Ekonomi Emlak Konut GYO, halka arzda Avrupa rekoru kırdı!

Emlak Konut GYO, halka arzda Avrupa rekoru kırdı!

Paylaş
Emlak Konut GYO, halka arzda Avrupa rekoru kırdı!

Emlak Konut GYO'nun ödenmiş sermayesini 3 milyar 800 milyon liraya çıkartmaya yönelik ikincil halka arzında talep toplama süreci 8 Kasım'da sona erdi. 3 günlük talep toplama sürecinde fiyat aralığı 2,50-2,80 lira seviyesinde belirlenirken, hisselere yatırımcılar yoğun talep gösterdi

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, "İkincil halka arzda hisse senetlerine 2,3 kat talep geldi. Halka arzın büyüklüğü 1,6 milyar dolara (3,25 milyar lira ) ulaştı. Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldi. Bu yabancı yatırımcıların yüzde 49'u ABD, yüzde 29'u ise İngiltere'den geldi. Yıl sonu için öngördüğümüz 15 bin adetlik satış hedefini tutturabileceğimizi öngörüyoruz. 30 Eylül 2013 itibariyle net karımız 886 milyon lirayı aştı."

"Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, ikincil halka arzda hisse senetlerine 2,3 kat talep geldiğini belirterek "Halka arzın büyüklüğü 1,6 milyar dolara (3,25 milyar lira ) ulaştı" dedi.

Halka arz edilen hisselerin yüzde 80'i yurt dışı kurumsal yatırımcılara, yüzde 10'u yurt içi bireysel yatırımcılara ve kalan yüzde 10'u ise yurt içi kurumsal yatırımcılara tahsis edildi. Toplamda 104 farklı yabancı yatırımcıdan yaklaşık 2,5 milyar dolarlık (5,12 milyar lira ) talep geldi. Yerli yatırımcılara ayrılan 320 milyon dolarlık kısma da tahsis edilenin 3,8 katı kadar talep geldiği belirlendi.

Halka arz süreciyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, sermayedarlarına katma değer yaratmak üzere yola çıkan Emlak Konut'un halka arzına gelen talepten memnun olduklarını söyledi.

Kurum, hafta başından itibaren ABD ve İngiltere'de yatırımcılarla gerçekleştirilen görüşmelerin son günü olan 8 Kasım Cuma günü itibarı ile süreci yürüten Merill Lynch ve Halk Yatırım aracılığıyla yatırımcılardan gelen taleplerin değerlendirildiğini söyledi.

Yabancı yatırımcılara ayrılan arzın 2 kat fazlası kadar talep geldiğine dikkati çeken Kurum, "Bu yabancı yatırımcıların yüzde 49'u ABD, yüzde 29'u ise İngiltere'den geldi. Coğrafi olarak bakıldığında ise Amerika, İngiltere, Kanada, Almanya, Fransa, Orta Doğu, Güney Afrika, Hollanda, Avusturya, İsveç, İsviçre ve Singapur gibi toplam 20 değişik coğrafyadan yabancı yatırımcılar talepte bulundu" diye konuştu.

AVRUPA'DA YAPILAN EN BÜYÜK GAYRİMENKUL HALKA ARZI



Emlak Konut'un ikincil halka arzının Türkiye'nin bugüne kadar sermaye artırımı yoluyla yapılmış en büyük halka arzı olduğunu belirten Kurum, "Dünya ölçeğinde bakıldığında ise bu yıl Avrupa, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki sermaye artırımı şeklinde yapılan yılın en büyük halka arzı olmakla birlikte son beş yılda Avrupa'da gayrimenkul sektöründe gerçekleşen ve sermaye artırımı yoluyla yapılan en büyük halka arzdır" şeklinde konuştu.

Murat Kurum, Emlak Konut'un artık sadece Türkiye'nin en büyük GYO'su değil, aynı zamanda global arenada dünya ligine çıkmakta olan dev bir şirket olduğuna dikkati çekerek, bu sonuçların Türk ekonomisine duyulan güvenin göstergesi olduğunu belirtti.

