A. Yavuz Kocaömer Engelliler engelsizlere yardım ediyor
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler engelsizlere yardım ediyor

Haberin Devamı

Seneler önce de yazmıştık. Almanya’da bir program var. Adı: ‘Engelliler engelsizlere yardım ediyor.’ Nedir bu program?

Hayatın zorlukları

Çeşitli engelli okullarından öğrenciler, engelsiz öğrencilerin devam ettiği bir okula, 1 hafta veya 15 gün süre ile misafir oluyor. Birlikte derslere girip, teneffüslerde birlikte oynuyorlar. Yemeklerini beraber yiyip, derslere birlikte giriyorlar. Ve daha sonra tekrar kendi okullarına dönüyorlar. Yapılan araştırmalarda bu tip ziyaretlerden sonra engelsiz öğrencilere öğretmenleri neler hissettiklerini, engelli arkadaşlarıyla birlikte nasıl günler geçirdiklerini soruyor.

Cevaplar

Öğrencilerin tamamına yakınının verdikleri cevaplardan en önemlisi şu: “Öğretmenim, biz engelli arkadaşlarımızla birlikte geçirdiğimiz bu haftadan sonra hayatın zorlukları karşısında pes etmemeyi öğrendik ve anladık ki FARKLI OLMAK NORMALDİR.”

Ülkemizde durum

Ülkemizde ise sorun genellikle çocuklarımızın anne ve babalarından başlıyor. Özellikle Anadolu’ya gidildiğinde engelli çocuklarımızın anne-babaları, sanki onların yaşama hakkı yokmuş gibi, sanki onlar bu ülkenin vatandaşı değilmiş gibi davranıyor, çocuklar evlerde, bazen ahırlarda ve çoğunlukla da bağlanarak yaşamlarını devam ettirmek zorunda kalıyor. Engelsiz çocuklarımızın anne-babaları ise, çocuklarının asla engelli çocuklarla bir arada olmasını istemiyor. Sanki onlarda bulaşıcı bir hastalık varmış gibi. Burada da görev herhalde Milli Eğitim Bakanlığımıza düşüyor. Yukarıda bahsettiğimiz programın bir benzerinin pilot olarak uygulanması, ülkemizde engelliler konusundaki sorunların ve önyargıların aşılmasına gelecekte büyük destek olacaktır.

THY’den ses yok

Bir süre önce Türk Hava Yolları’nın Halkla İlişkiler Müdür Vekili S. Ekrem Şirin’in, Hentbol Federasyonu Başkanı’na gönderdiği “İlgi yazınız Türk Hava Yolları tarafından ‘SEVİYESİZ’ bulunduğundan cevap verilmeye değer bulunmamıştır” şeklindeki mektubunu sizlerle paylaşmıştık. Ve milli havayollarımızın adına, ülkemizde yaşayan birinin yazdığı mektuba “SEVİYESİZ” diyen bu şahıs hakkında ne işlem yapıldığını sorduk. Bugüne kadar Türk Hava Yolları’ndan bir cevap çıkmadı.

HAMDİ TOPÇU’ya sorular

Şimdi Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu’ya tekrar soruyoruz:

- Bir kurum size bir mektup gönderse ve aynı üslubu kullanıp saygısızlık etse ne tepki verirdiniz?

- Bunu yazan kurum hakkında, ciddiyeti ve insanlara saygısı bakımından kafanızda bazı şüpheler uyanır mıydı?

- Eğer bu sorulara “Evet” cevabını veriyorsanız, başında bulunduğunuz kurum adına böyle saygıdan uzak bir cevap veren elemanınız hakkında ne işlem yaptınız?

- Dünya havayolu olma yolunda hızla ilerleyen milli havayollarımızın böyle ne yazdığını bilmeyen kişiler tarafından zor duruma düşürülmesine ne diyorsunuz?

Ve Sayın Hamdi Topçu bir noktayı da unutmayın: “SEVGİDE SERBESTLİK, SAYGIDA MECBURİYET VARDIR.” Bu bakımdan gerek kurumlar, gerek kişiler arasında ‘SAYGI’ mecburiyeti olduğunu da unutmamanız gerekir.

Gururumuz Mehmet Kazan

I. Türkiye Uluslararası Engelliler Açık Golf Şampiyonası 13- 15 Nisan 2010 tarihlerinde Klassis Golf Kulübü’nde yapıldı. 11 Avrupa ülkesinden, 33 engelli golfçü, handikaplarına göre 4 kategoride yarıştılar. D kategorisinde, Türk Milli Takımı’ndan Mehmet Kazan toplam 51 puanla şampiyon olurken, Hollandalı ve İtalyan rakiplerini ikinci ve üçüncü sıraya iterek büyük başarı sağladı. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafız Özak’ın da katıldığı ödül töreninde verilen akşam yemeğinde, ülkemiz, Avrupalı golfçülere ve Avrupa Golf Birliği Başkan ve Genel Sekreteri ve yöneticilerine en iyi şekilde tanıtıldı.

