Ekonomi Emekliye promosyon veren banka

Emekliye promosyon veren banka

Paylaş
Emekliye promosyon veren banka

TEB'in Burdur şubesiyle bir protokol imzalayan emekliler derneği, ildeki 18 bin emekliye bir yıl için 145 lira promosyon kazandırdı

Burdur'da faaliyet gösteren bir emekli derneği, SGK'nın aylardır yapamadığını başardı. TEB'in Burdur şubesiyle bir protokol imzalayan dernek, ildeki 18 bin emekliye bir yıl için 145 lira promosyon kazandırdı. Anlaşmanın, 'kâr edemiyoruz' gerekçesiyle promosyona yanaşmayan diğer bankalar için emsal teşkil edebileceği belirtiliyor.

Zaman gazetesinin haberine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emekliye maaş promosyonu için bankaları ikna edemezken emekli dernekleri kendi çabalarıyla sonuç almaya başladı. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Burdur Şubesi ile özel bir anlaşma yapan Burdur Tüm Emekliler Derneği, emekliye maaş promosyonunu hayata geçirdi.

MAAŞLAR 1 YIL TEB'DEN

Banka, ildeki 18 bin emekliye 75 lirası nakit, 70 lirası da puan yüklemesi olmak üzere 145 liralık promosyon vermeyi kabul etti. Bunun karşılığında emekliler, maaşını 1 yıl TEB'den alacak. Protokol imzalanırken TEB, emeklilere promosyon ödemelerini de yaptı. Söz konusu anlaşma bankaların, 'emekli maaşı ödemelerinden kâr edemiyoruz' iddiasının da doğru olmadığını ortaya koydu.

9,3 milyon emekliyi maaş promosyonları konusunda sevindiren haber Burdur'dan eldi. Burdur Tüm Emekliler Derneği ile TEB, örnek bir karara imza attı. Bütün emekliler için emsal teşkil edebilecek karara göre Burdur'daki emekliler yıllık 145 TL promosyon hakkı elde etti. Zaman'a konuşan Burdur Tüm Emekliler Derneği Başkanı Kemal Arslan, bütün bankalarla masaya oturduklarını, en iyi teklifi TEB'in verdiğini söyledi.



75 TL nakit, 70 lira da maaş kartına promosyon yüklenmesi şeklinde anlaşmaya vardıklarını kaydeden Arslan, "Bunun yanında banka üyelerimize verdiği kredi kartlarından üyelik aidatı almayacak. Anlaşmayı 1 yıllık yaptık. Bir yılın sonunda tekrar tüm bankalarla masaya oturup en yüksek teklifi veren ile anlaşacağız." dedi. Burdur'daki tüm emeklilerin bu imkândan yararlanabildiğini kaydeden Arslan, "Anlaşma çerçevesinde isteyen emeklimiz, maaşını TEB Burdur Şubesi'ne aktarıp o ay hemen promosyon parasını alabiliyor." diye konuştu.

Söz konusu anlaşmanın TEB Genel Müdürlüğü'nün onayı ile hayata geçirildiğini belirten Kemal Arslan, "Diğer illerdeki emeklilerimiz de bu imkândan yararlanabilir. TEB şubelerine başvurup bizim yaptığımız protokolü örnek göstererek promosyon alabilirler." değerlendirmesini yaptı. Maaş promosyonunda emekli arasında ayırıma gitmediklerini vurgulayan Arslan, maaşı yüksek olan memur emeklisi ile düşük olan işçi ve esnaf emeklisinin aynı promosyonu alabilmesini sağladıklarını kaydetti. Bağımsız ve yerel bir dernek olduklarını belirtirken, Türkiye genelinde örgütlü derneklerin de istemeleri halinde benzer promosyon anlaşmaları yapabileceklerini aktardı.

SGK ile bankalar arasında promosyon görüşmeleri sürerken Türkiye genelinde örgütlü olan ve 1 milyona yakın üyesi bulanan dernekler sessizliğini koruyor. Emeklilerden aldıkları yıllık aidatlar ile gündeme gelen bu dernekler, promosyon konusunda mücadeleye yanaşmıyor. Bu derneklerin başında, Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) geliyor. Dernek emekliden aidat kesmesine karşılık maaş promosyonu konusunda herhangi bir girişimde bulunmadı.

Emekliler, SGK Yönetim Kurulu üyesi de olan TÜED Başkanı Kazım Ergün'ün maaş promosyonu konusunda çaba göstermesini istiyor. Emekli derneklerinin bankalarla masaya oturup promosyon alabileceği belirtiliyor. SGK yetkilileri de, "Bankalar bizimle anlaşmaya sıcak bakmıyor. Bu noktada emekli dernekleri devreye girebilir. Burdur'da olduğu gibi bankalarla anlaşma yapıp promosyon alabilirler." açıklamasını yapıyor.

(Zaman)

2

Haberin Devamı