Ekrem Sarısu Emekliliğe sayılması için hizmetlerinizi ihya etmeniz gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

Emekliliğe sayılması için hizmetlerinizi ihya etmeniz gerekiyor

Haberin Devamı

Soru: 29 Haziran 1980 doğumluyum. 1 Eylül 1995’te sigortalı oldum. 1 Eylül 1999- 1 Mart 2004 tarihleri arasında Türk Silahlı Kuvvetleri’nde muvazzaf astsubay olarak görev yaptım. Ayrılırken Emekli Sandığı’ndaki biriken paramı aldım. Halen sigortalı olarak çalışıyorum.

Emekli Sandığı’ndaki hizmet günümün sigortaya aktarılması için başvuruda bulundum. Ancak ayrılırken paramı aldığım için herhangi bir hakkım olmadığı söylendi. Sonuçta bu tarihler arasında aktif olarak çalıştım. Parasal bir aktarım talebim olmadı. Sadece çalışma günlerimin SGK’ya aktarılmasını istedim. Bu konuda ne yapmam gerekiyor? ● Olgun EYTEMİS

Cevap: Memuriyetten ayrılırken Emekli Sandığı’nda birikmiş emeklilik keseneklerinizi aldığınızdan, bu sürenin emeklilikte dikkate alınabilmesi için; aldığınız parayı faizi ile birlikte iade etmeniz gerekiyor. Bunun için bulunduğunuz yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumu il veya merkez müdürlüğüne bir dilekçe ile başvurun. Emeklilik keseneklerini aldığınız süreye ait hizmetlerin ihya edilmesini talep edin. Kurumca gerekli hesaplama yapılarak ödemeniz gereken tutar size bildirilir.

Bildirilen tutarı yatırmanız halinde, hizmetleriniz ihya edilerek birleştirilecektir. SSK’dan emekli olmak için; 25 yıl sigortalılık süresi, 5750 gün prim ödeme ve 55 yaş şartlarına tabisiniz. 5750 gün prim ödemiş olmanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 29 Haziran 2035’te emekli olabilirsiniz. Bu tarihe kadar priminizi 5750 güne tamamlayabileceğinizden, bize göre ihya işlemine gerek yok. Ancak takdir sizin.

STAJ DÖNEMİ SİGORTA BAŞLANGICI SAYILMIYOR

Soru: SSK’ya 3552 gün prim ödemem var. 1996 staj döneminden itibaren sigortaya girişim bulunuyor. 18 ay askerlik hizmeti yaptım. Emekli olmak için kaç iş günü ve yaşa tabiyim? ● Ahmet Burak SÖKMEN

Cevap: Emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Sigorta başlangıç tarihi, kişileri emekli eden uzun vadeli sigorta kollarına ilk defa prim ödenen gündür. Staj sigortasında ise kişileri emekli eden sigorta kollarına prim ödenmediğinden, emeklilik açısından sigorta başlangıcı sayılmıyor. Sigorta başlangıç tarihinizi bildirmeniz halinde sorunuzu cevaplandırabiliriz.

ENGELLİLERİN EMEKLİLİK ŞARTLARINI DA SİGORTA BAŞLANGICI BELİRLER

Soru: Yüzde 60-70 özürlü kardeşimin, emekli olabilmesi için ne yapmak lazım? 11 yıllık sigortası var. Artık çalışamıyor. ● Mehmet SÜLEKLİ

Cevap: Engellilerin de emekli olma şartlarını sigorta başlangıç tarihi belirliyor. Kardeşinizin doğum, sigorta başlangıç tarihi ve sigortalı olduğu tarihte hastalığının olup olmadığını bildirmeniz halinde, sorunuzu cevaplandırabiliriz.

Emeklilik hesabı için doğum tarihinizi bildirmelisiniz

Soru: 30 Haziran 1999’da polis oldum. Önceden 27 ay SSK hizmetim var. 19 ay askerliğimi de ödedim. 22 Kasım 2016 tarihinde Kanun Hükmünde Kararname ile ihraç oldum. Ne zaman emekli olabilirim? Emniyet sistemine en son baktığımda, maaşsız emekliliğimi Şubat 2016’da doldurmuştum. Paralı emeklilik ne zaman olur? ● Ziya BARUTÇU

Cevap: Sorunuzu askerliğinizi memuriyetten önce yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Emekli Sandığı’ndan maaşlı emeklilik için; 25 tam yıl fiili hizmet süresi ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Hak kazandığınız 4 yıl 4 ay 8 gün fiili hizmet süresi zammınız, 53 yaştan düşülecek. Doğum tarihinizi belirtmediğinizden, emekli olacağınız tarih hesaplanamıyor. Doğum tarihinizi, askerlik tarihinizi bildirirseniz, emekli olacağınız tarihi net olarak hesaplayabiliriz.

DESTEK PRİMİNE TABİ OLARAK ÇALIŞTIĞINIZDA EMEKLİ AYLIĞINIZ KESİLMEZ

Soru: Emekliyim. Sigortalı bir işe girsem emekli maaşım kesilir mi? ● Hoca DEYHANİ

Cevap: İşe girişiniz Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilirken; Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi olarak çalışacağınız belirtildiğinde, emekli aylığınız kesilmez. Çalıştığınız işyerinden aldığınız ücretten yüzde 7.5 oranında destek primi kesilir. Hem emekli aylığınızı hem de çalıştığınız işyerinden ücretinizi alabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder