A. Yavuz Kocaömer Engelliler yılda 1 gün hatırlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Engelliler yılda 1 gün hatırlanıyor

Haberin Devamı

Aşağıda Türkiye Beyazay Derneği İzmir Şubesi Başkanı Salih Arıkan’ın gönderdiği yazıyı bilgilerinize sunuyoruz. Bu yazının altına gönül rahatlığı ile imzamızı atarız.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü Yaklaşırken

“Tüm yetkililer 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nde kutlama mesajları yayınlarlar. Halbuki engellilik kutlanacak bir durum değildir. Ağlanacak, sızlanacak bir acı sızı da değildir. Engellilik bir gerçekliktir. Bugün ya da 10-16 Mayıs Engelliler Günü’nde engellileri hatırlayıp daha sonra da unutmak doğru değildir.

■ Engelliler için makul uyumlulaştırma süreçleri olmalıdır.

■ Kitaplar görmeyenler için e-kitap, sesli kitap ve kabartma kitap olarak çıksa çok rahat ederiz.

■ Filmlerin sesli betimlemeli işaret dili ve alt yazılı olarak çıkmasıdır. Bizler farklı talepler değil, hepimizin hayatını kolaylaştıran önerilerde bulunuyoruz.

■ Bina girişlerinde rampa ve asansörler olsa tüm insanların hayatını kolaylaştırır.

■ Kaldırımlar arabalardan, tabelalardan, iş yeri işgallerinden arınmış olsa, hem estetik olarak güzel olur hem de tümümüzün hayatını olaylaştırır.

■ Engelliler için ayrılmış otoparklara park edilmese bize asıl yardım o zaman olur.

■ Tüm otobüsler engelliler için değil herkes için erişilebilir olsa, rampaları olsa, nereye geldiğimizi, geleceğimizi belirten sesli uyarılar konulsa şehre yeni gelenlere, okuma yazma bilmeyenlere ve görmeyenlere faydası olur.

■ Otobüslerde işitme engelliler için işaret levhaları olsa kime zararı olur?

■ Bir engelli görüldüğünde dik dik bakılmasa ne güzel olur. Birisi sizden gözünü hiç ayırmasa rahatsız olmaz mısınız?

Sorunlar nasıl çözülür?

Daha birçok şey anlatılabilir. Biz bu sorunların birlikte yaşama kültürüyle çözüleceğine inanıyoruz. Önerilerimiz: Herkesin bir engelli arkadaşı olsun. Dernekler, engelli dernekleriyle birlikte faaliyetler yapsın. Geziler, piknikler, konferanslar, kültür sanat, spor etkinlikleri gibi.

Kısacası hayatı birlikte paylaşmak ve aşmak gerekir. Biz bu 3 Aralık’ta şöyle bir etkinlik tasarlıyoruz. Engelli ile engelsiz birlikte zaman geçirsin. Tüm etkinliklere birlikte katılsın, birbirini anlamaya ve tanımaya çalışsın. Bu 3 Aralık birlikte yaşama kültürünü artırmak için bir milat olsun.

Tüm kurum ve kuruluşları birlikte faaliyet yapmaya davet ediyoruz. Bu 3 Aralık sadece engellilerin toplandığı, konuşmaların yapıldığı ve daha sonra dağılıp hiçbir şeyin değişmediği bir gün olmayacak. Böyle gelmiş ancak böyle gitmeyecek.”

Uluslararası ilişkiler

Özellikle son aylarda, ülkemizin uluslararası ilişkileri çok önem kazanmaya başladı. Ve Avrupa Birliği ülkeleri tarafından ipe sapa gelmez, yanlış bilgilere dayalı, kendi çıkarlarına bağlı yapılan açıklamalar maalesef bu ilişkileri daha da kötüye götürüyor.

Uluslararası ilişkilerde, önemli noktalardan birinin spor olduğu muhakkak. Hele konu engelliler sporu olursa. Türkiye Milli Paralimpik Komitesi 2008 ile 2012 yılları arasında bu ilişkileri dünyada çok üst seviyelere taşımıştı.

