A. Yavuz Kocaömer Engelsiz Hayat Merkezi
HABERİ PAYLAŞ

Engelsiz Hayat Merkezi

Adem Kuyumcu, bir gözü görme engelli olarak Rize’nin Ardeşen ilçesinde dünyaya geliyor. Adem Kuyumcu 10 yaşındayken kendisinden 3 yaş büyük ağabeyinin epilepsi (sara krizi) nöbetleri başlıyor. Abinin bakım sorumluluğu ailesi tarafından Adem Kuyumcu’ya veriliyor. Sara hastası ağabey 2001’de bir trafik kazası sonucu hayatını kaybediyor.

[[HAFTAYA]]

‘Benim çocuğum ne olacak?’

Adem Kuyumcu’ya 2006’da Rize’de karşılaştığı 70 yaşlarındaki bir anne, “Sen engellilerle ilgileniyorsun, benim oğlum zihinsel engelli. Oğlum 40 yaşında ve ben 40 yıldır ona bakıyorum. Malım mülküm de var ama kardeşleri büyük şehirde yaşıyor. Sana tüm malımı bağışlayayım ona ölene kadar bak” der. Bir başka olayda ise, bir engelli annesi Adem Kuyumcu’ya şöyle dua ettiğini söyler. “Allahım engelli oğlumun canını almadan benim canımı alma ki ortada kalmasın. Ben olmazsam ona kimse bakmaz.”

Haberin Devamı

Çözüm nedir?

Bu olaylardan sonra Türkiye’de engelli yakınlarının en büyük kaygısı olan “Ben öldükten sonra engelli yakınım ne olacak? Ona kim bakacak?” meselesi Adem Kuyumcu tarafından geliştirilen sosyal güvence sistemiyle ortadan kaldırılmaya çalışılıyor.

Sistem nasıl işliyor?

AXA Hayat Sigorta şirketiyle bir anlaşma yapan Adem Kuyumcu, Engelsiz Hayat Merkezi’nde çalışmalarına başlıyor. Projenin içinde, engellilere hizmet vermek amacıyla kurulmuş ve sistemin içinde yer alan vakıflar da olacak. Sistemin işleyişini sağlayan Engelsiz Hayat Merkezi ve AXA Hayat Sigorta acenteleri de konuya destek olacak. Proje, yüzde 70 ve üzeri bakıma muhtaç engellileri kapsıyor. Engellinin bakımı için kendine hayat sigortası yaptırmak isteyen herkes sistemin içinde olabiliyor. Akrabalık bağı olması şart değil. Maddi durumu iyi bir yardımsever ya da komşu dahi bir engellinin bakımını sağlamak için sigorta sistemine girebiliyor.

Sigorta ettiren vefat ederse

Sigorta ettirenin vefat etmesi halinde, bakımını istediği engelli en kısa sürede poliçede adı yazan vakıf tarafından teslim alınarak, standartları yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş özel bakım merkezine yerleştiriliyor. Bakım merkezlerine yerleştirilen engelliler ise, ilgili vakıflar ve Engelsiz Hayat Merkezi görevlileri tarafından denetleniyor.

Haberin Devamı

İlgilenenler

Konu ile ilgilenenler Engelsiz Hayat Merkezi’nin resmi web sitesi olan www.engelsizhayatmerkezi.com’dan veya merkezin 0216 325 62 50- 325 68 34 numaralı telefonlarını arayarak bilgi alabilecekleri gibi, bilgi@engelsizhayatmerkezi.com adresine mail göndererek de sorularına cevap alabilirler.

TESYEV’den destek

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu “Malzeme temin etmek federasyonumuzun ana görevleri arasındadır” demişti. Ama bütçe yetersizliği nedeniyle tekerlekli sandalye basketbol kulüplerinin önemli bir bölümünün zorlandıkları görüldü. Öte yandan, kulüpler Özürlüler Yasası’nı örnek vererek, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Aynı bütçe sorunları dolayısıyla bu talepler de yerine getirilemedi. Bu noktada devreye Gençlik ve Spor Genel Müdürü Sayın Yunus Akgül girdi. Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı’na (TESYEV) bir yazı göndererek, durumu anlatıp destek talebinde bulundu. 22 kulübe 90 tane tekerlekli sandalye Bunun üzerine Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı (TESYEV) geçtiğimiz haftalarda Adana, Antakya, Aksaray, Dörtyol, İskenderun, Hakkari, Konya, Samsun, Sivas, Siverek, Şanlıurfa, Denizli, Mersin, Ordu başta olmak üzere toplam 22 kulübümüze 90 adet basketbol sandalyesi hediye etti. Verilen sandalyelerin tutarı 500 bin TL’ydi. Böylece bu yıl kulüplere verilen tekerlekli spor sandalyesi 125 adete ulaştı.

Haberin Devamı

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı bu konuda, bir sivil toplum örgütü ile bir devlet kurumunun işbirliğinin en güzel örneklerinden birini verdi.

TESYEV nedir?

Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı sadece ülkemizde engellilerin sporuna destek olmuyor, bunun yanı sıra, binlerce kişiye ortez, protez, ameliyat, rehabilitasyon ve eğitim bursu desteği veriyor. İyi niyetli, kalbi insan sevgisi ile dolu, dürüst, çıkar gözetmeyenler TESYEV’in değerini ve engelli sporuna verdiği desteği bilir. Sağda solda konuşanların ise, muhakkak kendilerine göre geçerli bir gerekçeleri vardır. Bundan böyle de Türkiye Engelliler Spor Yardım ve Eğitim Vakfı engelliler sporuna elinden gelen desteği vermeye devam edecektir. Tıpkı önümüzdeki hafta ülkemize gelecek olan görme engellilerin kullandığı futsal (Salon futbolu) toplarının Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu vasıtasıyla kulüplerimize dağıtılacağı gibi.

ÇENGELLİ PANO

Sayın Başbakanım

Ben omurilik felçlisiyim. Şiir yazıyorum ve zaman zaman sizlerle paylaşıyorum. Çok güzel tepkiler alıyorum, o zaman daha çok yazmak istiyorum. Şiirlerimi kitap yapmak istiyorum ama ekonomik durumum el vermiyor. Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım bekliyorum. Hayata 3 şey bırakmak gerekiyor. Çocuk yetiştirmek, ağaç yetiştirmek, kitap yazmak. Başbakanım yardımlarınızı bekliyorum. Şükriye Karabaş Tel: 0534 873 33 55

Yardıma ihtiyacım var

Sakarya merkezde oturan bir engelliyim. 8 kişilik ailem var. Babam ve annem hasta, hiç çalışan yok. Benim çalışmamla ayakta duruyorduk, beni de işten çıkardılar. Elektriğimizi, suyumuzu kesmek üzereler. Çevreden aldığımız yardımlarla geçinmeye çalışıyoruz. Muhtarımız sağ olsun ama yetmiyor. Acil yardıma ihtiyacımız var.

RUMUZ: KADERSİZ

NOT: İlgilenen okurlar 0212 238 71 91 no’lu telefondan bilgi alabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder