Opr. Dr. Hande Akbaş Enfeksiyon ilerlerse...
HABERİ PAYLAŞ

Enfeksiyon ilerlerse...

Haberin Devamı

Spiral kullanan kadınlarda vajinada enfeksiyon geliştiği zaman zaman gözleniyor. Vakit kaybetmeden tedaviye başlanması gerekiyor. Geç kalınırsa enfeksiyon rahim, tüpler hatta yumurtalıklara kadar ilerleyebiliyor...

İlaç kullandım

2 yıldır eşimle bebek sahibi olmak istiyoruz. Korunmamamıza rağmen bebek olmuyor, doktora gittim. HSG çekildi ve tüplerin açık olduğu söylendi. Ama prolaktin diye bir hormon varmış. Bu hormon fazla çıktığı için yumurtlama olmuyormuş. 2 ay hap kullandım, ilacın faydasını görmüşüm. Bu durumda ne yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okuyucum, düzenli adet gören bir kadında tek başına prolaktin yüksekliği saptanması kısırlık nedeni değildir. Keza öyle olsaydı emziren kadınlar emzirirken gebe kalmazlardı. 2 yıldır korunmuyorsanız artık üreme tıbbı alanında deneyimli bir hekime başvurarak mutlaka çocuk sahibi olamamanızın gerçek nedenini öğrenin ve gerekli tedavileri başlatın.

Enfeksiyon kronikleşmiş

40 yaşında, 15 yıllık evli kadınım. 4 senedir spiral vardı. Kanama ve kokulu akıntı şikayetleri üzerine çıkarttırdım. İlişkiye girerken çok ağrı oluyor. Doktor yumurtalıklarda kist patlaması olduğunu söyledi. Antibiyotik kullandım ama şikayetlerim geçmedi. Yumurtalıklarda enfeksiyonun kronikleştiğini anlattı. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, spiral yabancı bir cisim olduğundan vajinada enfeksiyona neden olabilir ve vaktinde tedavi edilmezse enfeksiyon ilerleyerek rahim, tüpler ve hatta yumurtalıklara kadar ilerleyebilir. Bu durumda doktorunuzun da söylediği gibi hastalık kronikleşebilir. Uzun dönem antibiyotik tedavisi gerekir. Hatta bazen apse benzeri oluşumlar gelişirse ameliyata kadar gidebilir. Size sıkı takipte kalmanızı ve doktoruzun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanmanızı öneririm.

Düzensizliğin sebebi ilaç mı?

16 yaşında kızım. 5 aydır adet görmüyorum. Ayrıca sivilceler için ilaç kullanıyorum. En son bu ilaç tedavisine başladığımda adet görmüştüm. İlk adetim 13 yaşında gördüm. Bu düzensizliğin sebebi kullandığım ilaç olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, hem adet düzensizliğiniz hem de sivilcelerinizin hormonal bozukluğa bağlı olduğunu düşünüyorum. Önceden de düzensiz oluşu sizde polikistik over sendromu olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor. Keza bu hastalıkta erkeklik hormonu olan androjenler de yüksek olduğundan kişide yağlı cilt ve buna bağlı sivilcelenme sık rastladığımız bulgudur. Bahsetmiş olduğunuz ilacın sivilcelerinizi iyileştirmeye yönelik özellikle karaciğer üzerine güçlü yan etkileri vardır. Altta yatan hormonal bozukluğunuz tedavi edilmediği sürece ne yazık ki sivilceler bu ilaçla geçse bile bir süre sonra tekrar çıkar. Size önerim öncelikle kadın doğum uzmanına başvurup muayene olun ve gerekli hormon tetkiklerinizi yaptırın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder