Siyaset En kritik YAŞ'ta Orgeneraller tamam
Paylaş
En kritik YAŞ'ta Orgeneraller tamam

Yüksek Askeri Şûra'da, Kara Kuvvetleri'nde boşalacak 2 'or'luk için 11 korgeneralin durumu ele alındı

Ankara dün 41 derece ile bu yılın en sıcak günlerinden birisini yaşarken, sonucu merakla beklenen Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) dün Başbakan Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Genelkurmay’da başladı.

Dünkü toplantıda Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile teamüllere göre Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık’ın emekliye ayrılacak olmaları nedeniyle Kara Kuvvetleri’nde boşalacak 2 ‘or’luk için yarışacak Korgeneraller Nejat Bek, Hasan Memişoğlu (temditli), Selahattin Uğurlu (temditli), Hilmi Akın Zorlu (temditli), Servet Yörük (temditli), Yalçın Ataman (temditli), Eyüp Kaptan (temditli), İsmail Hakkı Pekin, Abdullah Atay, Muzaffer Şen ve Ömer Necati Özbahadır’ın durumu ele alındı.

11 korgeneralden orgeneralliğe terfi edecek olan 2’sinin ismi dün itibarıyla belirlendi.

GÜL İTİRAZ ETMİŞ

Başbuğ ile YAŞ’a 22 saat kala kritik bir görüşme yapan Gül’ün, Milli Savunma Bakanlığı’nın verdiği “Hakkında yakalama kararı bulunan 11 subayın terfisine engel yok” raporundan tatmin olmadığı ve “Sivil bürokraside, Ankara Emniyet Müdürü Orhan Özdemir gibi örnekler yaşanıyor. Hakkında karar çıkan bürokratlar açığa alınıyor. Yakalama kararına rağmen subayların terfi ettirilmesi ayrımcılık görüntüsüne neden olur” görüşünü dile getirdiği öğrenildi.

Erdoğan’ın da Gül ile benzer görüşleri paylaştığı ve mahkemenin kararının beklenmesi gerektiğini savunduğu kulislere yansıdı. Bu nedenle gözler, YAŞ’taki çoğunluğu oluşturan askerin “oyçokluğu”yla terfi kararı verip vermeyeceğine çevrildi. Ancak, YAŞ kararlarının, Gül’ün onayı olmadan yürürlüğe girmemesi nedeniyle, askerin de terfiler konusunda çekimser kalarak, teamüllerine aykırı olmaması nedeniyle, 11 subayın görev süresini 1 yıllığına uzatma formülünü benimseyebileceği ifade edildi.

3 YILLIĞINA KOŞANER

Teamüllere göre, Başbuğ’un 30 Ağustos’ta emekliye ayrılacak olması nedeniyle Genelkurmay Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner atanacak ve bu görevi 3 yıl yürütecek.

Yine teamüllere göre, Koşaner’in boşaltacağı Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız’ın gelmesi bekleniyor. Iğsız bu görevinde 1 yıl kalacak ve emekli olacak.

Teamül işlediğinde bu yıl 1. Ordu Komutanlığı’na gelecek olan 2. Ordu Komutanı Orgeneral Necdet Özel, görevinde bir yıl kaldıktan sonra Kara Kuvvetleri Komutanı olacak.

EN FAZLA TARTIŞILAN YAŞ

Orgeneral Özel, Orgeneral Koşaner’in 2013’te emekli olmasından sonra da Genelkurmay Başkanı olacak. Bu yılki yaz şûrası, Balyoz darbe planı kapsamında haklarında yakalama kararı verilen muvazzaf ve emekli 102 asker içinde, 11 muvazzaf general ve amiralin de terfi bekleyenler arasında olması nedeniyle, daha başlamadan en fazla tartışılan YAŞ oldu.

Bu tartışma 11 general ve amiralin terfi edip edemeyeceklerine dair hazırlandığı belirtilen raporlardan kaynaklandı. Milli Savunma Bakanlığı’nın hazırladığı ve söz konusu askerlerin durumuna hukuki açıklık getirmeyi amaçlayan sadece tavsiye niteliğindeki raporun, dünkü toplantının öğleden önceki bölümünde ele alındığı ileri sürüldü.

DİSİPLİN CEZALARI

YAŞ’da, ayrıca disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılacak personelin durumları ile TSK’yı ilgilendiren diğer konular da görüşülecek.

Başbakan Erdoğan, YAŞ nedeniyle referandum mitinglerine ara verdi. Erdoğan, YAŞ kararlarının açıklanacağı 4 Ağustos’a kadar Ankara’da kalacak.

İTİRAZ KARARI ÇIKMADI

Bu arada Balyoz Planı davasında haklarında yakalama emri çıkartılan 102 subayın yaptığı itiraz dün de karara bağlanmadı. İtirazları değerlendirecek olan İstanbul 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi heyeti dün Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne gelmedi.

Heyet cumartesi çalışmıştı.

GÖZLER BERK'İN ÜZERİNDE

YAŞ’daki komutanlar arasında en dikkat çekeni 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’ti. Erzurum’daki 3’üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk’in adı ilk olarak Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner hakkında açılan Ergenekon davasıyla gündeme gelmişti.

YAŞ’ın kesin olmayan sonuçlarına göre 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk, Eğitim ve Doktrin Komutanlığı’na getirildi.

PERSONELİ KORUYUN SİTEMİ

Yüksek Askeri Şûra’nın ilk günü başta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Uğur Yiğit olmak üzere bazı komutanların Türk Silahlı Kuvvetleri’nin son dönemde karşılaştığı durum ve personelinin zedelenen imajı nedeniyle sitemlerine sahne oldu.

TSK’nın kesinlikle yargının kararlarına sonuna kadar saygılı olduğunun altını çizen komutanlardan Oramiral Yiğit, Deniz Kuvvetleri personelinin sürekli gündemde tutulduğunu ve birçok haksız iddiayla karşı karşıya kaldığını belirterek, moral ve motivasyon açısından son dönemde hassas bir süreçten geçildiğine işaret etti.

Komutan, personelinin korunmasına yönelik sivil otoriteden de destek istedi. YAŞ’ın resmi olmayan ve nihai olarak Cumhurbaşkanı’nca onaylanmayan sonuçlarına göre Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun atandığı, Orgeneral Arslan Güner’in ise Genelkurmay 2. Başkanlığı’nda kaldığı belirtiliyor.

Koramirallikten oramiralliğe terfi eden isimlerin ise Yalçın Ataman ve Servet Yörük olabileceği ifade ediliyor. Ancak, önümüzdeki iki günlük sürede Cumhurbaşkanı’nın onayına kadar bu isimlerin değişebileceği de konuşuluyor.

Hakkında yakalama kararı çıkarılan Koramiral Mehmet Otuzbiroğlu’nun da durumunun görüşülmek üzere seneye bırakıldığı belirtiliyor.

Hürriyet

3

Haberin Devamı