi. Borçluların hemen her gün mail veya telefon mesajı ile taciz edildiği şikayeti çok yaygın. Bu tacizi yapanlar kim? Vatandaş aldığı her mesajın bir avukattan geldiğini zannediyor. Hayır hepsi avukattan gelmiyor. Bir kısmı varlık yönetimi şirketlerinden geliyor bir kısmı da dolandırıcılardan.

Bunları ayırmak lazım. Bizim meslektaşlardan geliyor ise bunlar ancak hatırlatma mahiyetinde ve makul ölçülerde olmalı.

Taciz veya tehdit unsuru taşımamalı. Aksi halde disiplin suçu işlenmiş oluyor. Diğer kesimden gelenler içinde de taciz veya tehdit unsurları yer alıyor ise savcılığa suç duyurusunda bulunmak mümkün.

★ ★ ★

Sonuç: En büyük görev devlete düşüyor. Emekli de vatan evladıdır, yıllarını vatana hizmetle geçirmiştir. Ele güne muhtaç edilmemelidir. Bu bir temenni değil bir gerçektir.

Peki ümit var mıdır?

Bende yoktur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder