Yaşam Emniyet kemeri ve çocuk koltuğuna tam destek

Emniyet kemeri ve çocuk koltuğuna tam destek

Paylaş
Emniyet kemeri ve çocuk koltuğuna tam destek

Küresel Yol Güvenliği Projesinin anket sonuçları, daha güçlü emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaların desteklendiğini gösteriyor

Küresel Yol Güvenliği Projesi anketine göre; Türkiye’de halk, mevcut emniyet kemeri kanununun tüm araçları ve otobüsleri kapsayacak şekilde güçlendirilmesini istiyor, emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kullanmamanın cezasının artırılmasını destekliyor.

Haberin Devamı

Ankete katılanlar, kapsamlı yol güvenliği kanunlarının ve bunların uygulanmasının yaralanmaları ve ölümleri azaltacağına inanıyor. Emniyet kemerleri ve çocuk koltukları sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamanın en etkili yollarından. Bu sayede kazalarda ölüm ve yaralanma oranları önemli ölçüde azaltılıyor. Mevcut kanun kapsamında, 1995 yılından önce yapılmış araçlarda arka koltuklarda emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor. Ayrıca, 2009 yılından önce yapılmış şehirlerarası otobüslerde de yolcular için emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmuyor.

TRAFİK KAZALARINA YILDA 8 BİN 700 KURBAN

Kazalar nedeniyle Türkiye’de her yıl yaklaşık, 8.700 kişi (200 çocuk) ölüyor, 200.000 (39.000 çocuk) kişi ise yaralanıyor. 28 Temmuz itibari ile Bayram süresi boyunca 6 günde meydana gelen kazalarda 109 kişi yaşamını yitirirken 852 kişi de yaralandı.

Haberin Devamı

Küresel Yol Güvenliği projesi kapsamında 29 Haziran–17 Temmuz 2014 tarihleri arasında, Türkiye’de, rastgele seçilmiş 800 yetişkin ile (+18 yaş) bir anket yapıldı. Gerçekleştirilen anketin verileri ülkenin demografik ve coğrafik profilini yansıtıyor. Anket sonuçları, Türkiye’nin büyük çoğunluğunun daha güçlü emniyet kemeri ve çocuk koltuğu kanunları ile daha yüksek cezaları desteklediğini gösteriyor.

Ankete katılanların yüzde 96’sının tüm araçlarda emniyet kemeri bulundurulmasını desteklediği görülüyor. Yüzde 91’i ise tüm otobüslerde emniyet kemeri bulundurulma zorunluluğunu destekliyor. Emniyet kemeri konusunda yasalardaki boşlukların ortadan kaldırılması için verilen destek her bölgede ve her yaş grubunda oldukça yüksek düzeyde.

Cezaların arttırılması konusunda da kuvvetli bir destek mevcut. Vatandaşların büyük çoğunluğu daha yüksek cezaların verilmesini istiyor. Katılımcılar ayrıca, cezaların daha yüksek olması durumunda emniyet kemerlerini daha çok takacaklarını ve çocuk koltuklarını daha çok kullanacaklarını belirtiyor.

ARKA KOLTUK KEMERİ ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 70 AZALTIYOR

Emniyet kemeri takmanın sürücüler ve ön koltuktaki yolcuların ölüm riskini yüzde 50’ye kadar, arka koltuktaki yolcuların ölüm riskini ise yüzde 70’e kadar azaltabildiğini belirten Sağlık Enstitüsü Derneği Yol Güvenliği Proje Direktörü Tanzer Gezer, “Uygun çocuk koltuğunun kullanılması, kazalarda veya ani frenlerde çocukların yaralanma ihtimalini neredeyse yüzde 70 oranında azaltıyor” dedi.

Haberin Devamı

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı da “Türkiye’de kanunların uygulanması ve daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor. Toplumsal sağlık tehlikelerine karşı önlem politikaları oluşturmayı misyon edinmiş bir dernek olarak yapılan anketin vatandaşlarımızın yeni kanunu memnuniyetle karşılayacağına işarettir” diye konuştu.