Tamer Heper Endeksi bilmek gerek
HABERİ PAYLAŞ

Endeksi bilmek gerek

Haberin Devamı

15 Temmuz 2015’te annemler kira sözleşmesi yaptı. Aylık 1000 TL ödenecek. Bir yıl tamamlandı, ev sahibi kiranın 15 Temmuz 2016’dan itibaren 1070 TL olmasını istedi. Annemler bunu kabul etti. Şimdi annemler kira zammı için ev sahibini aradıklarında ev sahibi kiraya 180 TL zamla 1250 TL yaptığını söylemiş. Bu durumda annemlerin hakkı nedir, tahliye nedeni olur mu? ● C.M.

Bir kira ilişkisinde kira bedellerinin nasıl şekilleneceği yasalarımızda belli. Mevcut durum şu: Kira sözleşmesi yapıldıktan sonraki beş yıl içinde kiraya TÜİK-ÜFE 12 aylık ortalama oranında zam yapılır. Beş yıl sonunda bu oranların üzerine çıkılabilir.

Annenizin kira sözleşmesi 2015 tarihli, demekki 2020’ye kadar endeks üzerinde kira artışı olmayacak. Son kira bedeli 1.070 TL. Temmuz 2017’de endeks rakamı ne gösterecek bu günden bilemiyoruz. Ancak son endeksler yaklaşık yüzde 10 artış gösterdiğine göre annenizin kirası 107 TL zamla 1177 TL olacaktır.

TAHLİYE NEDENİ DEĞİL

Zam için kira sözleşmesinde artırım şartı yoksa kiracıya bir ay önceden artırım talebinin ulaştırılması gerekir. Annenize bu süre içinde ulaştırılmış zam talebi olup olmadığını da inceleyin derim. Kira zammını kiralayanın talebi gibi yapmamak tahliye nedeni değildir. Şayet şartları var ise ancak kira tespit davası açılabilir o kadar.

NOT: Okuyucumun işi acil, ben fazla bekletmeden yanıtını öne aldım. Ancak her zaman hatırlatıyorum benden özel yanıt, e-posta ile yanıt talep etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder