Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon ilerlemeden tedbir alın
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon ilerlemeden tedbir alın

Haberin Devamı

Vajinal enfeksiyonlar kadınların en sık şikayet ettiği sorunlardan. Bunun için en kısa zamanda doktora gidin testleriniz yapılsın ve ilaç tedavisi başlasın. Önemli olan enfeksiyon ilerlemeden tedbir almak.

Akıntı için doktora gittim

23 yaşındayım, 6 aylık evliyim. Benim şikayetim akıntı. Bunun için devlet hastanesine gittim ve smear testi yaptırdım. Ancak sonucu ile ilgili tatmin edici bir yanıt alamadım. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, akıntınız konusunda maalesef sizi görmeden bir yorum yapamam. Tek söyleyebileceğim koku ve kaşıntı varsa bu vajinal bir enfeksiyondan kaynaklanıyor olabilir. Vakit kaybetmeden tedavi olmanız gerekebilir. Bu doktordan tatminkar bir cevap alamadıysanız enfeksiyon ilerlemeden bir an önce ikinci bir doktordan fikir almanızı tavsiy ederim.

Acaba tüplerim tıkalı olabilir mi?

Kasık ağrılarım vardı. Doktora gittim, keseyi göremedi ama “Sol tüpünde şişlik var. Dış gebelik olabilir” dedi. Adeti gecikmem yoktu. Kan değerlerim iki gün arayla ölçüldü. Doktorum “Korkulacak bir şey yok. Sadece bekleyelim” dedi. Ne yapmalıyım? Tüplerin tıkalı olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebelik testinde değerin 5’in altında olması gebe olmadığınızı göstermektedir. Dolayısıyla dış gebelik olamaz. Bu değerlerde dış gebelik bile ultrasonografiyle teşhis edilemez. Eğer kanamanız başladıysa bu normal adet olduğunuzu göstermektedir, dış gebelik olduğunuzu ya da düşük yaptığınızı değil.

Ultrasonografide tüpler ancak içlerinde sıvı birikimi olduğu zaman görünebilir haldedir, mutlaka rahim filmi çektirin. Sol tüpünüzde doktorunuzun bahsettiği şişlik görülüyorsa adet bitiminizde rahim filmi yaptırarak daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

İlişkiye girilebilir mi?

28 yaşındayım ve 15 haftalık gebeyim. Acaba gebelik sırasında cinsel ilişkiye girilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, gebeliğiniz sorunsuz devam ediyorsa cinsel ilişkiye girmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. İlişkiden sonraki 48 saat içinde hafif pembemsi bir lekelenme olabilir, bu korkulacak bir durum değildir. Yoğun kırmızı kanama olması halinde ise mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 32’nci haftadan sonra erken doğum riskini önlemek amacıyla cinsel ilişki pek önerilmemektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder