A. Yavuz Kocaömer Engelliler camiasından haberler
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler camiasından haberler

Haberin Devamı

Sevgili okurlarım, bu hafta sizlerle engelliler camiasıyla ilgili haberleri paylaşacağız.

Bakırköy’de engelliler yaya kalmıyor

Bakırköy Belediyesi, ilçede oturan omurilik felçlileri, kas hastaları ve tekerlekli sandalye kullanmak zorunda olan yurttaşlarına 2 adet engelli minibüsü tahsis ederek ulaşım engellerini ortadan kaldırıyor. Bakırköy Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Yunus Alışkan, engelli araçlarını engelli yurttaşlarımızın rehabilitasyon merkezlerine gidiş-gelişleri, okula, işe gidiş-gelişleri, eğitim merkezlerine gidişgelişleri sırasında kullandıklarını ifade etti. Yunus Alışkan, Bakırköy Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü tarafından sürdürülen engellilere kesintisiz ulaşım hizmetinden yararlanmak isteyen Bakırköylülerin (0212) 543 96 48 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi alabileceklerini sözlerine ekledi.

Rampalar

2005 yılında çıkan ‘Özürlüler Yasası’ dolayısıyla 2012 yılına kadar kamuya açık yerler ve devlet kurumlarıyla ilgili binalarda tekerlekli sandalyeli vatandaşlarımızın rahatça girip çıkabilmelerini sağlayacak önlemler alınmak mecburiyetinde. Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da ne yazık ki sadece yasaların gereklerini yerine getirmek düşünülüyor. Ama yapılan rampaların uygun olup olmadığını kontrol etmek kimsenin aklına gelmiyor.

Mevcut rampalar

Bugün özellikle İstanbul’da başta Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi olmak üzere, otellerde, bazı binaların girişinde rampalar mevcut. Ancak Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’ndeki rampadan tekerlekli sandalyeli bir vatandaşın çıkabilmesi için arkasından en az iki kişinin itmesi gerekiyor. Zira, eğimin yüzde 5 ila 10 arasında olması gereken rampa, belki de yüzde 30-40 eğime sahip. Bunu sadece bir örnek olarak veriyoruz. Ama gezin dolaşın İstanbul’u, benzeri örneklere çok rastlayacaksınız.

Koordinasyon

Yıllardır söylediğimiz bir konuyu yine yeri gelmişken belirtelim. Standartları tespit edip bunların uygulanmasını denetlemezseniz, aklına gelen rampa yapar ve o rampalar bir süs olmaktan öteye geçemez.

Yıllar önce

Yıllar önce Antalya’da yaptığımız bir klasifikasyon seminerini yönetmek üzere Almanya’dan gelen tekerlekli sandalyeli altın bröveli klasifikasyoncunun, o tarihlerde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne ait otelin rampasından 2 kişinin yardımıyla çıktıktan sonra, ağlayarak “Böyle bir rampa insan haklarına aykırı. Niçin ben buradan yalnız çıkamıyorum?” diye yakınmasını hala unutmuyoruz. Küçük adımlarla... İstanbul Büyükşehir Belediyesi yüzlerce aileye ‘Engelli çocuğuma nasıl davranmalıyım?’ eğitimi verdi ve vermeye devam ediyor. Çalışmalar ev merkezli uygulama şeklinde yürütülüyor. Yani küçük adımlar projesiyle İstanbul’da yaşayan ve engelli çocuk sahibi ailelere ev uygulamalarıyla, evde eğitim ve terapi hizmeti sunuluyor.

İstanbul ve Marmara Üniversiteleri

İstanbul ve Marmara Üniversitesi’nin danışmanlığını yaptığı projenin amacı ise İstanbul il sınırları içindeki 0-6 yaş arası gelişimsel geriliği olan çocukların erken eğitimini kademeli olarak sağlamak. Programın uygulanışı ise, İstanbul ve Marmara Üniversiteleri’nin Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü öğrencilerinin ‘Küçük adımlar erken eğitim’ programına uygun bir şekilde, engelli çocuğu olan aileleri ziyaret ederek çocuğun gelişimini takip etmek ve ailelere danışmanlık yaparak onları eğitmek şeklinde gerçekleşiyor.

8 kitaplık set

Sidney Macquarie Üniversitesi’nin katkılarıyla hazırlanan kitaplar Türkçe’ye çevrilerek bu projede kullanılıyor. Adı geçen kitaplar son derece sade bir dille Türkçe’ye çevrilmiş. Konu ile ilgili bilgi almak isteyenler İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı’na (0212) 528 00 05 no’lu telefondan ulaşabilir.

