Esra Karayel ENDEKSTE YÖN YUKARI
HABERİ PAYLAŞ

ENDEKSTE YÖN YUKARI

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ HAFTA NE OLDU?

Türkiye piyasaları geçen hafta uzun süreden beri dünya piyasalarından ayrıştı. Borsa 4 milyar TL ile işlem hacmi rekoru kırarken yukarı hareket etti. Buna karşın petrol fiyatlarında devam eden yükseliş nedeniyle Avrupa ve Amerika borsalarında sert düşüşler oldu.

Rekabet Kurulu’nun bankalara verdiği ceza oranının beklentilerin altında kalması, banka hisselerine alımları getirdi. Bununla birlikte orta ölçekli bankalar, çıkan satın alma haberleriyle prim yaptı. Endeks bir önceki haftaya göre yüzde 4.37 prim yaparken haftayı 63 bin 781 puan seviyesinden kapattı.

Para piyasalarında da geçen hafta olumlu bir hafta yaşandı. Merkez Bankası ve Bankacılık Düzenleme Kurumu’ndan gelen kredilerdeki artış hızının yavaşladığına dair açıklamalar, piyasaları önemli ölçüde rahatlattı.
Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler, haftayı yüzde 8.84 seviyesinden kapattı.
Döviz piyasası: Lira, döviz sepetine (euro ve doların Merkez Bankası kapanışlarının yüzde 50 oranında alınması ile oluşur) karşı değer kazandı. Dolar cuma günü 1.5860 TL, euro ise 2.1930 TL’den kapanış gerçekleştirdi.

GELECEK HAFTA NE OLACAK?

Dünya piyasalarına son darbe Japonya’da yaşanan depremin yıkıcı etkisiyle geldi. Depremden hemen sonra kapanan Japon borsasının, asıl tepkiyi bugün vermesi bekleniyor.

Bununla birlikte geçen hafta yurtdışı borsalardan ayrışan endeks, haftanın ikinci yarısı yukarı hareketine devam edebilir. Yurtiçinde salı günü bütçe açığı verileri dikkatle takip edilecek.
Yurtdışında ise Amerika Merkez Bankası Fed’in faiz kararı piyasaları etkileyecek diğer önemli konu başlığı olarak bulunuyor. Endeks teknik olarak kısa vadede yükseliş trendinde gözüküyor. Haber akışı önemli.

Para piyasalarında yurtiçi ekonomik veriler takip edilecek. Fed’in toplantısı ise faizlerin ve dövizin yönü açısından önemli. Piyasada Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun 23 Mart tarihindeki toplantısında faizleri sabit tutması beklentisi hakim. Bu nedenle tahvilbono piyasasında alımların devam etmesi muhtemel gözüküyor.
Bono piyasası: Gösterge olan 7 Kasım 2012 vadeli tahvilde faizler yüzde 8.80-8.90 aralığında hareket gerçekleştirecek.
Döviz piyasası: Dolarda direnç 1.5900 Destekler ise 1.5850 ve 1.5800 TL’de.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder