Ekonomi Emekliye bir kötü haber daha!

Emekliye bir kötü haber daha!

Paylaş
Emekliye bir kötü haber daha!

Emeklilerin büyük umut bağladığı geriye dönük zam beklentisi yargıdan dönerken "promosyon hayali" de bankalardan kırmızı kart gördü

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 75 milyarlık maaş ödemesi için bankalarla masaya oturdu. Bankalar 9 milyon 243 bin emekliye promosyon verilmesine sıcak bakmadı. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, bu konuda geri adım atılmaması talimatı verirken, SGK Başkanı Emin Zararsız, gelecek hafta banka genel müdürleri ile yeniden masaya oturacak.

Haberin Devamı

23 BANKA İLE GÖRÜŞÜLDÜ

Geçtiğimiz hafta SGK Başkanı Zararsız, promosyon konusunu görüşmek üzere 23 banka ile bir araya geldi. Bankalar promosyon verilmesine sıcak bakmadıklarını açıkça dile getirirken, emeklilerin "1 maaş promosyon" beklentisi de hayal oldu. Bankalar, "Zaten 1 maaş tutarında promosyon verilmesi imkansız. Maliyeti çok yüksek. Bugün memur emeklisi aylık ortalama bin lira alıyor. SSK emeklisi 720, Bağ-Kur emeklisi de 610 lira. Dolayısıyla emeklilere aynı oranda promosyon verilmesi de imkansız. Promosyonu bankada kalma süresine göre belirleyebilirsiniz" yorumunda bulundu. İlk turdan sonuç elde edemeyen SGK, gelecek hafta bankaların genel müdürleri ile pazarlık masasına oturacak. Çalışma Bakanı Ömer Dinçer promosyon alma konusunda geri adım atmamakta kararlı. Bakanlık yetkilileri, "Bankaların sıcak bakmamaları normal. Çünkü promosyon vermeden maaş ödüyorlar. Ancak biz almakta kararlıyız. Daha çok büyük bankalar ayak diriyor, küçük bankalar daha ılımlı" dedi. Promosyon miktarının 300-400 lirayı geçmeyeceğini belirtirken, bir maaşlık promosyonun imkânsız olduğu belirtiliyor.

Haberin Devamı

13 AYRI SİSTEM İŞLİYOR

Anayasa Mahkemesi'nin kararının ardından emekli maaşlarıyla ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Emekliler 13 ayrı sisteme göre maaş alıyor. 2000'den önce emekli olanlara gelişme hızından gelen fark yansıtılmıyor. Çalışma Bakanlığı da emekli maaşlarındaki adaletsizliğin çözümünü gündemine aldı.

PROMOSYONLAR NASIL BELİRLENİYOR?

SGK 9 milyon emekliye yıllık 75.5 milyar liralık maaş ödemesi yaparken, ortaya çıkan vadesi yani faizsiz mevduat kaynağı bankalar için büyük önem taşıyor. Parayı işleterek para kazanan bankalar bu yüzden emekli maaşlarına aracılık etmeye büyük önem veriyor. SGK ise bankaların bu ilgisini belirli bir komisyon karşılığında nakite çeviriyor. Uygulamaya promosyon deniyor. Promosyon tutarı belirlenirken, her kamu kuruluşundaki ücret ortalamasına bakılıyor.

Sabah