Yeter ki olanak sağlayın

Bundan 3 yıl önce, Alman Milli Takım Baş Antrenörü ve kaptanının katıldığı seçmelerde, golf oynamaya karar veren Mehmet Kazan, bu turnuva ile ülkemizin gururu oldu ve genç nüfusumuzun olanaklar sağlandığı takdirde hangi başarılara imza atabileceğini bir kez daha gösterdi. Yeter ki engelli sporcularımıza olanak tanınsın, yaptıkları sporların ‘Gerçek performans sporu’ olduğuna sporda söz sahibi olanlar inansın. Engelli sporlarına ‘Sosyal sorumluluk projesi’ olarak bakmasınlar. 1981 Malatya doğumlu Mehmet Kazan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ağaç ve Peyzaj Anonim Şirketi Üretim Lojistik Müdürlüğü’nde ön muhasebeci olarak çalışıyor. İlkokul 4’üncü sınıfta iken geçirdiği rahatsızlıktan dolayı okula gidemiyor ve ortopedik engelli olarak tek bastonla yürüyor. Rahatsızlığı dolayısıyla okula gidemeyen Mehmet, eğitimini dışarıdan sürdürüyor, şu anda Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü birinci sınıf öğrencisi. Mehmet Kazan’a ve ona bu olanakları sağlayan başta Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu olmak üzere tüm yönetim kuruluna ve bu turnuvanın Türkiye’de yapılmasına büyük katkıları olan Yönetim Kurulu Üyesi İsmet Aktekin’e bir kez daha şükranlarımızı sunuyoruz.

ÇENGELLİ PANO

Yüzde 65 görme engelliyim. Yine de aldığım gözlük çok iyi geldi. Ben kader mahkumuyum. 28 yaşındayım, 4 yıldır cezaevindeyim. 2 yıl, 8 ay cezam kaldı. Kalan cezamı yapayalnız geçirmek istemiyorum. Mektuplarınızı bekliyorum. Mutlu olmak için gülmeyi beklemeyin Belki de mutluluk gülüşünüzde saklıdır Her ne şekilde olursa olsun Mutlu ve umutlu olmasını bilmeliyiz.

Fahrettin Gültekin M Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu B-13 Koğuşu-Batman

Akülü bir sandalye istiyorum

Yüzde 98 engelli raporum var. Yürüyemiyorum ama ellerimi kullanabiliyorum. Birilerinin yardımı olmaksızın sokağa çıkmak istiyorum. Hayırsever vatandaşlardan akülü tekerlekli sandalye rica ediyorum. Ne olur sesime kulak verin. Muhammet Peksak/Isparta Tel: 0535 841 87 75

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA

14 Nisan 2010’da Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayınlanan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınacak 5 bin engelliyle ilgili sınav duyurusuna tüm engelliler çok sevindi. Ancak bu sevinç kısa sürede yerini üzüntüye bıraktı. Engellilerin sevincini hüsrana dönüştüren olaylardan biri; Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan Sınav Başvuru ve Atama Kılavuzu’nda yazanlar. Burada sınava girecek adaylardan 110 TL ücret talep edileceği belirtiliyor. Engellilerimizin çoğunluğu ekonomik olarak sıkıntı çekiyor. Büyük bir kısmı talep edilen ücreti yatırmakta çok zorlanacak. İkincisi ise, alınacak olan 2000 memur ve 1000 öğretmen ile ilgili. Bu kadrolara alınacak engellilerin en az yüksekokul mezunu olması şart koşulmuş. Engellilerin yüzde 90’ı ilkokul ve ortaokul, yüzde 8’lik kısmı lise ve yüzde 2’si ise yüksekokul mezunudur. Yüksek okul mezunlarının büyük bir kısmı istihdam edilmiştir. Bu rakamlardan anlaşıldığı üzere açılacak kadrolar doldurulamayacaktır. Bu nedenle TSD Malatya Şubesi olarak buradan Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyor, sınav ücretinden vazgeçmelerini ve tahsil konusunu yeniden değerlendirmelerini talep ediyoruz. Saygılarımızla

Ali Haydar Koyun TSD Malatya Şubesi Başkanı Tel: 0422 323 26 66 0542 235 25 70

3

Sıradaki haber yükleniyor...
holder