Ekonomi Engelliye iş, üniversiteye para

Engelliye iş, üniversiteye para

Paylaş
Engelliye iş, üniversiteye para

Engelli istihdamını kadro sınırlaması dışında tutan düzenleme ile yeni yılda 38 bin 192 engelliye kamuda doğrudan istihdam hakkı doğdu. En çok engelli personeli Milli Eğitim Bakanlığı alacak. Maliye ayrıca YÖK'e ve yeni kurulan 28 üniversiteye 500 milyon lira ek para verecek

SINIRLAMA DIŞINDA TUTULDU

Haberin Devamı

Maliye, 38 bin 192 engelliye devlette iş kapısı açtı, Üniversiteleri Destekleme Projesi (ÜNİDES) ile yüksek öğretim kurumlarına ek kaynak için düzenleme yaptı. 2010 bütçesinin Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında yapılan bir değişiklik ile kamuda ilk defa işe alınacak engellilerle ilgili istisnai düzenlemeye gidildi. 1 Ocak 2010’da yürürlüğe girecek söz konusu düzenleme ile kamudaki engelli istihdamı, kadro sınırlamasının dışında bırakıldı.

KURULUŞLAR YANAŞMIYORDU

Yasa gereği kadrolarının yüzde 3’ü kadar engelli çalıştırmak zorunda olan ancak bunu kadro sınırlaması ve diğer nedenlerle yerine getiremeyen kuruluşlar, 2010’da engelli kontenjanlarının tümünü doldurabilecek. Doğuştan veya sonradan bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yetenekleri bakımından vücut fonksiyon kaybı yüzde 40 ve üzerinde olan kişilerin engelli sayıldığını belirten bir Maliye yetkilisi şöyle konuştu:

Haberin Devamı

SADECE 10 BİN 357 KİŞİ VAR

“Kamu kuruluşları, ölüm, istifa veya nakille ayrılanların yüzde 25’i kadar yeni memur alıyor. Bu sınırlama nedeniyle kuruluşlar normal memur almak varken engelli almaya sıcak bakmıyordu. 48 bin 549 kadroya karşılık, kamuda 10 bin 357 engelli kişi çalışıyor. İlk kez istisna getirdik. 2010’da engelli istihdamı, kamuya tahsis edilen kadroların dışında değerlendirilecek. Kamu kuruluşları, boş kadroları kadar engelli personel alabilecek.”

EN FAZLA AÇIK EĞİTİMDE

Halen kamuda 38 bin 192 engelli kadrosu boş duruyor. Yeni düzenleme kapsamında 2010 yılında en fazla engelli memur alabilecek kuruluş da Milli Eğitim Bakanlığı. Halen 16 bin 256 engelli personel alım hakkı bulunan Milli Eğitim Bakanlığı’nı, 8 bin 51 boş kadro ile Sağlık Bakanlığı, 6 bin 229 boş kadro ile Emniyet Genel Müdürlüğü, 1813 boş kadro ile Adalet Bakanlığı, 1636 kadro ile de Diyanet İşleri Başkanlığı izliyor.