Neredeyse bu konuda çok ileri ülkeler dahil, bizlerin söylediklerini dikkate alır, eğer yapamayacakları bir şey söylersek de, bunu niye yapamayacaklarını anlatırlardı. Ama boş lafları yemediğimizi de bilirlerdi. Maalesef 2012’de, o zamanki spor bakanının olumsuz davranışları dolayısıyla Türkiye Milli Paralimpik Komitesi’nin bu ilişkileri zayıfladı.

Spor Bakanlığımızın desteği önemli

Eylül’deki Rio Paralimpik Oyunları’nda, 3 güne yakın Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Akif Çağatay Kılıç’la sohbet ettik. Birbirimizi daha iyi tanıdık. Paralimpik Komitesi’ni daha geniş anlatabildik.

Şimdi önümüzdeki yıl, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi, uluslararası arenada yeni bazı projelerle atılım yapmak niyetinde. Bunda da en önemli etken Gençlik ve Spor Bakanlığımızın desteği.

Net bilgi verilmeli

Yapılacak Uluslararası Gençlik Kampları, konferanslar, yurt içi ve yurt dışında, gittiğimiz yerlerde veya o yabancı spor adamları geldiğinde, muhakkak Türkiye ve 15 Temmuz konuşuluyor ve konuşulacak. Burada önemli olan gerçek ve net bilgileri doğrudan vermek.

Batı basınında çıkan ipe sapa gelmez yorum ve haberlerin doğru olmadığını belli bir gruba anlatmak çok önemli. Önümüzdeki haftalarda Sayın Gençlik ve Spor Bakanımızla bir araya gelip onların da desteğini alarak, ülkemiz ve Türkiye’de engelliler sporunun gelişmesi için bu adımları atmaya başlayacağız.

Hayatla mücadelede zorlanıyorum’

Nevşehir Devlet Hastanesi’nde rahatsızlıklarım dolayısıyla heyete girdim. Yüzde 87 rapor verdiler ama yüzde 64’e düşürdüler. Engelli maaşım henüz bağlanmadı. İnşallah Aralık 2016’da 3 aylık 1.028 TL maaş alacağım. Teyzemin oğlu 4 sene önce adıma bir firma açtı, beni dolandırdı.

Devlete 100 bin TL borcum varmış. Çalışamıyorum. Hiçbir gelirim yok, bir ailenin yanında kirayı beraber ödeyerek yaşıyorum. Tıbben ve ruhen bitmiş bir haldeyim.

Zengin, kalbi yumuşak hayırsever işadamları ağabey ve ablalarımdan yardım bekliyorum. Eczaneye borcum var. 27 yaşındayım ama artık hayatla mücadele etmekte zorlanıyorum. RUMUZ: SUSKUN

Tel: 0537 300 15 05

‘Maddi-manevi yardım istiyorum’

Yüzde 79 engelli raporum var. Çok perişanım. 2 yıllık kiramı ödeyemedim. Sıkıntı ve bunalımdayız. Eczaneden ilaç alamıyorum çünkü çok borcum yok. Oysa kullanmam gereken ilacım çok.

Hastalığımdan dolayı eşim bile bırakıp gitti. Hayırseverlerden ve iş adamlarımdan maddi ve manevi yardım bekliyorum. (İsim adres bizde saklı )

Tel: 0534 518 67 74

‘İhtiyaçlarımı karşılayamıyorum’

5 senedir cezaevindeyim. 9 sene daha cezam var. Gelenim gidenim yok, ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum. Yaşım 57, sağlık durumum iyi değil. Hayırseverlere sesleniyorum.

XXL eşofman takımı, 42 numara spor ve normal ayakkabı, kazak ve tişört ihtiyacım var. Maddi ve manevi desteklerinizi bekliyorum.

Hacı Muarrem Bulunmaz T Tipi Kapalı C.İ.K. C 15 Koğuşu Çilimli/ Düzce

Sıradaki haber yükleniyor...
holder