A. Yavuz Kocaömer Engelli sporunda büyük gelişmeler
HABERİ PAYLAŞ

Engelli sporunda büyük gelişmeler

Geçtiğimiz 10 Mayıs’ta Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) ile Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği (IAAF) Cenevre’de Birleşmiş Milletler Genel Merkezi’nde bir anlaşma imzaladı. Bu anlaşmaya göre, taraflar gerek engelli, gerekse engelsiz sporcular için atletizm sporunun gelişmesi konusunda işbirliği yapacak. Anlaşma, özellikle spor kuralları, ortak promosyon tanıtımı, antrenörlerin eğitilmesi, bilgi ve kaynak paylaşımını kapsıyor. Buna ilaveten IPC ve IAAF, dünyada yapacakları bir planla engelliler sporu için atletizm ve paralimpik hareketi geliştirecek ve Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği’ne üye organizasyonları hedef alan bir farkındalık kampanyası düzenleyecekler.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Kısaca özetlersek, dünyada engelliler ile engelsizler sporu artık yavaş yavaş kaynaştırılıyor. Bunun anlamı şu: Daha önce de imzalanan anlaşmalar gereği önümüzdeki 10 yıl içinde engelli sporları ait oldukları engelsiz spor federasyonlarının içinde yer alacak. Ülkemizdeki engelliler spor federasyonları da bu kaynaştırmaya kendilerini hazırlamak zorundalar.

Paralimpik hareket

IAAF Başkanı Lamine Diack anlaşmadan sonra, “Uzun zamandan beri engelli sporcu yarışları IAAF Dünya Şampiyonaları’nda temsili olarak yapılıyordu. Şimdi üye federasyonlarımızı paralimpik hareketi kucaklamaya teşvik edeceğiz ve gelecekte engelsiz ve engelli sporcular için dünya şampiyonalarını birlikte yapacağız” dedi.

IPC Başkanı Sir Philip Craven de bu işbirliğinin, Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin atletizmin gelişimini destekleyeceğini, engelli sporcular için daha fazla yarışma fırsatı yaratacağını belirtti. Bizim de artık dünyadaki bu entegrasyonu anlamamız, engelli spor federasyonlarının planlarını buna göre yapması gerekir. Masa tenisi, atıcılık ve okçuluktan sonra atletizm de bir süre sonra tek federasyon çatısı altında engelli-engelsiz ayırımı yapmadan toplanacak.

2016 kano ve triatlon

Uluslararası Paralimpik Komitesi geçtiğimiz yıl aralık ayında Asya Paralimpik Oyunları sırasında 2 yeni spor branşının 2016 Rio de Janeiro Paralimpik Oyunları’nda programa alınmasını kararlaştırdı. Bilindiği gibi triatlon üç farklı spor branşının art arda yapılmasıyla oluşan bir spor. Atletizm, yüzme ve bisiklet branşlarını içeriyor. Ve triatlonda süreye karşı yarışma esas. Önümüzde daha 5 sene var. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu içinde açılacak bir triatlon branşıyla, 2016 oyunlarına sporcularımızı gönderebilme şansı bugünden çalışmalara başlamakla yakalanabilir.

Haberin Devamı

Burada da Bedensel Engelliler Spor Federasyonu’nun önemli bir avantajı var. Çünkü Türkiye Triatlon Federasyonu’nun As Başkanı, bir süre Bedensel Engelliler Spor Federasyonu başkanlığı yapan Sayın Halil Kılıçoğlu. Çeşitli spor alanlarında görev alan Halil Kılıçoğlu’na başvurulduğu takdirde, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ile ilgili işbirliğine gidilerek bu konudaki bilgilerin geliştirilmesi, birlikte çalışılması ve destek alınması çok olası gözüküyor.

Kanoya gelince...

Kanoya gelince, o federasyonumuzda da başkan olarak Prof. Dr. Sami Mengütay bulunuyor. Kendisini engelli sporlarına yakınlığı ile tanırız. Triatlon Federasyonu’nda olduğu gibi Bedensel Engelliler Spor Federasyonumuzla işbirliği zemini ararsa, bundan yine engelliler sporumuz faydalanır. Hiç değilse 2020 ve daha sonraki Paralimpik Oyunları’na ülkemizden de bu spor dallarında katılacak engelli sporcularımızın yetiştirilmesinin önü açılır. Aralık ayında alınan karardan sonra Uluslararası Triatlon Birliği Başkanı Marisol Casado “Birliğimiz Uluslararası Paralimpik Komitesi’nin aldığı karardan dolayı onur duymaktadır. Paralimpik ailesine kabul edildiğimiz için çok mutluyuz ve 2016’yı heyecanla bekliyoruz” dedi. Aynı heyecanı Bedensel Engelliler Spor Federasyonu da yaşarsa, 2016 Rio Paralimpik Oyunları’nda kano ve triatlon ülkemiz içinde bir ‘ilk’ olabilir.

