Siyaset Eralp'ten tarihî rüşvet açıklaması
Paylaş
Eralp'ten tarihî rüşvet açıklaması

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp 12 Eylül darbesinin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın ABD tarafından rüşvetle suçlandığını söyledi

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp’in Akşam gazetesine yaptığı açıklama herkesin dilindeki olayı belgeledi. Eralp yaptığı açıklamada, 12 Eylül 1980 askeri darbesinin komutanlarından Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın rüşvetle suçlandığını söyledi.

Eralp, olayı şöyle özetledi: "1981'de ABD'liler bana, askeri uçak seçiminde rüşvet alındığını anlattılar. Tarif, Tahsin Şahinkaya'ya uyuyordu. 1981 sonbaharında bir gün Amerikan Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Percy'nin yardımcısı Hans Binnedijk beni arayıp, 'Şu anda Percy, Büyükelçiniz Elekdağ'la görüşüyor, biraz sonra seni Kongre'ye çağıracağız' dedi.

Biraz sonra Şükrü Bey beni çağırdı, belli ki Percy'le yaptığı konuşmadan bir büyükelçi olarak rahatsız olmuş. Percy ona demiş ki: 'Bir olay var, ayrıntısını Yalım'a vereceğiz, yarın da birisi sizi görmeye gelecek. Bu konunun üzerine gidin, yoksa Kongre'de komisyon olarak bir oturum yapıp bu konuyu tartışacağız. ''Yalımcığım çok vahim bir durum var. Kongre'de bana ayrıntılı bilgiler verip 'Türkiye bir uçak seçimi yapacak, teklif verenlerden General Dynamics firması kendi uçağının performans kriterlerinin kasten düşük gösterildiği kanaatinde varmış'' dediler.

Yani 'Sizinkiler olayı kasten manipüle edip rüşvet karşılığında öbür uçak F-18'i almaya gayret ediyorlar'' demeye getiriyorlar. Bilgilerde rüşvet ayrıntıları da var. Şahinkaya'nın adı yok ama, öyle bir tarif yapılmış ki, ister istemez öyle bir sonuca varıyorsunuz.

MÜHÜRLÜ MEKTUP

Ertesi gün konuyla ilgili daha ayrıntılı bilgiyi şirketin genel müdürü gelip Şükrü Bey'e verdi. Şükrü Bey'le baş başa kaldık. Şükrü Bey bunu Ankara'ya klasik metot şifre dediğimiz kapalı mesaj göndermeyi düşünüyordu. Kendisine 'Böyle bir şey yazarsanız en aşağı 9 tane basılır, bir çok kimse okur. Böyle bir hassas dönemde böyle bir hassas konuyu kimsenin bilmemesi lazım'' dedim. Çözüm için fikrimi sorunca 'Siz Devlet Başkanının büyükelçisiniz, kendisine özel mektup yazarsanız, bir kuryeyle gider'' dedim. Şükrü Bey fikrimi beğendi, bir cumartesi günü zamanın Devlet Başkanı Kenan Evren'e ayrıntılı bir şekilde benim kaleme aldığım bir mektup yazıldı. Çift kırmızı mühürlü zarftaki mektup 3 gün sonra Ankara'dan gelen kuryeye teslim edildi. Ancak, Sayın Evren mektubu buruşturup çöpe atmış, yani hiç ciddiye almamış."

ELEKDAĞ: RÜŞVET İDDİASI GELDİ AMA

Emekli Büyükelçi Yalım Eralp’in gündeme getirdiği, 12 Eylül komutanlarından Orgeneral Tahsin Şahinkaya’nın ABD’den uçak alımında “rüşvet talep ettiği” iddialarına, o dönemin Washington Büyükelçisi Şükrü Elekdağ’dan yanıt geldi.

Elekdağ, Hürriyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada, rüşvet iddialarının kendisine ulaştığını, ancak hiçbir zaman “isim verilmediğini”, rüşvet isteyen kişinin kimliğine ilişkin ayrıntıların, “hiçbir zaman ortaya çıkmadığını” söyledi.

Elekdağ, 12 Eylül darbesinden tam bir yıl sonra meydana gelen olaya ilişkin ayrıntıları şöyle açıkladı;

O dönemde Türk Hava Kuvvetleri’nin envanterindeki uçaklar acınacak durumdaydı. Dolayısıyla, bir modernizasyon kararı alındı. O dönemde, Türk Hava Kuvvetleri içinde bir komisyon oluşturuldu. Türkiye’nin ilgilendiği iki ayrı uçak çeşidi vardı; Biri F-16’ları yapan General Dynamics, diğeri ise F-18’leri imal eden McDonell Douglas idi. Komisyon, bu iki firmanın uçaklarını inceleyip, hangisinin alınacağına karar verecekti. Bu süreç devam ederken, beni ABD Kongresi Dışişleri Komisyonu Başkanı Senatör Percy telefonla aradı. Aldığı bilginin çok acil olduğunu, toplantıyı yarım bırakıp çıktığını, Türkiye’nin alacağı uçaklarla ilgili olarak bir rüşvet iddiası olduğunu söyledi. Ayrıntıları anlatacak vakti olmadığını, yardımcısı Hans Binnedijk’i ertesi gün bana göndererek, konuyu anlattıracağını bildirdi.

