Yaşam 'Eminem veya Justin Bieber dinliyorsanız psikopat olabilirsiniz'

'Eminem veya Justin Bieber dinliyorsanız psikopat olabilirsiniz'

Paylaş
'Eminem veya Justin Bieber dinliyorsanız psikopat olabilirsiniz'

ABD'deki bir araştırma, psikopatlık eğilimi olan kişilerin müzik tercihleriyle ilgili kalıpları yıkacak sonuçlar verdi. Araştırmaya göre bu kişilerin en yüksek puan verdiği şarkılar arasında, klasik müzik eserleri değil Eminem ve Justin Bieber'ın parçaları yer alıyor

Sinema endüstrisinde psikopat karakterler çoğunlukla klasik müzik dinleyen kişiler olarak tasvir edilseler de ABD’deki New York Üniversitesi’nde (NYU) yapılan bir araştırma bu tür kişilerin ‘soundtrack’lerinin daha farklı olduğunu ortaya koydu. NYU’da psikoloji profesörü olan Pascal Wallisch ve Nicole Leal’in belli müzik türlerini dinlemeyi tercih etmekle psikopatlık arasında bir bağ olup olmadığını anlamak için bir yaptığı araştırmadan Eminem ve Justin Bieber çıktı.

Sonuçları ‘Society for Neuroscience’ toplantısında sunulan araştırma için 190’dan fazla üniversite öğrencisine bazı sorular soruldu. Öğrencilerin puanlamaları istenen sorular arasında “Kolayca sıvışabiliyorsam benim için doğru şeydir” ve “Aşk fazla büyütülüyor” gibi yargılar vardı. Daha sonra psikopatlığa meyilli görülenlere klasik müzikten ABD’de en çok dinlenen 100 şarkının yer aldığı Billboard 100 listesine kadar birçok farklı seçkiden şarkılar dinletildi ve 1-7 arası bir puan vermeleri istendi.

Bazı şarkılar öğrencilere aşina gelmese de Wallisch ve Leal şarkı puanlamalarıyla, yukarıda bahsi geçen sorular sonucu elde edilen ‘psikopatlık derecesi’ arasında bir bağ kurmaya çalıştı. Bu şekilde 20 şarkının öne çıktığı görüldü. Bu şarkılar arasında rapçi Eminem’in 2002’de ‘8 Mile’ filmiyle ün kazanan ‘Lose Yourself’i, Blackstreet’in 1996’da ‘Macarena’ şarkısını Billboard’un ilk sırasından eden ‘No Diggity’si ve Kanadalı şarkıcı Justin Bieber’ın ‘What Do You Mean’ şarkısı yer aldı.

Daha aşağı sıralarda ise Dire Straits’in ‘Money for Nothing’i ile The Knack’in 1979’da hit olan parçası ‘My Sharona’ ‘kendine yer buldu.’

Washington Post’un haberine göre “Filmlerde bir canavarın insani bir yanı olduğunu tek karede göstermek istiyorsanız belli bir müzik türü kullanırsınız” diyen ‘Otomatik Portakal’ filminde Beethoven, ‘Kuzuların Sessizliği’nde de Mozart çalındığını anımsattı.

Wallisch “Tüm psikopatların hapishanede olduğuna dair bir klişe var, gerçek şu ki onlar her yerde” diye konuştu. Öte yandan Leal de psikopatlık skalasında üst sıralarda yer alan öğrencilerin dinlediği ve dinlemediği şarkılar arasında ortak bir yön olup olmadıklarını henüz bilmediklerini söyledi.

Araştırmaya başlamadan önce psikopat karakterli kişilerin, şarkıcının duygularını umursamadıkları için sözsüz şarkıları seçeceğini düşündüğünü söyleyen Leal, sonuçların bunun tam tersini gösterdiğine de vurgu yaptı.

Haberin Devamı