Ekonomi Emeklilikte eksik primi kapatmanın 6 püf noktası

Emeklilikte eksik primi kapatmanın 6 püf noktası

Paylaş
Emeklilikte eksik primi kapatmanın 6 püf noktası

Yıllardır çalıştığı halde yaşa takılanların yanında, sosyal güvenlik reformu nedeniyle primi emekliliğe yetmeyen milyonlarca sigortalı var

Emeklilik için gün sayısı yetmeyenlerin gözü Meclis’te. Ancak yasanın çıkmasını beklemeden de bu eksiği gidermek mümkün. Prim günleri eksik olanların nasıl emekli olabileceğini ve neler yapmaları gerektiğini sizler için araştırdık.


ASKERLİKLE 540 GÜN


Askerden önce sigortanız yoksa, bu günleri borçlanarak sigorta başlangıcını öne çekebilirsiniz. Borçlanmayla özellikle sigorta başlangıç tarihi 8 Eylül 1999 öncesine çekilirse büyük avantaj sağlar. 1 günlük kazancın emeklilikte 1 yıl kazanımı olur. 540 (18 ay) askerlik borçlanmasının maliyeti bugün için en az 10 bin 238 TL. Yani günlük 18.96 TL.


YÜZDE 25'İ EKLENİR


Engelli çocuğu bulunan kadınlar: 1 Ekim 2008’den sonra prim ödeme gün sayılarının dörtte biri (yüzde 25’i) prim ödeme gün sayısına ekleniyor ve bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor. Örneğin; sigortalı 1 Ekim 2008’den sonra 3000 gün prim ödesin. Bu prime 750 gün daha eklenecek. Ayrıca 2 yıl 8 günlük süre de emeklilik yaşından düşülecek.


YAŞ HADDİ TAMAMSA...


Kısmi emeklilik de denilen yaş haddinden emeklilik, yaşları yüksek ama primleri normal emeklilik için yeterli olmayanları kapsıyor. Kısmi emeklilikte maaş biraz daha düşük oluyor. Yaştan emeklilik için 3600 günden, 4500 günden ve 5400 günden emekli olunabilir. Eğer Mayıs 2008’den önce sigorta başlangıcınız varsa, SGK’ya başvuru hangi yaştan, ne zaman emekli olacağınızı öğrenin.


YIPRATICI MESLEKLER


Ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlar yıpranma payı (fiili hizmet süresi) ile erken emekli olabilecek. Madenlerde, alüminyum fabrikalarında, yeraltı işlerinde, su altında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde, Emniyet’te, MİT’te, itfaiye işlerinde çalışanlara her yıl 60-180 gün yıpranma hakkı kazanıyor. Bu süreler prime ekleniyor ayrıca emeklilik yaşından düşüyor.


ERKEN YAŞLANMA


Erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıların yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık aylığı alabiliyor. Yani bu kişiler; 55 yaşını doldurduğunda ve 5400 gün primi var ise emekli olabilirler.


DOĞUM ÖNE ÇEKER


Doğum borçlanması da yıllarca çalışmak yerine yaş şartını tamamlayanlar için erken emekli olmayı sağlıyor. Doğum borçlanması yapılabilmesi için çocuğun sigorta başlangıç tarihinden sonra doğmuş olması gerekiyor. Ancak, staj sigortası başlangıcından sonra doğum yapanlar isterlerse borçlanma yapıp emekliliklerini 4 yıl öne alabilir. Borçlanma 1 çocuk için en az 13 bin 651 lira.

Haberin Devamı