Haberin Devamı

‘No Problem’ e-dergi

Geçtiğimiz nisan ayından itibaren www.fanatik.com.tr sayfasında ‘No Problem’ adlı e-dergi yayınlanmaya başladı. Şubat ve mart sayısı bir arada çıkan derginin, editörü Hüseyin Sakarya’nın yazdıklarına bir göz atalım: “‘No Problem’, gazetemiz Fanatik’in prestij sayfasıydı. Ülkemizde 80‘li yıllarda başlayan, 90’lı yıllarda emekleme süreci yaşayan, 2000’den itibaren ise tırmanışa geçen engelliler sporunu sayfamız aracılığı ile desteklemiş, yayınını sürdürdüğümüz 10 yıl boyunca sonuçlarını görmüş, doyumsuz hazlar yaşamıştık.

Ancak elde olmayan nedenlerle geçtiğimiz yıl bu köşemize üzülerek ara verdik. O zamanlar bu sayfamıza grafikleri, fotoğraf seçimi ve sayfa düzeni ile hayat veren arkadaşımız Serhat Orhan’ın “Abi bu işi internette, dergi olarak yapalım” teklifine, hiç düşünmeden “Olur” dedik ve gecikmiş şubat sayısı ile dergimizi yayına hazırladık. E-dergide her ay engelli gruplarının sporları anlatılacak, başarılı isimler ön plana çıkacak ve özellikle tekerlekli sandalye basketbol liginin lig cetvelleri yayınlanacak.”

Sevindik

Hüseyin Sakarya “Belki her yere yetişemeyeceğiz ama, hem kendi kaynaklarımızla hem de ajanslar vasıtasıyla gelen, gazetelerin yoğun gündeminde kendine yer bulamayan haberleri, elektronik dergimizde sizlerle paylaşacağız” diye ilk yazısını bitirmiş. Derginin ilk sayısını görünce zamanında ‘No Problem’i çıkaranlardan biri olarak büyük sevinç yaşadık. Ve bizlere ihtiyaç duyulduğunda ‘No Problem’e her türlü desteği vereceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle engelli spor kulüplerimiz artık internetle iç içe yaşıyor. Bu güzel dergiyi takip ederler, daha da iyi olabilmesi için fikirler üretirlerse, sonunda hepimizin keyif alacağı bir noktaya varırız.

ÇENGELLİ PANO

İstanbul Hakim Evi’nin büyük eksikliği

03.06.2011’de davetli olduğum bir düğün için Ferahevler’de bulunan İstanbul Hakim Evi’ne gittim. Araçla kapı önüne geldim ve görevliye “Engelli araç için park yeriniz yok mu?” diye sordum. Bana “Yok, yol üzerinde herhangi bir yere park edebilirsiniz” dedi. Tabii engelli park yeri bulunmayan bir tesisin engellilerin giriş ve çıkışına uygun olması düşünülemezdi (girişteki merdivenler v.s.). Acaba burada niye engelliler akla gelmemiş? Anlaşılan yıllardır hiçbir çözüm üretilmemiş. Acaba bu konu ne zaman çözülür de İstanbul Hakim Evi engellilere uygun hale getirilir?

Uğur Becerikli / İstanbul

Mardin izlenimleri

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV)’nın Mardin’e gelmesi engelli sporcu ve spor kulübü başkanı olarak beni duygulandırdı. Orada bu sporu tanıdıktan sonra yapacak birçok sporcu kardeşim olacağına eminim. Gönül isterdi ki federasyonumuz yetkilileri TESYEV’den önce buralara ulaşsın. Ama onların başlarını kaşıyacak vakti yok. Telefona bile çıkmıyorlar. Koca sezon geçti, genel sekreterimize bir kez ulaşamadık. Bina içinde olduğunu bildiğimiz halde sekretere “Yurt dışında” dedirtiyor. Sayın Yavuz Kocaömer sizi yardımlarınızdan dolayı kutluyorum. İnanıyorum ki yardım ve desteğiniz sayesinde Türkiye’de spor yapamayan engelli kardeşimiz kalmayacak. Federasyon yetkilileri bizlerden kaçacaklarına ve “Habersiz herhangi bir yardım almayın’’ diyeceklerine “Senin ne sorunun var kardeşim?’’ deyip sorsunlar. Biz aileysek siyasetçiler gibi kendilerini seçim zamanına saklamasınlar. Çünkü karşılarında bir tek bizim kulübümüzü değil, tüm kulüpleri bulurlar.

Raşit Yürüm Bucalı

Engelliler Spor Kulübü

rasityurum@hotmail.com

Büyük beden kıyafet gönderir misiniz?

Size daha önce de yazdım. Bazı hayırseverler birkaç kıyafet gönderdi ama hiçbiri bana uymadı. 18 yaşına kadar yurtta büyümüş, 46 yaşında biriyim. Dışarıda kimsem yok. 1.90 boyunda, 138 kiloyum. Ancak battal beden giyebiliyorum. Burada kimsenin eşyası bana olmuyor. Ayakkabım olmadığından terlikle geziyorum. Bana 45 numara ayakkabı, battal beden eşofman, tişört, şort ve yazlık çamaşır gönderecek bir hayırsever arıyorum.

Ali Durak L Tipi Kapalı Cezaevi C-17 Koğuşu Kepsut-Balıkesir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder