Bilim - Teknoloji "En büyük pişmanlığım..."
Paylaş
"En büyük pişmanlığım..."

ABD'nin en büyük skandallarından birini ortaya çıkartan isim, en büyük pişmanlığını açıkladı!

Oscar'da bu yıl belgesel dalındaki CitizenFour filmi ödülü aldı. CitizenFour, ABD'deki Prism skandalının patlamasını sağlayan gizli belgeleri yayınlayan eski CIA ve NSA ajanı Edward Snowden'in öyküsünü anlatıyordu.

Filmin Oscar almasından sonra, yönetmen Laura Poitras ve gazeteci Glenn Greenwald ile Reddit sitesinde bir soru-cevap oturumu düzenleyen Snowden, en çok pişman olduğu şeyin, elindeki belgeleri daha önce açıklamamak olduğunu vurguladı.

"Eğer daha erken davranmış ve bildiklerimi daha önce açıklamış olsaydım, istihbarat örgütlerinin insanların hayatlarını dinlemede bu kadar ileri gitmelerini önleyebilirdim" yorumunda bulunan Snowden, devletlerin yapısını da eleştirdi. Vatandaşların haklarına ve özgürlüklerine dair kararların artık yasalar tarafından değil, istihbarat örgütleri tarafından belirlendiğini vurgulayan Snowden, buna karşı insanların bilinçli olması gerektiğini hatırlattı.

Halkın, protestolarla ve eylemlerle siyasetçileri sıkıştırıp onları mahremiyet konusunda daha hassas davranmaya mecbur bırakması gerektiğini anlatan Snowden, sahip olduğumuz hakların devletler, hükumetler tarafından bahşedilmediğini, bunların temel insan hakları olduğunun altını çizdi.

Yönetmen Laura Poitras ise, NSA'in faaliyetleri hakkında çok daha detaylı ve teknik bir belgeseli hazırlamakta olduğunu belirterek, merak uyandırdı. Edward Snowden hakkında detaylı bir kitap hazırlayan ve Prism skandalının duyulmasında büyük payı olan gazeteci Glenn Greenwald ise Demokrat ve Cumhuriyetçi parti içinde çok sayıda üyenin NSA gibi istihbarat örgütlerinin insanları dinlemesinden rahatsızlık duyduğunu ancak parti liderlerinin istihbarat örgütlerini desteklemeleri nedeniyle ki >CHIP Online

Haberin Devamı