Kerim ve Selim Altınok kardeşler

Her ikisi de görme engelli olan ikizler Kerim ve Selim birçoğunuzun tanıdığı kardeşlerimiz. Her ikisi de hukuk fakültesini birinci ve ikincilikle bitirdikten sonra, hukuk doktorası yapmışlar. Ayrıca Devlet Konservatuarı Batı şan bölümünü bitirmişler. Biri satrançta Türkiye birincisi, diğeri Türkiye ikincisiydi (Bendeki en son bilgilere göre). Şimdilerde yeni bir CD çıkartılar. ‘Yaşadıkça’ isimli albümde yer alan 10 parçadan 5 tanesinin müziği kendilerine ait. Albüme ismini veren ‘Yaşadıkça’ çok güzel bir parça. Ama benim favorim yıllardır olduğu gibi ‘Bir ağaç gibi.’

Bir Ağaç Gibi

Sen sevgi nedir bilir misin?

Hiç tattın mı?

Bir ağaç gibi, fidan gibi suya doymaz

Ne demekse bu onlar için işte böyle...

diye başlayan bu parçayı muhakkak dinlemenizi tavsiye ederim.

Sponsor

Kerim ve Selim albümlerini az sayıda bastırıp dağıtmışlar. Tanıtım ve dağıtım için sponsora ihtiyaç var. İlgilenenler bu harika ‘İkizlerimize’ kerimaltinok@gmail.com mail adresinden ulaşabilir.

ÇENGELLİ PANO

LÖSEV’le uğraşmayın

Biz 2002 yılında lösemiyle tanıştık. Çok zor günler geçirdik. Eğer Lösev olmasa o günleri geçirmemiz daha zor olurdu. Ama biz iyi şartlarla hastalığımızı atlattık. Kimsenin yapmadığı şeyleri gördük. Kısacası hayatı öğrendik. Artık çocuğum eğitimlere katılıp eğitim bursu alıyor. 2008 yılında benim asla yapamayacağımı Lösev yaptı ve kızımı Amerika’ya götürdü. Bana ne şanslar tanıdıklarını yazarak anlatmam mümkün değil. Hem moral olarak hem maddi yardımlarıyla hep yanımdalardı. Haklarını asla ödeyemem. Her ay aldığım Pınar ve gıda paketi, kızımı ve ailemi çok rahat ettiriyor. Tüm Lösev çalışanlarına ve en başta Sayın Üstün Bey’e saygılarımı ve sevgilerimi sunarım. Lütfen bizimle uğraşılmasın. Biz bunları hak etmiyoruz...

Elif Kocaman’ın annesi Nuray Kocaman qokce_06_ask@hotmail.com

Engelli motosikleti

Ben size 2 defa engelli motosikleti için başvurmuştum. Sadece birkaç kişi aradı ama olumlu cevap ve yardım alamadım. Ben özellikle eşim için bu motosikleti istiyorum. Çünkü eşim ortopedik engelli olduğu için yürümekte zorlanıyor. Yardım eli uzatan olursa memnun oluruz.

Mustafa Tapkı/Adana Tel: 0536 656 34 78

Yardıma ihtiyacım var

4 Temmuz 1998’de düğünde ateşli silahla yaralandım. Omurilik felçlisi oldum. Yüzde 95 engelli raporum var. Sürekli sonda ve hasta bezi kullanıyorum. 12 senedir yatak yarası dahil pek çok rahatsızlık geçirdim. 4 kişilik bir aileyiz. Maddi sıkıntılarımız var. Evde bakım için başvurduk. Eşim çalışıyor diye ret cevabı geldi. Bir kişi kaç kişiye yetecek? Evli olduğum için engelli maaşı alamıyorum. Üstelik ‘Ömür boyu bakıma ve yardıma ihtiyacı vardır’ teşhisi konuluyor. Bu durumda çıkan özürlü yasalarında boşluklar var. Bazıları yararlanıyor peki yatalak olan bizlerin hakkı yok mu? Bu köşeden yetkililere sesleniyorum, “Yasalardan yararlanabilirsin” diyorsanız bana cevap verin, elimi tutun.

Azize Eryılmaz/Nazili-Aydın Tel: 0256 313 88 15

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder