Opr. Dr. Hande Akbaş Emzirmek gebelikten korumaz
HABERİ PAYLAŞ

Emzirmek gebelikten korumaz

Haberin Devamı

Emziren kadınların gebelikten korunduğu düşünülür ama doğru değil. Bu dönemde yanlışlıkla hamile kalan pek çok kadın var. Bu yüzden dikkatli olun ve korunun.

Çocuk istiyoruz

27 yaşındayım. 5 aylık evliyim. Çocuğumuz olmadı. Cinsel ilişkiden sonra spermlerin neredeyse tamamı geri geliyor. Ne yapalım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, yaşınız genç ve henüz 5 aylık evlisiniz. Meninin bir kısmının ilişki sonrası geri gelmesi normaldir. Milyonlarca sperm içerisinden sadece birine ihtiyaç olduğundan geri gelenler size endişe vermesin.

5 ayda gebe kalamamış olmanız sizin kısır olduğunuzu göstermez. Size önerim, birkaç ay daha kendi kendinize deneyin. Eğer olmuyorsa belki ilk sperm analizi yaptırrak sperm yeterli mi ona bakmakta fayda var. Diğer derin araştırmalar için henüz erken olduğunu düşünüyorum.

Neden adet görmüyorum?

29 yaşındayım, 3 ay önce doğum yaptım. 40 gündür adet görmüyorum. Mide bulantısı, baş dönmesi ve karın ağrısı çekiyorum. Ne önerirsiniz?


CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum sonrası adet düzensizlikleri kişi hâlâ aktif olarak emziriyorsa sıklıkla görülebilir. En sık yapılan hata emzirmenin gebelikten koruyucu olduğudur. Böyle yanlışlıkla hamile kalan birçok kadın vardır.

Emzirmenin korunma yöntemi olarak kullanılmasını önermiyoruz. Siz öncelikle kanda gebelik testi yaptırın ve hamilelik durumu olup olmadığını öğreni. Sağlıklı bir hanımda bulantı, karın ağrısı ve baş dönmesi gibi şikayetler en sık gebelikte görülür. Eğer gebelik yoksa mutlaka doğumunuzu yaptıran hekime başvurarak muayene olun.

Şiddetli baş ağrısı çekiyorum, neden?

27 yaşında kadınım. Bir kızım var. Son 6 aydır adet dönemlerimde çok şiddetli baş ağrıları çekiyorum. Bir de hiç kanamam olmuyor. Eskiden 4-5 gün sürerken şu an 1 gün bile değil. Bunun sebebi ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okuyucum, adet öncesi dönemlerde baş ağrısı görülebilir. Ama çok şiddetli olmaya başladıysa mutlaka bir nöroloji uzmanına başvurmanızı ve muayene olmanızı öneririm. Migrenin adet öncesi dönemlerde atak sıklığının artabileceği yayınlarla bildirilmiştir.

Adet kanamanızın azalmasının sebebini öğrenmek için öncelikle bazı hormon düzeylerinizin ölçülmesi gerekir. Bu nedenle de kadın hastalıkları uzmanına başvurmanız yeterli olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder