Ekonomi Enerjiye 4 milyar lira ayırdı 'zararlı olursa açmam' dedi

Enerjiye 4 milyar lira ayırdı 'zararlı olursa açmam' dedi

Paylaş
Enerjiye 4 milyar lira ayırdı 'zararlı olursa açmam' dedi

Anadolu Endüstri Holding, içecekten sonra en büyük ikinci faaliyet alanı olarak enerjiyi belirledi

İKİNCİ SEKTÖR ENERJİ

Enerjiye 2 milyar euro (4 milyar lira) ayıran holding, bunun yüzde 30’unu öz kaynaktan karşılayacak. İşe Sinop Gerze’de kuracağı termik santralla başlayacak olan Anadolu Endüstri Holding, Gürcistan ile Giresun’a hidroelektrik santralı kuracak. Grup, Gerze’ye kuracağı santral için 1 milyar euro’luk yatırım yapacak.

GERZELİYİ İKNA EDECEĞİZ

Sinop’un enerji havzası olarak belirlediğini söyleyen Holding Başkanı Tuncay Özilhan, Gerze Elektrik Santralı’nın (GES) kullanılacak teknoloji sayesinde çevreye zarar vermeyeceğini söyledi. Özilhan, “Bölge halkını santralın çevreye zarar vermeyeceği konusunda ikna edeceğiz. İkna olmazlarsa bu işte yokuz. Projenin Gerze’ye ya da Gerzeliye zarar vereceğini görürsem vazgeçerim” dedi.

2500 KİŞİYE İŞ VERECEK

Santralın temelini bu yıl sonunda atacaklarını söyleyen Özilhan, “2014’te bitecek. Santralda ithal kömür kullanacağız. Yılda 7.5 milyar kilovatsaat (Türkiye ihtiyacının yüzde 4’ü) elektrik üretecek. Bölgenin değerini biliyoruz. En yeni teknoloji olacak. Benzerleri Avrupa’da yerleşim yerleri içinde kurulu. İnşaat aşamasında bölge halkından 2500 kişiye, faaliyete geçtikten sonra da 500 kişiye iş vereceğiz.”

SIRADA GÜRCİSTAN VAR

Santraldaki filtre sisteminin 150 milyon dolara mal olacağını söyleyen Özilhan, bölgeye ayrıca 150 milyon dolarlık yatırımla liman kuracaklarını belirtti. Diğer yatırımın Gürcistan’da olacağını belirten Özilhan, “Paravanı nehrine hidroelektrik santralı kuracağız. 150 milyon dolarlık yatırım yapacağız. Ayrıca Giresun’da Doğan ve Doğuş Grubu ile hidrolelektrik santral kuracağız” diye konuştu.

'İSTANBUL'UN ELEKTRİK DAĞITIMINI İSTİYORUZ'

* Tuncay Özilhan dağıtım ihalelerine girip girmeyecekleri yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı: “Dağıtımla ilgileniyoruz. Makul fiyatlarda olduğu takdirde önümüzdeki dönemde bir iki dağıtım projesine girmek isteriz. Üretim gücü olduğuna göre dağıtımın olması bazı işleri kolaylaştırır.”

* Tuncay Özilhan, “İstanbul’da dağıtım ihalesine girecek misiniz?” sorusu üzerine, “İhaleye gireceğiz. Doğuş ve Doğan’dan oluşan konsorsiyumumuz var. Ortaklar ilgi gösterirse konsorsiyum olarak gireceğiz. Göstermezse Anadolu Grubu olarak ya tek ya da başka ortakla birlikte ilgileneceğiz” diye konuştu.

2

Haberin Devamı