Yaşam Engin Geçtan hayatını kaybetti! Engin Geçtan kimdir, neden öldü? Engin Geçtan'ın kitapları

Engin Geçtan hayatını kaybetti! Engin Geçtan kimdir, neden öldü? Engin Geçtan'ın kitapları

Paylaş
Engin Geçtan hayatını kaybetti! Engin Geçtan kimdir, neden öldü? Engin Geçtan'ın kitapları

Asıl mesleği psikiyatrist olan romancı/yazar/radyo programcısı kimlikleri ile de tanınan Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında hayata veda etti. İnsan Olmak kitabıyla adını geniş kitlelere duyuran Engin Geçtan Türkiye'nin gelmiş geçmiş en önemli psikiyatri profesörlerinden biriydi. 86 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Geçtan için Teşvikiye Camii’nde öğle namazı ardından cenaze töreni düzenlendi. Düzenlenen cenaze törenine Geçtan’ın meslektaşları ve yakınları katıldı. Engin Geçtan neden öldü? Çünkü Engin Geçtan uzun zamandır hastaydı. Engin Geçtan malvarlığını Türk Eğitim Vakfı'na bağışladı. Vatandaşlar duayen psikiyatrist Engin Geçtan'ın kim olduğunu kitaplarının neler olduğunu merak ediyor. Peki Engin Geçtan kimdir, kitapları neler? Detaylar haberimizde...

Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük psikoterapistlerden biri olan Prof. Dr. Engin Geçtan 86 yaşında hayatını kaybetti. Peki Engin Geçtan neden öldü? Engin Geçtan son zamanlarda ilerleyen yaşına rağmen faal olarak roman yazmayı sürdürüyordu. Engin Geçtan uzun süredir hastaydı. 1970'li yıllarda yazdığı İnsan Olmak adlı çok satan kitabıyla adını geniş kitlelere duyurmuştu. İlerlemiş yaşına rağmen Twitter hesabında da oldukça faaldi ve paylaşımlar yapıyordu. Engin Geçtan tüm malvarlığını Türk Eğitim Vakfı'na bağışlamış. Haberi Twitter hesabından İsmail Küçükakaya paylaştığı fotoğrafla duyurdu. Engin Geçtan'ın ölümü Türk psikiyatri camiasına bomba gibi düştü. Peki Engin Geçtan kimdir, İnsan Olmak ve Hayat gibi kitaplarıyla bilinen Engin Geçtan'ın diğer kitapları nelerdir? İşte Engin Geçtan hakkındaki tüm ayrıntılar ve hakkında bilinmeyenler...


ENGİN GEÇTAN ÖLDÜ! ENGİN GEÇTAN'IN CENAZESİ BUGÜN TEŞVİKİYE CAMİİ'NDEN KALDIRILDI

86 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Geçtan için Teşvikiye Camii’nde öğle namazı ardından cenaze töreni düzenlendi. Düzenlenen cenaze törenine Geçtan’ın meslektaşları ve yakınları katıldı. Geçtaş’ın ailesi cenazede taziyeleri kabul etti.



Prof. Dr. Engin Geçtan’ın yokluğunu her daim hissedeceklerini vurgulayan Prof. Dr. Yankı Yazgan, "Türkiye’de psikiyatride önemli rolü olan bir kişiydi. Yokluğu çok derinden hissedilecek. İnsanı anlamayı, insanla ilgili sorular sormayı çok değişik yollarla, edebiyat yoluyla, yazdıkları yoluyla toplumun bir meselesi haline getirmiş bir kişidir. Şimdiden çok özlüyoruz kendisini’’ diyerek üzüntüsünü dile getirdi.



Prof. Dr. Engin Geçtan’ın psikiyatri dışında insanlara edebiyatla da yol gösterdiğini belirten Semih Sökmen, "Maalesef Engin beyi kaybettik. Onu her zaman özel bir insan olarak hatırlayacağım. Çünkü uzmanlık alanı psikiyatri dışında edebiyatla da bize yol gösterici oldu’’ ifadelerini kullandı.



Engin Hocanın hakkını vererek yaşadığını kaydeden Türk Psikiyatri Derneği Başkanı Timuçin Oral ise "Engin Hoca sadece Türk psikiyatrisini değil, dünya psikiyatrisinin de kendi kuşağında sayılı isimlerindendi. Yazdığı kitaplarla, öğretileriyle, öğrencileriyle dünyaya çok şey kattı. Son anına kadar bunları yapmaya devam etti. Her ölüm erken ölümdür. Engin Hoca güle oynaya, hakkını vererek yaşadı ve öylede veda etti. Allah rahmet eylesin’’ şeklinde konuştu.
Teşvikiye Camii’nde öğle namazını müteakip kılınan cenaze namazının ardından Prof. Dr. Engin Geçtan’ın cenazesi defnedilmek üzere memleketi olan İzmir’e gönderildi.


ENGİN GEÇTAN'IN METİS YAYINLARI'NDAN ÇIKAN TÜM KİTAPLARI İÇİN TIKLAYINIZ.


Engin Geçtan İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası adlı psikiyatri kitaplarıyla tanınıyordu. Engin Geçtan'ın Dersaadet’te Dans, Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz?, Kırmızı Kitap ve Kızarmış Palamutun Kokusu gibi romanları da vardı. Peki Engin Geçtan kimdir? Engin Geçtan hangi kitapları yazdı? Türkiye'deki sıradan vatandaş bu soruyu merak ediyor. İşte detaylar...


