Siyaset Engelli aday adayları, sorunlarını Meclis'e taşıyacak
Paylaş
Engelli aday adayları, sorunlarını Meclis'e taşıyacak

TBMM'de daha fazla söz sahibi olmak ve sorunlarına çözüm getirmek isteyen engelliler, 12 Haziran seçimleri öncesinden farklı partilerden milletvekili olmak için aday adayı oldu.

AK Parti’den milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulunan görme engelli sanatçı Metin Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eğer milletvekili seçilirse, hem bir engelli, hem de bir sanatçı olarak Meclis’te farklı bir misyon üstleneceğini dile getirdi.

Haberin Devamı

"Eğer nasip olur da seçilirsem, 8.5 milyon engelli ve aileleriyle 25 milyona varan bir kitlenin hayat standardını yükseltmeyi sağlamak istiyorum" diyen Şentürk, engellilerin önünde başta eğitim olmak üzere bir çok engel bulunduğunu ve bu engelleri kaldırmak için çalışacağını söyledi.
Tüm partilere engelli adayları listelerinde seçilebilecek yerlerde göstermeleri çağrısında bulunan Şentürk, aynı zamanda donanımlı, iddialı ve hırslı engellilerin de bu yolda kapıları zorlamaları gerektiğini kaydetti.

Engellilerin sorunlarının siyaset üstü olduğunu, hangi partiden olursa olsun tüm engellilerin bu konularda ortak hareket etmesi gerektiğini dile getiren Şentürk, engelli vekillerin çalışmalarını ideolojik sürtüşmelerin dışında yapması gerektiğine de işaret etti.

Haberin Devamı

Engellilere ve ailelerine yönelik projeler hazırladıklarını da ifade eden Şentürk, engelsiz bir dünya kurmak için çalışacaklarını da söyledi.

-CHP’Lİ ADAY ADAYI-

CHP’den milletvekili aday adayı olan Turan İçli de engellilerin siyaseti hep dışarıdan etkilemeye çalıştığını ifade ederek, artık engellilerin TBMM çatısı altında mücadele etmeleri gerektiğini dile getirdi.

Görme engelli olan İçli, Özürlüler Kanunu’nun engelli örgütlerinin mücadelesinin bir sonucu olduğunu da işaret ederek, "Ancak hala engellilere karşı temel zihniyet değişmedi, ayrımcı yaklaşımlar değişmedi. Hala engellilere sadece himaye edilecek insan gözüyle bakılıyor. Engellilerin bir çok sorunu var. Engellilere yönelik zihniyet değişimini sağlamak ancak siyasete içeriden müdahale etmekle mümkün. Meclis’e ne kadar çok engelli girerse, engellilere yönelik ön yargılar da azalır" dedi.

Meclis’te her partiden engelli milletvekili görmek istediğini de kaydeden İçli, "Bu dönem Meclis’te 10 engelli milletvekili olursa, bu büyük bir kazanım ve başarı olur. Bütün siyasi partilere çağrım; çok sayıda engellinin TBMM’ye girmesi için onları listelerinde seçilebilir yerlerden göstersinler" diye konuştu.

Türkiye’de 8.5 milyon engellinin var olduğunu dile getiren İçli, engelli hakları mücadelesi konusunda Meclis’te bütün partilerin engelli vekillerinin bir araya gelerek çözüm üretmelerinin önemli olduğunu da söyledi.

Haberin Devamı

İçli, içerisinde engellilerin de bulunduğu dezavantajlı gruplara yönelik hizmet verecek bir sosyal hizmetler bakanlığı kurulması önerisinde de bulundu.

-MHP’Lİ ADAY ADAYI-

MHP’den milletvekili aday adayı olan bedensel engelli avukat Turgay Özcan da Türkiye’de engelli olarak nitelendirilen insanların sayılarının resmi rakamlara göre 8 milyonu aştığını ifade ederek, uzun yıllar engellilerin hukuki sorunları üzerinde çalıştığını anımsattı.

"Tek amacım; özel durumlu bireylerin yaşam kalitelerini yükseltmek için çalışmak. En büyük hayalim, Türkiye’nin, özel durumlu bireylerin yaşam kalitesini yükseltme ve bunu yasalarla güvence altına alma konusunda dünyaya örnek olması" diyen Özcan, Meclis’te engellilerin temsil edilmesinin önemine vurgu yaptı.

Engelli sorunlarının siyasi çekişmelerden uzak, siyaset üstü olduğunu ve bu şekilde çalışılması gerektiğini de dile getiren Özcan, damdan düşenin halini ancak damdan düşenin anlayacağını, engellileri de Meclis’te engelli vekillerin temsil etmesi gerektiğini belirtti.
Özcan, engellilere yönelik bir bakanlığın var olması gerekliliğine de işaret etti.

Haberin Devamı

Nuray Özger - AA