Ekonomi Emekliler o haberlere aldanmayın!

Emekliler o haberlere aldanmayın!

Paylaş
Emekliler o haberlere aldanmayın!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, emekli maaşlarına promosyon verilmesiyle ilgili "Kalıcı bir şey yapmayı gerektirecek bir rakam ortada yok. Bu bir maaş promosyon verilecek gibi rakamlar nereden çıkıyor bilemiyorum. Müthiş bir çelişki arz eden rakamlar söz konusu" dedi

Bakan Faruk Çelik, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşen Kamu Personeli Danışma Kurulu Toplantısı'nın ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, toplu sözleşmede karar altına alınan ama yasal düzenleme gerektirdiği için uygulamaya girmeyen konuların ele alındığını söyledi. Görüşülen konuların başında 4/C'lilerin iş güvencesinin sağlanması geldiğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"4/C'liler her yıl sözleşme yaptıkları için iş güvencesiyle ilgili sıkıntı yaşadıklarıyla ilgili sorununu dile getiriyorlardı. Burada bunu taraflarla tartıştık. 4/C'lilerin sözleşmesinin yıllık değil de dönemlik yapılması ya da 4/C statüsü bir skala içerisinde düzenlenir mi gibi konuları gündeme geldi. Ayrıca memura disiplin affı ve 2005'ten sonra çalışmaya başlayan memura bir derece verilmesi konusunu da tartıştık."

Çelik, emeklilerin maaşlarına promosyon verilmesi konusunu da görüştüklerini ama bu konuda bankaların tekliflerinin istenilen düzeyde olmadığını belirterek, şu bilgileri verdi:

"Bu konuda kamuoyundaki algılanan rakamların karşımızdaki rakamdan farklılık gösterdiğini gördük. Dönemsel olarak 3 yıllık, 2 yıllık promosyon uygulaması olabilir mi diye tartıştık. Çünkü maaşlar bankalar açısından çok düşük karlılık ifade ediyor. Bundan dolayı bir netice almış değiliz. Kalıcı bir şey yapmayı gerektirecek bir rakam ortada yok. Bir banka 'bana verdiğiniz maaşın getirisi azami 60 lira' diyor. Bu bir maaş promosyon verilecek gibi rakamlar nereden çıkıyor bilemiyorum. Müthiş bir çelişki arz eden rakamlar söz konusu. Olmayan bir karı bankaların dağıtması diye bir şey söz konusu olamaz. Dağıttığımız maaşla ilgili bir kar varsa bunu emekli adına istemek bizim görevimiz. Biz onun peşindeyiz."

UZLAŞILAN KONULAR İÇİN TORBA KANUN

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu da emekli maaşlarına bankaların önerdiği promosyon miktarının düşük olduğunu belirterek, bunun çalışanlara verilen maaş promosyonu kadar olmasını istediklerini söyledi.

4/C'lilerin maaşlarının son toplu sözleşmeyle artırıldığını ama kadronun verilmediğine dikkati çeken Göndoğdu, 4/C'lilere kadro verilmesini istediklerimi kaydetti.

Gündoğdu, toplantıda ele alınan 17 farklı konunun hazırlanacak bir "torba kanun"la hayata geçmesiyle ilgili çalışılacağı konusunda uzlaşmaya varıldığını dile getirdi.Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ise 4/C'lilerin kadroyu dünden hak ettiğini ifade ederek, Bakan Çelik'in kendilerine kadro dışındaki bir ara formül sunduğunu ama kendilerinin bunu kabul etmeyeceğini, 4/C'lilerin kadro alması konusunda geri adım atmayacaklarını kaydetti.

Haberin Devamı

AA