Gündem En güvenilen kurum yine ordu

En güvenilen kurum yine ordu

Paylaş
En güvenilen kurum yine ordu

AB'nin kamuoyu araştırmasına göre, Türkiye'de en çok güvenilen kurum yüzde 77 ile ordu

Avrupa Birliği’nin kamuoyu araştırmalarından sorumlu birimi Eurobarometre’nin son raporuna göre, Türkiye’de en çok güvenilen kurum ordu oldu. 2008’in ilk araştırmasında TSK’ya duyulan güven yüzde 82 olarak belirlenirken, bu oran bu kez yüzde 77 çıktı.

Eurobarometre, 2008 bahar dönemi sonrası yaptığı çalışmalarda “kurumlara güven” kategorisinde hiç yer vermediği TSK’yı son çalışmada yeniden dahil etti. Ekim - Kasım 2009 döneminde AB ülkeleri, aday ülkeler ve KKTC’de toplam 30 bin kişiye sorulan sorular ışığında hazırlanan çalışmada ordu açık ara farkla “en güvenilen kurum” olurken, ikinci sırada yüzde 65’le yargı yer aldı. Bu oran 2009 baharında yayımlanan rapora göre 2 puan oranında bir güven artışı olduğunu ortaya koydu.

Haberin Devamı

AB'YE GÜVEN ORANI DA DÜŞTÜ

Bu çalışmada hükümete olan güven 6 puan düşerek yüzde 51’e gerilerken, TBMM’ye duyulan güvende de paralel bir düşüş yaşandı. Eurobarometre verilerine göre, TBMM’ye güven 7 puanlık düşüşle yüzde 51 oldu. Siyasi partilere güven 3 puanlık kayıpla yüzde 23 seviyesine indi. Yerel yönetimlere güven ise yüzde 42 olarak belirlendi.

Raporda, Türklerin AB’ye olan güveninde de düşüş yaşandığı görülüyor. AB’ye güvenenlerin oranı 5 puanlık düşüşle yüzde 33’e gerilerken, “AB üyeliğinin iyi bir şey olduğunu düşünenler”in oranı da 3 puanlık düşüşle yüzde 45’te kaldı. Türkiye’nin AB üyeliğinden fayda sağlayacağını düşünenlerin oranı da 7 puan düşerek yüzde 50 oldu.

Türkiye’de işlerin iyiye gittiğini düşünenlerin oranının yüzde 28 (değişim -3) olarak belirlendiği belgeye göre, Türkiye’nin en önemli üç sorunu işsizlik (yüzde 63), terörizm (yüzde 47) ve ekonomik durum (yüzde 33).

Gelecek 12 ayın daha iyi olacağını düşünenlerin oranı yüzde 21’de kalırken, medyaya güven kategorisinde en güvenilen kurum radyo (yüzde 33) oldu. Radyoyu yüzde 31’le televizyon, yüzde 29’la internet, yüzde 25’le de yazılı basın izledi.

Haberin Devamı

Ordu ve güven araştırmaları:

- ANDY-AR Araştırma Şirketi’nin ocak ayında 26 ilde 6 bin 181 kişi ile yaptığı ankette en güvenilir kurum yüzde 73.7 ile Cumhurbaşkanlığı olmuştu. İkinci sırada yüzde 63.9 ile yargı yer alırken, TSK yüzde 61.4 ile üçüncü sırada kaldı.

- Ipsos KMG şirketi tarafından Ekim - Kasım 2009 döneminde Türkiye genelinde 15 bin 944 kişiyle bir araştırma yapıldı. Bu araştırmada TSK’ya duyulan güven yüzde 73 olarak belirlendi.

- Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırma şirketinin geçen yılın son döneminde yaptığı bir araştırmada da ilginç sonuçlar ortaya çıktı. 31 ilde 1253 kişiyle yapılan ankete katılanlara “İrtica ile Mücadele Eylem Planı’nın gerçek çıkması” ile ilgili gelişmeler sonrası “orduya duyulan güven” soruldu. Katılımcıların yüzde 42.9’u “güvenim değişmedi” derken, yüzde 33.7’si “olumsuz etkiledi” dedi. Yüzde 9’luk bir kesim ise güveninin arttığını kaydetti.

(Milliyet)

Haberin Devamı