Gündem Engelli kızın rampası sorun oldu!

Engelli kızın rampası sorun oldu!

Paylaş
Engelli kızın rampası sorun oldu!

Engelli kızın rampası sorun oldu!

İzmirli Moran çiftinin, yaşlılık nedeniyle artık taşıyamadıkları spastik kızları 30 yaşındaki Sinem’in yaşamını kolaylaştırmak için Balçova ilçesinde zemin kattaki bir eve taşınarak, apartman girişine yaptırdıkları portatif rampa, apartman sakinlerinin imza toplayıp belediyeye başvurmasıyla kaldırıldı. Moran çifti ise kızlarının dışarı çıkabilmesi için Başbakanlık İnsan Hakları Kurulu’na başvuruda bulundu.

Haberin Devamı

Sinem’in babası Mehmet Rıfat Moran (69), yıllar boyunca İzmir’de apartmanların 2. veya 3. katlarında oturduklarını, bu süre içinde engelli kızını hep kucağında taşıyarak sokağa çıkardığını belirtti.

Yaşının ilerlediğini ve belinin ağrıdığını anlatan Mehmet Rıfat Moran, eşi ve kendisinin artık Sinem’i kucakta taşıyamadığını, öldükten sonra da kızlarının rahat şekilde hayati ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, tedavisini sürdürebilmesi için Balçova Hale Sokak’taki Umut Apartmanı’nın zemin katına 3 ay önce taşındıklarını anlattı.

Yeni eve taşındıktan sonra Sinem’in akülü arabasıyla sokağa çıkmasını sağlayacak yaklaşık 3 metre uzunluğunda bir rampa yaptırdıklarını ve apartmanın iç girişindeki merdivenlerin üzerine yerleştirdiklerini kaydeden Moran, herkesin kolaylıkla kullanabileceği bu rampadan bazı apartman sakinlerinin rahatsız olduğunu ve kaldırılması için topladıkları imzayı Balçova Belediyesine ulaştırdıklarını ifade etti.

Haberin Devamı

Belediye yetkililerinin, "apartman sakinlerinin rızası olmadığı" için rampanın kaldırılmasını istediklerini belirten baba Moran, "Belediye yetkilileri, konuyla ilgili araştırma yapacaklarını, bir komisyon kurulacağını, daha sonra rampanın kullanılmasının belki mümkün olabileceğini söylediler ama 2,5 aydır kızım evde hapis. Rampa da evin salonunda bekliyor. Biz de konunun çözümü için Başbakanlık’a bağlı İzmir İl İnsan Hakları Kurulu’na başvuruda bulunduk" diye konuştu.

Mehmet Rıfat Moran, rampanın kaldırılmasını isteyen bazı apartman sakinlerinin kendilerini taciz ettiğini, kendisine saldırdığını, bu nedenle aile olarak polisten yardım istediklerini de iddia etti.

ANNE MORAN: "DEPRESYON İLAÇLARI KULLANIYORUZ"

Sinem’in annesi Nermin Moran da (64), üç kızı olduğunu, en son kızını yüksek tansiyon nedeniyle erken doğurmak zorunda kaldığını, bebeğin spastik olduğunu anlattı.

Sinem’i yıllarca sırtında, kucağında ya da arabasında okula, fizik tedaviye, doktora götürdüğünü anlatan anne Moran, zorluklarla geçen bir ömrün en zor aylarını ise "rampa" nedeniyle yaşadıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

SİNEM: "SUÇLU GİBİYİM"

"Rampanın benim için anlamı özgürlüktü. Şimdi eve hapsolmuş bir insan kendini nasıl hissederse öyleyim, suçlu gibiyim, cezalı gibiyim. Sürekli ağlıyorum, depresyon ilaçları kullanıyorum. Bunu değiştirmek için bütün kanuni haklarımı kullanacağım, bana hayatı yasaklayamayacaklar. İnsanlık dışı bir olay bu, Amerika’da suçluları eve kapatıyorlar" diye Sinem Moran, istediği tek şeyin yasal hakları olduğunu dile getirdi.

Balçova Belediyesi yetkilileri ise apartmanda yaşayan bazı komşuların, rampanın kaldırılması konusunda kendilerine şikayette bulunduğunu, ancak belediye olarak apartman içine karışamadıklarını, sorunun apartman yönetimi tarafından giderilmesi gerektiğini söylediklerini bildirdi.

AA