Opr. Dr. Hande Akbaş En iyisi kararı doktora bırakın
HABERİ PAYLAŞ

En iyisi kararı doktora bırakın

Haberin Devamı

Normal doğum isteyen hastalarımızı elbette destekliyoruz. Ama bazen de tıbbı zorunluluklar nedeniyle sezaryen önerdiklerimiz oluyor. Böyle durumlarda kendi fikrinizde ısrar etmeyin. Hamilelik süresince sizi takip eden ve en iyitanıyan kişi doktorunuz. O sizin için en doğru kararı verir.

Normal doğumdan çok korkuyorum

32 yaşındayım, 28 haftalık hamileyim. Doktor normal doğum yapabileceğimi söyledi. Ama ben çok korkuyorum ve sezaryen istiyorum. Sakıncası olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hamileliğiniz sorunsuz ilerliyorsa ve sezaryen için mutlak bir neden yoksa normal doğumu öneriyoruz. Size kesin normal doğum diyebilmek için erken. Çünkü gebeliğinizin 37’nci haftasında doktorunuz sizi muayene ederek çatınızı ve o an bebeğinizin kilosunu ve duruş pozisyonunu değerlendirecek. Yine de son karar 37’nci haftada verilecektir.

Ama sizin gibi normal doğumdan korkan hastalarda sezaryen olmanın daha doğru olacağı görüşündeyim. Çünkü normal doğum sadece sizin doktorunuzla yüzde 100 uyum halinde olmanız halinde sorunsuz gerçekleşir. Aksi taktirde son dakikada ıkınamamanız nedeniyle acil sezaryen gerekebilecektir ki bu çok tercih edilen bir durum değildir.

Enfeksiyon bitmiyor

25 yaşındayım. Benim sorunum idrar yolu enfeksiyonu. Cinsel organımda sürekli yanma oluyor. Sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorum. İlaç tedavisi görüyorum ama şimdilik bu ilaçların bana bir faydası olmadı. Nelere dikkat etmem gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, uzun süreli idrar yolları enfeksiyonlarının altında öncelikle başka bir sorun yatıp yatmadığı araştırılmalıdır. Aksi taktirde sebep giderilmediği sürece istediğiniz kadar ilaç kullanın devamlı enfeksiyon tekrar edecektir. Size önerim, öncelikle bir üroloji uzmanına başvurmanız, böbreklerinize ve idrar torbanıza detaylı baktırmanızdır.

Bazen taş, küçüklükte geçirilmiş böbrek enfeksiyonları, doğumsal idrar yolları anomalileri buna neden olabilir. Bazen diyabet bile sık tekrarlayan sistit sebebidir. Ayrıca tedavi için körlemesine antibiyotik başlamak yerine idrar kültürü yaptırarak o mikroba duyarlı antibiyotiğin seçimi büyük önem taşımaktadır.

Sezaryen şart mı?

33 haftalık hamile kadınım. 30 yaşındayım ve ilk gebeliğim. Ben normal doğum istiyorum, doktorum da sezaryeni tavsiye ediyor. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, normal doğum isteyen her hastamı ben normal doğum konusunda destekliyorum. Doktorunuzun size sezaryen önermesinde tıbbi bir neden yoksa o zaman tabii ki normal doğum deneyebilirsiniz. Size neden bunu önerdiğine bakmak gerekir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder