Beden Sağlığı Emzirerek hem bebeğinizi hem de kendinizi koruyun (Hamilelikte alınan kilolar nasıl verilir?)

Emzirerek hem bebeğinizi hem de kendinizi koruyun (Hamilelikte alınan kilolar nasıl verilir?)

Paylaş
Emzirerek hem bebeğinizi hem de kendinizi koruyun (Hamilelikte alınan kilolar nasıl verilir?)

Denizli Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, emzirmenin hem bebeği hem anneyi birçok hastalıktan koruduğunu vurgulayarak "Emzirme, annenin doğum öncesi kilosuna sağlıklı ve daha kısa sürede dönmesine yardımcı olabilir" dedi

Emzirme ve anne sütünün faydaları hakkında konuşan Uzman Dr. Ülker Çelik, "Emzirme, bebeklere ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için en iyi yoldur. Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak öneriyor. Emzirme konusunda aile desteği ve sağlık sisteminin de katkılarıyla doğru bilgilendirme ile tüm annelerin emzirmesi sağlanabilir. Emzirme, anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu bir ilişki oluşturarak anne ve bebeğin duygusal tatminini sağlar ve anne sütü miktarında artışa sebep olur. Bilinenin aksine şekerli gıda ve şekerli sıvıların anne sütünü artırıcı etkisi yok. Anne sütü artışı için yeterli miktarda su içilmesi ve bebeğin sık emzirilmesi gerekiyor" dedi.

ANNE SÜTÜ, BEBEK ÖLÜMLERİNİ AZALTIYOR

Anne sütünün, bebeğin duyusal ve bilişsel gelişimine katkı sağladığını dile getiren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, bebeği bulaşıcı ve kronik hastalıklara karşı korumak için emzirmenin önemine dikkat çekti.



Dr. Ülker Çelik, "Sadece anne sütüyle beslenme, ishal veya zatürre gibi çocukluk çağının sık görülen hastalıklar nedeniyle görülen bebek ölümlerini azaltır ve hastalık döneminde çabuk iyileşmeye yardımcı olur. Dünya Sağlık Örgütü, anne sütünün erişkin dönemde de sağlık üzerine olumlu etkilerinin sürdüğünü belirtiyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerin erişkin döneminde şeker hastalığı, şişmanlık, metabolik sendrom, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon daha az görülüyor" dedi.

HIZLI KİLO VERDİRİP KANSERDEN KORUYOR

Anne sütü ile beslenme, bebeğin yanı sıra anne ve topluma da katkı sağladığı vurgulayan Uzman Dr. Çelik, "Emzirme, meme ve yumurtalık kanserlerinin oluşum sıklığını azaltmanın yanında annenin doğum öncesi kilosuna sağlıklı ve daha kısa sürede dönmesine yardımcı olabilir" diye konuştu.

EMZİRMEYE NE ZAMAN BAŞLANMALI?

Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, bebeğin doğduğu andan itibaren bir saat içinde başlayarak ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerektiğinin altını çizip şu önerilere bulundu:

"Gece ya da gündüz bebeğinizi isteğine bağlı olarak ne kadar isterse o kadar emzirin. İlk 6 ay için bebeklerin, herhangi bir ek gıda ya da içecek hatta su bile olmadan sadece anne sütü ile beslenmesi, iki yıla kadar ya da ötesi için de besleyici, tamamlayıcı besinler ilave edilerek emzirmeye devam edilmesi gerekir."

Haberin Devamı