BİR İŞADAMI ‘9 MİLYON DOLAR VERİN, SİZİN UÇAK SEÇİLSİN’ DEMİŞ



Senatör Percy bana Pazartesi günü telefon etti. Salı günü yardımcısı Binnedijk Washington Büyükelçiliğimize geldi. Kendisini, o dönemde Büyükelçilik’te birinci Müsteşar olan yardımcım Yalım Eralp karşıladı, benim odama getirdi. Eralp de görüşme sırasında bulunarak, not tuttu. Binnedijk, kendilerine General Dynamics firmasının CEO’su Mister Louis tarafından iletilen bir bilgiyi benimle paylaşmak için geldiğini söyledi. Bilgi şöyleydi; Bir Türk işadamı, New York’ta General Dynamics firması yetkilileri ile buluşmuş. Onlara, Türkiye’nin uçak ihalesinde, Türk Hava Kuvvetleri’nde alımı yapmakla görevli komisyonun tercihinin F-18’lerden yana olduğunu, ancak 9 milyon dolar verilirse, bu tercihin F-16’lardan yana değişmesinin mümkün göründüğünü söylemiş. Firmanın CEO’su Mister Louis de bu görüşmenin ayrıntılarını ABD Kongresi Dışişleri Komisyonu Başkanı Percy’ye iletmiş. Hemen o işadamının kim olduğunu, hangi münasebetle General Dynamics ile görüştüğünü sordum. Ancak Binnedijk, bu konuda hiçbir ayrıntı vermedi.

BİZZAT FİRMA CEO’SU GELDİ

Ben ayrıntıları öğrenmek konusunda ısrar edince, bu kez bizzat General Dynamics firmasının CEO’su, iddiaları ABD Kongresi’ne aktaran Mister Louis Washington Büyükelçiliğimize geldi. Onunla da ayrıntılı şekilde konuştuk. Konuşma sırasında, Yalım Eralp de hazır bulunup not tuttu. Ancak Mister Louis de, tüm ısrarlarımıza rağmen, ne rüşvet konusunu gündeme getiren Türk işadamının adını, ne de başka bir ayrıntı verdi.

KONUYU ORGENERAL ÜRUĞ’A İLETTİM

Rüşvet isteyenlere ilişkin ayrıntı bulamamakla birlikte, yine de bu konuyu Ankara’ya, en üst düzeyde iletmeye karar verdik. Hemen o dönemin Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olan Orgeneral Necdet Üruğ’u aradım. Konuyu kısaca anlattım, ayrıntıları da özel bir kuryeyle kendisine, Devlet Başkanı Orgeneral Kenan Evren’e sunulmak üzere bir rapor halinde ileteceğimi söyledim. Aynı gün Yalım Eralp’in görüşmelerde tuttuğu zabıtları ve elimdeki tüm bilgileri içeren bir raporu, özel kurye ile Ankara’ya, Orgeneral Üruğ’a gönderdim.

KOMİSYON FESHEDİLDİ, YENİ KOMİSYON KURULDU

Ankara, raporumuzu alır almaz harekete geçti. Uçak alımları ile ilgili olarak Türk Hava Kuvvetleri bünyesinde kurulmuş bulunan komisyon derhal feshedildi. Yerine, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Necip Torumtay, ki kendisi karacı bir generaldir, başkanlığında bir karma komisyon kuruldu. Ve uçak alımlarına ilişkin kararı bu yeni komisyon verdi. Sonuçta, General Dynamics firmasının ürettiği F/16’ların alınması kararı çıktı.

ÇOK ARAŞTIRDIM, RÜŞVETÇİ KİM ÖĞRENEMEDİM

Raporu Ankara’ya gönderdikten sonra, pekçok kanaldan, hatta rakip firmayla bile görüşerek, rüşvet konusunu gündeme getiren işadamı kim, kimin adına hareket ediyor, çok araştırdım. Ama bu konuda hiçbir ayrıntıya ulaşamadım. Dolayısıyla, bu konuda Ankara’ya herhangi bir isim içeren resmi bir bilgi de iletmedik.

(AKŞAM)

2

Haberin Devamı