Ekonomi Enerjide büyük iş fırsatı

Enerjide büyük iş fırsatı

Paylaş
Enerjide büyük iş fırsatı

Türkiye’de enerji sektörü yatırımları arttıkça bu alandaki personel ihtiyacı da artıyor. Üstelik iş bulmak için ille de mühendis olmanıza gerek yok. Ara departmanlarda eleman açığı var

Esra Kızıltan / POSTA

Enerji, istihdam açısından geleceği en parlak sektörlerden biri. Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre, sektöre 2035’e kadar küresel ölçekte toplam 42.2 trilyon dolar yatırım yapılacak. Türkiye’de de son yıllarda yatırım atağı içinde bulunan sektör, kazançlı bir iş kapısı haline geldi. Üretimden dağıtıma, toptan satıştan ekipman üretimine hemen her aşamada yeni iş sahaları mevcut.

YÜZDE 40 ARTTI


Türkiye’de enerji sektöründe çalışan sayısı 2013’te 228 binken, 2016’da 320 bine yükseldi. Tahminler önümüzdeki 5 yılda sayının 500 binleri aşacağı yönünde. Yenibiris.com’daki enerji ilanlarına bakıldığında sektörde 2011-2016 arasında ilan sayılarının 5 yıl önceye göre yüzde 25 arttığı görülüyor. Yenibiris.com’da enerji sektöründe 2 bin 500 iş ilanı bulunuyor.

YEŞİL MESLEKLER


Enerji sektörünün son dönemde rüzgar, güneş gibi doğal kaynaklarla elde edilen yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmasıyla piyasada ‘yeşil meslekler’ adı altında yeni iş fırsatları doğdu. Sektörde şu anda 50-60 bin kişi çalışıyor. Çevre mühendisliği kökenli enerji danışmanlığı, çevre hukuku uzmanlığı, organik tarım ve kozmetik, atık yönetimi konusunda uzmanlar aranıyor.


TEKNİSYEN İHTİYACI


Santral kurulduktan sonra ise yürütülmesi gereken işletme, bakım ve onarım konularında hizmet verecek kalifiye personele ihtiyaç oluyor. Proje aşamasında teknik ressam, kullanılacak ürünlerin satın alınmasında görev alacak satın alma uzmanlarına iş imkanları mevcut. Ayrıca yerli panel ve diğer aksam üretimi konularında çalışan firmalar için satış uzmanları aranıyor.


SATIŞ PERSONELİ


Sektörde en çok aranan pozisyonlardan biri de satış teda en çok aranan ilk 10 meslek içinde ilk sırada, satış personeli ve müşteri/hizmet yöneticileri yer alıyor.

ŞANTİYE ŞEFİ


Elektrik piyasaları ekonomistlere ihtiyaç duyuyor. Hukuk mezunlarına enerji konusunda uzmanlaşmaları tavsiye ediliyor. Ayrıca enerji politikaları, santrallerin işletmesi, işletmelerin optimizasyonu gibi pozisyonlarda görev alacak meslek gruplarına ihtiyaç var. Santral yatırımlarının yoğun olduğu bu dönemde, şantiye şefi, şantiye mühendisi, saha teknikeri aranıyor.


GENÇ MÜHENDİSLERE TÜYOLAR


Yenilenebilir enerji uzmanlığı mühendisler için önemli fırsatlar sunuyor. Özellikle pazarlama mastırı yapanlar ilerleyen yıllarda çok iyi şartlarda iş bulabilirler. Rüzgar enerjisi uzmanlığı da bir diğer alan. Rüzgar enerjisi, yenilenebilir enerji alanında en bilinen ve popüler olan enerji dalı.
Türkiye’de şu anda çok sayıda şirket, rüzgar türbini yapmaya başladı.

Haberin Devamı