Tamer Heper Emlakçının görevi değil
HABERİ PAYLAŞ

Emlakçının görevi değil

Haberin Devamı

Geçen Mayıs ayında bir daire satın aldım. İçindeki kiracı emlakçıya bir ay içinde çıkacağını söylemiş. Sonra ağız değiştirmiş, beş yıllık sözleşmem var çıkmam demiş ama öğrendik ki içeride oturan da kiracı değil, bir arkadaşı. Şimdi emlakçı da aradan ufak ufak çekildi, kaldık içerideki ile baş başa. Bununla ne yapacağız? F.D.

Altı aydır evin içindekinin çıkmasını bekliyorsunuz, doğrusu size şaka gibi gelecek ama hukuki girişimde bulunmazsanız daha çook beklersiniz. Onun için hemen hukuki girişimde bulunun. Ancak sizin girişiminiz kira ilişkisi dışında. Zira içeride oturan kiracı değil. Bu yeri fuzulen işgal eden biri. Dolayısı ile kira mevzuatı dışında, fuzuli işgal nedeni ile fuzuli işgale son verilmesi talebi ile dava açacaksınız.

[[HAFTAYA]]

Dairedeki belki kendisinin kiracı olduğunu iddia edecek, ancak bunun için kira sözleşmesi ibraz edilmesi veya tarafınızdan kabul edilmiş kira ödemesini ispatlaması lazım. Bunlar sunulmadığı takdirde içeride oturanın fuzulu şagil olduğu kabul olunmalıdır ve mecurdan tahliyesine karar verilir. Bu davayı açmanız için belli bir süre yoktur, her zaman açabilirsiniz. Ancak doğal olarak da çabuk bir karar beklemeyin. Keşke bu davayı altı ay önce açsaydınız, epey yol kat etmiş olurdunuz. Emlakçının ilgisizliğine gelince. Kiracının tahliye için emlakçının yapacağı bir şey yok. Üstelik kiracı ile uğraşmak görevi de değil. Emlakçı sadece alıcı ile satıcıyı karşılaştırır o kadar. Bunun dışında bir hizmet verme mecburiyetinde değildir. Şayet veriyor ise bu sadece yardımcı olma amacı ile yapılır. Dolayısı ile emlakçıyı suçlamayın, en kısa zamanda bir meslektaşımın yardımını isteyin. Fuzuli şagiller için bir de idari tahliye yolu var, yani kaymakamlığa başvuru yolu ama size kaymakamlığa başvurun diyemiyorum zira altmış gün süreniz vardı o geçmiş, artık bu yol kapalı.

Eve gelirler


Piyasaya borçlarım var. Ev adresimi verdim ama ben anemin evinde yaşıyorum. Şimdi haciz gelecek olursa annemin evine gelir mi? B.A.

Eh doğrusu ‘hayır gelmez’ diyemeyeceğim. Bir kere evinizin adresini bu yerde gösterdiyseniz evet gerektiğinde hacze bu eve gelecekler. Şayet anneniz haczi kabil eşyanın kendisine ait olduğunu belgeleyemezse eşyası haczedilebilir. Çünkü eşyanın faturası gibi malikini gösteren belge ibraz edemezseniz kullandığınız her eşya haczedilebilir. Zira belgelenmeyen eşya kullananın malı kabul edilir. Doğrusu istenilen bütün bunlara meydan verilmemesi, borcun ödenmesi. Belki bir defa daha hatırlatırsam size yararı olur. Dört taksit yapma konusunda talebiniz olabilir. Birinci taksidi hemen ödemek kaydı ile borcunuzu dört eşit taksitte ödemeyi taahhüt edebilisiniz. Yeter ki taksitlerden hiçbirini aksatmayın aksi halde hapis tehdidi var.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder