Prof. Dr. Derin Kösebay En doğrusu 40 gün beklemek...
HABERİ PAYLAŞ

En doğrusu 40 gün beklemek...

Yeni doğum yapmış kadınlarda lohusalık dönemi 40 gün sürer. Bu zaman içinde rahim küçülür, eski haline döner, rahim ağzı kapanır. Cinsel ilişkiye başlamak için 40 gün beklemek en iyisi yoksa birçok enfeksiyon ortaya çıkabilir.

Adetlerim çok ağrılı oluyor

25 yaşında bekar kızım. Adet dönemim ağrılı oluyor ve 2 gün sürüyor. İlk gün gelen kan kahverengi gibi. Sizce bir iltihaplanma mı var? Doktora gideyim mi?

[[HAFTAYA]]

CEVAP Sevgili okuyucumuz, şikayetleriniz hormonal kaynaklı gibi gözüküyor. Ayrıca ağrılı adetlerin pek çok nedeni var. Hepsi araştırılmalı. Eğer muayenede önemli bir şey çıkmazsa doğum kontrol hapları bu konuda başarılı olabiliyor. Sizin jinekolojik muayeneden geçmeniz ve tedavi için kullanılacak ilacın seçimini doktorunuza bırakmanız şart.

Haberin Devamı

Nasıl korunalım?

25 yaşındayım, nişanlıyım. 2 haftaya evleniyorum. Biz hemen çocuk istemiyoruz. Zararsız ve ilerleyen yıllarda çocuğumuzun olmasını engellemeyecek bir korunma yöntemi var mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, eşinizin muayenesi gerekli (Şişman mı, tüylenme var mı, Hepatit, damar hastalığı var mı?) Eğer her şey normalse en uygun korunma yöntemi doğum kontrol hapları olabilir.

Yeni doğum yaptım

30 yaşındayım, yeni doğum yaptım. Ne zaman eşimle cinsel ilişkiye girmeye başlayabilirim?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, doğumdan sonra lohusalık dönemi 40 gün kadardır. Bu sürede rahim küçülür, normal hale döner. Rahim ağzı kapanır ve normal hayata ancak lohusalık bittikten sonra başlanır. Doğumdan kısa süre sonra ilişkide bulunmak birçok enfeksiyona neden olabilir. Özellikle doğumdan sonra meydana gelen enfeksiyonlar tehlikeli ve tedavisi de zor olabilir. Beni dinlerseniz lohusalığın bitmesini beklemekte yarar var.

Kist için ilaç verdiler ama...

6 yıl önce sağ yumurtalığım alındı. Kistin iyi huylu olduğu söylendi, tedavi görmedim. Akıntı için doktora gittim ve sol yumurtalıkta 18 mm kist olduğunu söyledi. Sonuçları yazıyorum. Doktorum bir hap verdi. Hap kisti yok eder mi? Yan etkisi var mı?

CEVAP Sevgili okuyucumuz, yumurtalığınızdaki 18 mm’lik kist normal sayılır. Değerleriniz de beni endişelendirmiyor. Ayrıca doktorunuzda şüpheli bir durum saptasaydı, size bir ameliyat tavsiye ederdi. Kullandığınız ilaç progesteron hormon içeriyor. Bu ilaç adetlerin düzenlenmesi ve rahim içinin (Endometriumun) normale döndürülmesi için kullanılır. Sizdeki yumurtalık kistine kist demek bile bence zor ve onu küçültmek için bir ilaç kullanılmasına gerek olduğunu sanmıyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder