Ekrem Sarısu Emlak Vergisi'nde son gün
HABERİ PAYLAŞ

Emlak Vergisi'nde son gün

Soru: Sahip olduğumuz arsadan dolayı Emlak Vergisi mükellifiyiz. 2010 yılı için vergimizi 4 kat artırmışlar. Araştırdık, itiraz ve dava açma hakkımız yokmuş. Ödeme gücümüz yok. Vergiyi süresinde ödeyemezsek riski nedir? Musa ŞAHİN Cevap: Her dört yılda bir Emlak Vergisi hesaplamasına esas olan arsa ve arazilerin vergi değerleri, belediye takdir komisyonlarınca her mahalle, cadde ve sokak için ayrı ayrı yeniden belirleniyor. Kaynak ihtiyacı içinde olan bazı belediyelerin, arsa değerlerini piyasa fiyatının da üstünde belirlediği görülüyor. Krizin de etkisiyle Türkiye’de de emlak değerlerinin düştüğü ortamda, 2010’da ödenecek vergilere esas olmak üzere, belediye takdir komisyonları arsa vergi değerlerini 4 kat, 5 kat hatta bazı yerlerde 8, 10 kat artırdı. Vergiyi ödeyecek olan mükellefin her ne hikmetse belirlenen vergi değerlerine itiraz ve dava açma hakkı yok. Belirlenen değerlere muhtarların, ticaret ve ziraat odalarının dava açma hakkı var. Ancak, her bir parsel için açılacak dava masrafının caydırıcılığı da dava açma hakkı olanların dava açmasını engelliyor. Bir muhtar 50 parsel için dava açsa, yaklaşık 50 bin lira masrafa (dava ve avukatlık gibi) göze alması gerekmektedir ki, hiçbir muhtarlıkta bu bütçe yok. Sonuç olarak, maalesef Emlak Vergisi’ni ödemek zorundasınız. Emlak Vergisi birinci taksitlerinin bugün mesai saati sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Birinci taksidini bugün akşama kadar ödemeyenleri gecikme zammı ve icra takibi bekliyor. Aman dikkat...

Haberin Devamı

SSK’da ve Bağ-Kur’da emekli olacağınız tarih aynı

Soru: 5 Ocak 1994’te Bağ-Kur’lu olan bir kadın sigortalıyım. Serbest veteriner hekimlik yapıyorum. Her yıl basamak artırımı yaptım. En son 14’üncü basamağa geldim. İlgili yasa sonunda ilk yıl aylık 405 lira ödedim. Şimdi ise 483 lira prim ödemekteyim. 1) Her yıl artırsam faydası ne oranda olur? 2) SSK’ya geçsem daha mı avantajlı olurum? A.ÖZER Cevap: 1) 1 Ekim 2008’den itibaren Bağ-Kur’da basamak sistemi kaldırıldı. Bağ-Kur’lu prime esas kazancın alt sınırı (729 lira) ile üst sınırı (4 bin 538 lira 50 kuruş) arasında beyan edeceği kazanç tutarı üstünden prim ödüyor. Uzun süre yüksek kazanç tutarı üstünden prim ödememek emekli aylığını artırır. 2) Bağ-Kur’da da Emekli Sandığı’nda da 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ancak, Bağ-Kur’da emekli olmak için ödemeniz gereken prim 20 tam yıl. (7200 gün) Bunu sağlamak için de 5 Ocak 2014’e kadar prim ödemeniz gerekiyor. SSK’da ise 5675 gündür. Ancak, SSK şartlarıyla emekli olabilmeniz için Bağ-Kur’u kapatıp, sigortalı çalışarak en az 1260 gün prim ödemek durumundasınız. Bağ-Kur’u kapatıp 1 Aralık 2010’dan itibaren prim ödemeye başlarsanız, Aralık 2013’te SSK’da prim şartını sağlarsınız. Serbest veterinerlik yaptığınızdan, işyeri devri gibi işlemler nedeniyle SSK’ya geçmenin yaratacağı zorluk da göz önüne alınırsa, SSK’ya geçmenizin fazla avantajı yok.