ENGİN GEÇTAN AYŞE ARMAN'A RÖPORTAJ VERMİŞTİ


Röportaj sevmeyen Engin Geçtan 19 Mart 2016'da Ayşe Arman'a verdiği söyleşide "“Ben kimim?” sorusunun cevabına, “Biz kimiz?”in yanıtı verilmeden ulaşabileceğine inanmıyorum. Biz, tarih duygusundan yoksun, dünyayla ilişkimizde yüzeysel bir toplumuz. Nereden gelip nereye gitmekte olduğumuzu umursamadan serseri mayın misali yaşamaya alışmışız. “Bu toplumun belleği yok!” diye kendimizi eleştiriyoruz, ama nedenini anlamaya çalışmıyoruz… Carl Gustav Jung’un çağdaş düşünceye yaptığı en önemli katkılardan biri ‘kolektif bilinçdışı’ ve ‘arketip’ kavramları. Jung’a göre, insan zihni, onun evrimi tarafından biçimlendirilmiştir. Yani insan, geçmişiyle bağlantılıdır. Ama bu bağlantı, yalnızca kişisel geçmişini değil, ait olduğu toplumun geçmişini ve hatta tüm insanlık evrimini içerir..." demişti.


ENGİN GEÇTAN KİMDİR?


Engin Geçtan 12 Ocak 1932'de İzmir'de dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini İzmir’de tamamladı. 1956 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Geçtan, psikoloji ve nöroloji dallarında ABD'de New York ve Columbia üniversitelerinde beş yıl süreyle uzmanlık eğitimi gördü. Çok sayıda basım yapmış ve yapmakta olan, kendi bilimsel disipliniyle ilgili bu dörtlünün ardından (İnsan Olmak, Varoluşçu Psikiyatri, Normaldışı Davranışlar ve Psikanaliz ve Sonrası), psikiyatri alanının çerçevesinden çıkma isteği doğrultusunda roman-senaryo çalışmalarına başladı.

Özgürlük, depresyon, çocukluk, birey ve toplum ilişkileri, yaşam ve ölüm gibi temel varoluşsal kavram ve sorunların yanı sıra uyku, psikodrama yöntemleri, yeme bozuklukları gibi özel konuları da ayrıntılı biçimde ele alıp işlediği kitaplarında, genel olarak, yaşamı seyredenler ve gerçekten yaşayanlar diye iki tip insanı tasvir eder. Yaşamak için durup düşünmek ve sorun üretmek yerine hayata karışmayı salık verir. Sadece bireyin sorunlarıyla yetinmeyen Geçtan, toplumsal hastalıkları da sebep ve sonuçlarıyla irdelerken Türkiye özelinde toplumsal yapıdan örnekler verip bireysel sorunlara paralel toplumsal analizler yapar.

Geçtan ayrıca ODTÜ, Ankara, Boğaziçi ve Marmara üniversitelerinde öğretim üyeliğinde bulunmuştu.


ENGİN GEÇTAN'IN KİTAPLARI


Orada, Bir Arada (2017), Rastgele Ben (2014), Kişilik ve Psikoterapi Yazıları (2000), Mesela Saat Onda (2012), Zamane (2010), Kuru Su (2008), Seyyar (2005), Psikanaliz ve Sonrası (1988), Varoluş ve Psikiyatri (1990), Tren (2004), Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar (1975), İnsan Olmak (1983), Hayat (2002), Kızarmış Palamut'un Kokusu (2001), Kırmızı Kitap (1993), Kimbilir? (1998), Bir Günlük Yerim Kaldı İster misiniz? (1997), Dersaadet'te Dans (1996), Psikodinamik Psikiyatri ve Normaldışı Davranışlar (1975), İnsan Olmak (1984), Varoluş ve Psikiyatri (1990)


ENGİN GEÇTAN İLE SÖYLEŞİLER


"Bana sorarsanız Türkiye harika bir çılgın"
Filiz Aygündüz, Milliyet, 24 Şubat 2008

"Esas hayat alanımızı daraltırsak… Kaybederiz! - Engin Geçtan"
Ayşe Arman, Hürriyet Gazetesi, 20 Mart 2016

"Onun da Sorunu ‘Zaman’la"
Kürşad Oğuz, Aktüel, Sayı 318, 1997

"Kaosun Kıyısındaki Çılgın Dansa Katılmanın Keyfi"
Mustafa Arslantunalı, Orhan Koçak, Virgül, Sayı 27, Şubat 2000

"Sistem Benim İçin Deliyi İdare Etmek"
Filiz Aygündüz, Milliyet Kültür & Sanat Eki, 20 Haziran 2002

"Engin Geçtan'la 'Hayat' Üzerine Bir Röportaj"
Ayşe Arman, Hürriyet Pazar, 30 Mart 2003

"Tren nereye giderse..."
Ümran Kartal, Radikal Kitap Eki, 6 Şubat 2004

"Uyuklayan Türkiye yerine çılgın Türkiye’yi tercih ederim"
Miraç Zeynep Özkartal, Milliyet Pazar, 21 Şubat 2010

Haberin Devamı