Yabancı yatırımcıların Avrupa ekonomisinde hala tam bir istikrar işaretine ulaşılamadığı bir ortamda istikrarlı büyüyen Türkiye ekonomisinin en büyük GYO'suna yatırım yapmakta istekli davrandığına vurgu yapan Kurum, yatrımcıların Türkiye'nin parlayan yıldızını tescil ettiğini kaydetti.

Kurum, 2003 yılından bugüne, 65 proje dahilinde yaklaşık 60 bin adet bağımsız birimin satışını gerçekleştiren şirketin satış cirosunun 30 Eylül 2013 itibariyle 4,3 milyar liraya ulaştığını ifade ederek "Eylül 2013 döneminde şirketin bağımsız bölüm satışları 10 binin üzerinde gerçekleşti. Bu rakam içinde bir kısım projeler dahil değil. Dolayısıyla yıl sonu için öngördüğümüz 15 bin adetlik satış hedefini tutturabileceğimizi öngörüyoruz. 2012 yılında 523 milyon lira net kar elde eden şirketin 30 Eylül 2013 itibariyle net karı 886 milyon lirayı aştı" dedi.

HALKA ARZ İNŞAAT SEKTÖRÜ İÇİN BİR MİLAT



Emlak GYO'ya olan güveni anlatmak için Amerikalı bir yatırımcının mektubunu okuyan Kurum, şunları kaydetti:

"Mektupta yatırımcı şöyle demiş, 'Sizin gibi bir şirketle iş ilişkisine gireceğimiz için çok şanslıyız. Türkiye ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacak. Nisan 2013'te sizi ziyaret ettiğimizden bu yana iş modeli, vizyonunuz ve hedefleriniz konusunda çok heyecanlıyız. Alanınızda global liderlerden biri olacaksınız. Hissedarlarına gurur veren Emlak Konut'a yatırım yapmaktan mutluyuz.' Bu mektup bu şirketin ve devletimizin nereye geldiğini özetliyor. Bu da ülkemiz ve şirketimiz adına bize gurur verdi."

Kurum, halka arzdan gelecek kaynağı planlı kentleşme ve depreme dayanıklı konutlar yapmak için kullanacaklarını, elde edilen kaynağın aynı zamanda cari açığa ve borsadaki derinliğe de katkı sağlayacağını belirterek, halka arzın Emlak GYO ve inşaat sektörü için bir milat olduğunu söyledi.

KONUTTA BİR BALON SÖZ KONUSU DEĞİL



Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurum, bir soru üzerine ilk halka arzda da bugünkü rakamları elde ettiklerini ancak yatırımcılarının zarar görmemesi için halka arzı ertelediklerini belirterek, şöyle konuştu:

" Yatırımcı o zaman öyle endişelendirildi ki, gazetelerdeki manşetlerde Türkiye yanıyor gibi gösterildi. Yabacı yatırımcıyı buraya getirmek için doğru zaman değil diye düşündük ve onun için erteledik. Ancak Türkiye'de istikrarı ve her şeyin olumlu gittiğini gördüler ve buna yatırım yaptılar. Yoksa bizim kara kaşımıza ve gözümüze yatırım yapmadılar."

Kurum, yabancı ilgisinin artmasında mütekabiliyetin büyük etkisi bulunduğunu ancak asıl önemli olanın Türkiye'deki istikrara duyulan güven olduğunu dile getirerek, "Türkiye bölgesinde bir güçtür. Bir çekim noktasıdır. Ayrıca Emlak GYO da güven duyulan bir şirkettir" dedi.

"Türkiye'de bir konut balonu var mı?" sorusuna Kurum, "Yabancı yatırımcı bize bu kadar ilgi gösteriyorsa ve bize yatırım yapıyorsa bu sektörün önünün açık olduğunu görüyor. Diğer ülkelere değil de Türkiye'ye yatırım yapıyorsa dolayısıyla böyle bir balon söz konusu değildir" diye cevap verdi.

Kurum, yatırımcılarda çeşitliliğe ve uzun vadeli yatırımcılara öncelik vermeye çalıştıklarını ifade ederek, Emlak Konut GYO'yu bir dünya markası yapmayı amaçladıklarını söyledi.

4

Haberin Devamı