Haberin Devamı

Ocak 2016’da emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ocak 1966 doğumluyum. 1986 ve 1987 yılında askerliğimi yaptım. 1992’de Bağ-Kur’lu oldum. 1 Ocak 1996’da SSK’lı oldum. Resmi kurumda SSK’lı olarak çalışıyorum. Hizmetlerimi birleştirdim. 4950 gün SSK’ya, 1565 gün de Bağ-Kur’a prim ödedim. 1475 gündür işçi statüsünde çalışıyorum. 6515 gün prim ödedim. Askerliğimi borçlanıp bedelini ödediğim takdirde ne zaman emekli olabilirim? Yener ŞAHİN Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih yerine yıl olarak vermiş, askerlik sürenizi bildirmemişsiniz. Oysa bir gün bile emekli olma şartlarını değiştiriyor. Sorunuzu 1 Temmuz 1992’de Bağ-Kur’lu olduğunuz ve 18 ay askerlik yaptığınız varsayımına göre cevaplandırıyoruz. Askerliğinizi borçlandığınızda, sigorta başlangıç tarihiniz 18 ay geri gider, emekli olmak için de 25 yıl sigorta, 5525 gün prim ve 50 yaş şartlarına tabi olursunuz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemesiniz de 25 yıllık sigorta sürenizi dolduracağınız 1 Ocak 2016’da emekli olabilirsiniz.

Haberin Devamı

Babanız 2009’da başladığı SSK prim ödemesini 1260 güne tamamlamalı

Soru: Babam Haziran 1957 doğumlu. Şubat 1976’da SSK’lı oldu. 58 gün prim ödedi. 2002-2009 yılları arasında tarım Bağ-Kur’undan 7 yıl iki ay ödemesi var. Haziran 2009’dan beri SSK’lı olarak çalışıyor. Ne zaman, hangi şartlarda emekli olabilir? Aytekin ARSLAN Cevap: Babanızın, 8 Eylül 1999 itibarıyla 23 yıldan fazla sigorta süresi bulunuyor. Buna göre babanız, bu tarihte yürürlüğe konan ve emekli olmayı zorlaştırdığından toplumda ‘mezarda emeklilik’ yasası olarak adlandırılan 4447 sayılı yasaya tabi olmadan, eski kanun şartlarıyla emekli olacak. Babanız eski kanuna göre yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta süresi, 3600 gün prim ve 55 yaş şartlarına tabi. Ancak primi ödenen son yedi yılda fazla prim ödenen kurumdan emekli olunduğundan, babanız 1 Haziran 2009’da başladığı sigortalı çalışmasına ara vermeden devam ederek, ödemesini 1260 güne tamamlayacağı 1 Aralık 2012’de emekli olabilir.

İşverenden eski çalışmalarınız için kıdem tazminatı ödeyeceğine dair taahhütname alın

Soru: Özel bir şirkette 8 yıldır çalışıyorum. Firmamız 4 ortaklı bir limitet şirketi. Geçen yıl ortaklardan biri, kendi firmasını kurarak bizi o şirket adı altında sigortalı gösterdi. Bu süreç içinde herhangi bir tazminat almadık. Buna gerek olmadığı, şirket sahibinin aynı olduğu için SSK’nın aynen devam edeceği söylendi. İstifa edersem tazminat alabilir miyim? Cemil ARI Cevap: Aynı kişiye ait birden fazla işyerlerinde çalışılan tüm süreler, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınır. Fakat çalıştığınız limitet şirket farklı, ortağının özel işletmesi farklıdır. Yani aynı kişi değildir. Biri gerçek kişi, biri tüzel kişidir. İleride kıdem tazminatınız açısından sorun yaşayabilirsiniz. Yeni işverenden eski çalışmaları için kıdem tazminatı ödeyeceğine dair ya da noterden bir taahhütname almanız ya da aranızda düzenleyeceğiniz iş sözleşmenize eski çalışmalarınız için de kıdem tazminatı ödeneceğine dair özel bir hüküm koymanızda yarar var. 15 yıl sigorta ve 3600 gün prim ödemeniz varsa, kıdem tazminatı alarak işinizden ayrılabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder