Ekonomi En büyük kayıp paketleme ve nakliyede

En büyük kayıp paketleme ve nakliyede

Paylaş
En büyük kayıp paketleme ve nakliyede

Metro Toptancı Market Türkiye Meyve Sebze Kategori Müdürü Birol Uluşan yaptıkları gıda hareketleri hakkında ilginç bilgiler aktardı

Türkiye’de üretilen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40’ının üretim ve dağıtım zinciri aşamasında kayba uğradığını veya satış ve tüketim aşamasında atık haline dönüştüğünü görüyoruz. TÜBİTAK araştırma verilerine göre, en iyimser tahminle kayba uğrayan ürün miktarı 11,6 milyon ton. Eğer yukarıda sözünü ettiğimiz gidişata ‘dur’ demezsek hem ülkemizin sürdürülebilir kalkınması hem de dünyamızın sürdürülebilirliği adına meyve sebzelerde çok ciddi düzeyde bir kayıpla karşı karşıya kalacağız. Bu bakış açısıyla gıda kayıpları konusunda karşı karşıya kaldığımız durumu, projemizde bilimsel bir yaklaşımla ele almak istedik. Bunun bir milli kaynak israfı olduğunun bilincinde olarak, meyve ve sebzede ağır kayıpları önlemek için TÜBİTAK’la birlikte fire nedenlerini araştırdığımız bir ortak çalışma gerçekleştirdik. Ürünlerin iyi koşullarda ve kötü koşullarda tedarikini temel alan bu araştırma neticesinde kötü koşullarda tedarik edilen ürünün, iyi koşulda tedarik edilene kıyasla 9 kat daha fazla atığa dönüştüğünü gözlemledik. Yaşanan kayıpların en çok olduğu aşamaların paketleme ve nakliye olduğunu ortaya koyduk.

METRO ÜRETİCİLERİN YANINDA


Üreticilerin çeşitli zorluklarla ve kıt kaynaklarla ürettiği meyve ve sebzelerin çöpe atılmaması ve milli kaynakların israf olmaması için, kayıp ve atıkların en aza indirilmesi amacıyla tedarik zinciri ve satış koşullarını geliştiriyor ve standartlara uygun yatırım yapıyoruz. Tüketim analizleri yaparak; doğru miktar, kalite ve özellikte planlı üretim yaptırma hedefiyle kayıpları en aza indiriyoruz. Doğru ambalaj, paketleme ve soğuk zincirin kırılmadan ürünlerin nakliyesi konusunda uluslararası standartlarda uygulamaları hayata geçiriyoruz. Metro olarak, marulda nem önleyici ambalaj kullanarak raf ömrünü 3 kat arttırdık. Türkiye’de soğukta sergileme yapan tek nokta olarak yeşilliklerin raf ömrünü 6 günden 8 güne çıkartıyor ve yaşanabilecek yüzde 23’lük gıda kaybını önlüyoruz.

Haberin Devamı