Ekonomi Enflasyon rakamları beklentileri aştı

Enflasyon rakamları beklentileri aştı

Paylaş
Enflasyon rakamları beklentileri aştı

Tüketici fiyatları, Temmuz ayında beklentileri aşarak yüzde 0.45 ve yurt içi üretici fiyatları da yüzde 0.73 yükseldi

Piyasa analistleri, Temmuz ayında yüzde 0.12-0.15 dolayında artış bekliyordu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise, geçen ay yaptığı bir açıklamada enflasyonun düşüş trendine girdiğini ve Temmuz'da eksi enflasyon görülebileceğini söylemişti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, enflasyonun düşüş hızını sınırlayan temel faktörün gıda fiyatlarındaki yüksek seyir olduğunu söylüyordu.

Haberin Devamı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Tüketici Fiyatlar Endeksi'nde (TÜFE) yıllık artış yüzde 9.32 düzeyine çıkarken, yedi aylık artış da yüzde 6.18'i buldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'nde (Yİ-ÜFE) yıllık artış da yüzde 9.46 ve yedi aylık artış da yüzde 5.89 düzeyinde gerçekleşti.

HIZLI ARTIŞI GİYİM-AYAKKABI FRENLEDİ

Tüketici fiyatlarında, ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan yalnızca giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 3.28 düşüş gerçekleşti. Buna karşılık, aylık en yüksek artış yüzde 2.97 ile eğlence ve kültür grubunda gerçekleşti.

Ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Temmuz ayında endekste yer alan gruplardan alkollü içecekler ve tütünde yüzde 1.99, haberleşmede yüzde 1.90, lokanta ve otellerde yüzde 1.05, ulaştırmada yüzde 0.71 artış gerçekleşti.

Haberin Devamı

Temmuz 2014’te endekste kapsanan 432 maddeden; 62 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 234 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 136 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.

EN YÜKSEK ARTIŞ MADENCİLİKTE

Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1.82 artış, imalat sanayi sektöründe yüzde 0.67 artış, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0.88 artış ve su sektöründe yüzde 0.39 artış olarak gerçekleşti.

Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörlerin başında yüzde 3.52 ile madencilik ve taşocakçılığı ürünlerinde gerçekleşti.

Bu ürünleri yüzde 2.76 ile ağaç ve mantar ürünleri, yüzde 1.84 ile ham petrol ve doğal gaz izledi. Buna karşılık, fiyatlar kağıt ve kağıt ürünlerinde yüzde 2.16), basım ve kayıt hizmetlerinde yüzde 2.10 ve deri ve ilgili ürünlerinde yüzde 0.71 düştü.

DHA