Gündem En kritik şura

En kritik şura

Paylaş
En kritik şura

Yüksek Askeri Şura pazar günü ilk toplantısını yapacak. 1. Ordu Komutanı Org. Iğsız ile Erzincan'daki Ergenekon davasının 1 numaralı sanığı 3. Ordu Komutanı Berk'in durumu merak ediliyor

BALYOZ ŞOKU

Haberin Devamı

Balyoz soruşturmasında emekli ve muvazzaf (görevde) 102 asker hakkında yakalama kararı çıkarılmıştı. Yakalama kararı çıkarılan 77 muvazzaf askerin 25’i ise general rütbesindeydi.

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) pazar günü ilk toplantısını Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında yapacak. Terfi bakleyen subaylar arasında Balyoz sanıklarının da yer alması YAŞ’ı kritik hale getirdi.

28 GENERAL

134 general ve amiralin terfi ve emekliliklerinin görüşüleceği YAŞ’ta, değişik davalarda tutuklanan, soruşturma geçiren, tutuksuz yargılanan ya da ifadesine başvurulan çok sayıda isim de gündeme gelecek. Aralarında bu seneki YAŞ’ta terfi ettirilmesi beklenen 11 muvazzaf generalin de bulunduğu liste de toplam 28 muvazzaf general yer alıyor.

Haberin Devamı

BAŞBUĞ GİDİYOR

Sürpriz kararların çıkması beklenen YAŞ’a Başbakan Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile Genelkurmay Başkanlığı’nda görevli 15 orgeneral ve oramiral üyelik ediyor. YAŞ’ta Genelkurmay Başkanlığı’nın yeni komuta kademesi da belirlenecek.

Bu yıl Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda hiçbir değişiklik olmayacak. YAŞ’ta 2 yıllık görev süresinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, yaş haddinden emekli olacak. Başbuğ’un yerine Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak.

EN OLAĞANÜSTÜ GÖRÜŞME

Başbakan Tayyip Erdoğan, Yüksek Askeri Şura’nın 1 Ağustos’ta başlayacak kritik toplantısı öncesinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile dün en uzun haftalık olağan görüşmesini yaptı.

2 saat 20 dakika süren görüşmede Balyoz soruşturması kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan muvazzaf askerlerin durumunun da ele alındığı öğrenildi. Erdoğan ve Başbuğ son olarak geçtiğimiz pazar günü gece geç saatlerde Başbakanlık Konutu’nda gizlice bir araya gelmişlerdi. Bu görüşme de yaklaşık 1.5 saat sürmüştü. Böylece Erdoğan ile Başbuğ, bir haftada 3 buçuk saat görüşmüş oldu.