Siyaset En kıymetli aydındı!
Paylaş
En kıymetli aydındı!

Dışişleri Bakanlığı, AİHM'de süren 'Hrant Dink suikastini neden önlemediniz?' savunmasını yalanladı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, gazetedeki bir yazısıyla ‘Türklüğü tahkir’ etmek suçundan 6 ay hapis cezası almıştı. Dink’in yazısındaki ‘kanserojen tümör ‘kan’, ‘soykırımcı’ gibi ifadelerle Türklüğü küçük düşürdüğü iddia edilmişti.

Dink, cezaya itiraz ederek AİHM’e (Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi) başvurmuştu. Dink başvurudan bir hafta sonra 19 Ocak 2007’de İstanbul Şişli’de saldırgan Ogün Samast tarafından katledilmişti.

Dink’in ölümünün ardından ailesi de ‘Polis ve jandarma haberdar olmasına rağmen suikasti önlemedi’ diyerek AİHM’e başvurmuştu.

‘Kamu suçu oluştu’

Hükümetin AİHM’e gönderdiği savunmadaki “Dink, Türklüğü aşağıladı. Nefret söyleminde bulundu. Bu tür yazılar halkı tahrik eder, kamu suçu oluşturur” ifadeleri önceki gün gazete manşetlerine taşınmıştı.

Kardeşi Hosrof Dink, “Kanımız dondu. Cinayetin aydınlanması konusundaki umutlarımız kırıldı” diyerek tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü dün yaptığı açıklamada “Ülkenin yetiştirdiği en kıymetli aydınlardan biri olan Dink’in ölümüne yol açan alçakça suikastın herhangi bir şekilde mazur gösterilmesinin düşünülmesi dahi söz konusu olamaz” dedi.

‘Soruşturmada kararlıyız’

Açıklamada AİHM’e sunulan görüşün, salt hukuki ve teknik unsurlar temelinde hazırlandığı, o dönemde yürürlükte olan kanunlar çerçevesinde karar alan yargı makamlarının hükümlerinde yer verdikleri gerekçelere değinildiği, bunların o dönemde geçerli hukuki tespitler ışığında izah edildiği belirtildi.

Açıklamada “Türk adaleti, cinayeti tüm yönleriyle kararlı şekilde soruşturmaya devam etmektedir. Hükümetin ifade özgürlüğünün önündeki tüm engelleri kaldırmaya dönük reform çabaları sürüyor” denildi.

2

Haberin Devamı