Gündem 'En yüksek binayı İstanbul'a dikmek marifet değil'

'En yüksek binayı İstanbul'a dikmek marifet değil'

Paylaş
'En yüksek binayı İstanbul'a dikmek marifet değil'

Kayseri'de Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Mimarlık Fakültesi'nin düzenlediği etkinlikte, 'Dünyada ve Türkiye'de Kentsel Dönüşüm' masaya yatırıldı

AGÜ Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen Türkiye’den ve dünyadan önemli mimarlarının davet edildiği, "Mimarlık Buluşmaları" etkinliklerine, Yıldız Teknik üniversitesi Şehir Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Cengiz, mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erbatur Çavuşoğlu, İstanbul Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Turan, İstanbul 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi Sait Karabulut, Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Füsun Kocatürk, Kayseri Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kemalettin Tekinsoy, Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Çalışmaları alanında deneyimleri olan Uğur Arslan, ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Tekeli konuşmacı olarak katıldı.

Abdullah Gül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İrfan Alan, yaptığı açılış konuşmasında çevrenin doğal güzelliklerini koruyarak daha yaşanılır bir kent, tüm insanlığa fayda sağlayacak yapılar oluşturmak gerektiğini söyledi. İstanbul 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Üyesi Sait Karabulut ise, ’Kentsel Dönüşüm’ konusunda kanun ve yönetmelikler çerçevesinde riskli yapıların durumu, imar yasası ve planları, mülkiyet hakkına getirilen zararların telafisi konularına değindi.

YETKİ SAHİPLERİNE UYARI

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Hüseyin Cengiz de konuşmasında, şehircilik ve planlamanın işleyişi hakkında kültür ve tabiatını koruma kanunu, gecekondu kanunu, özel idare kanunu maddelerinden yola çıkarak kentsel dönüşümdeki genel işleyiş hakkında bilgi verdi, dünyadaki örneklerini anlattı. Şehirlerin daha sağlıklı bir yapılanmaya doğru gitmek için öncelikli adımın konutlardaki yasa dışı yapılanmaların önüne geçmek olduğunu belirten Cengiz, deprem riskine karşı belirsizliklerin giderilip yetki sahiplerini yetkilerini doğru şekilde kullanmaları konusunda uyardı.

EN YÜKSEK BİNANIN İSTANBUL’A İNŞASI MARİFET DEĞİL


Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç Dr. Erbatur Çavuşoğlu ise sunumunda kentsel dönüşüm ve mimarlık, şehirleşme süreci ve günümüzdeki altyapı sorunlarına işaret etti. 1980’den sonra köyden kente göçle birlikte neoliberal politikalarında etkisiyle ülkemizde gelir dağılımlarının bozulduğuna dikkat çeken Çavuşoğlu, gecekondulaşmanın yerini yüksek binalara bırakmasıyla "metalaşmamış mekan" kavramının ortaya çıktığını ifade etti.

Kentler büyüdükçe toplumsal eşitsizliklerin de arttığını, yapay bir ikna süreci ile halkın inşaat sektörlerine borçlandırıldığına işaret eden Çavuşoğlu, mekanın yeniden üretilip dağıtılmasıyla arazi geliştirme ve konut üretme modellerinde farklılıklar oluştuğuna, dolayısıyla çarpık bir sermaye modelinin ortaya çıktığını anlattı.

Çavuşoğlu, kapitalizmin vahşi yaşam koşulları altında insanların toplumsal ve kültürel boyutları ihmal edilerek belli bir kalıba sığdırılmaya zorlandığının altını çizdi. İnşaatın karlı bir sektör olması münasebetiyle ihtiyaçtan fazla konut stoğunun sağlandığını belirten Çavuşoğlu, bunun uzun vadede Mortgage türü bir krize yol açabileceğini söyledi. Ayrıca Çavuşoğlu, Avrupa’nın en yüksek binasını İstanbul’da inşa etmenin büyük bir marifet olmadığını da kaydetti.

TARLABAŞI’NA NEŞTER


İstanbul Beyoğlu Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Turan da İstanbul Tarlabaşı ve Sütlüce’de gerçekleştirdikleri kentsel değişim, dönüşüm ve yenileme projelerini anlattı. Vatandaşın çözüm beklediği konularda çözüm üretmek adına Tarlabaşı’ndaki kentsel çarpıklıklara neşter vurduklarını ifade etti.

Turan, bu proje sayesinde insanların daha iyi koşullarda yeni konutlara yerleştirildiğini, insanların yine kendi konutlarında oturarak hem modern bir kent dokusunu kurduklarını hem de deprem odaklı kentsel dönüşüm hareketini başlattıklarını aktardı.

Etkinliğin sonunda, konuşmacılara katılımlarından dolayı teşekkür plaketi verildi. Mimarlık Buluşmalarına akademisyen, mimar ve davetlilerin yanında öğrencilerin de yoğun ilgisi dikkat çekti.

KAYSERİ, (DHA)