Siyaset Erdoğan 12 yıllık hedeflerini açıkladı
Paylaş
Erdoğan 12 yıllık hedeflerini açıkladı

Başbakan Erdoğan, AK Parti Genel Merkezi'nde "2023 vizyonu" temasıyla 12 yıllık seçim beyannamesini açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Öncelikle seçim beyannamemizin, ülkemiz, milletimiz, üzerinde buluduğumuz coğrafya için hayırlı olmasını diliyorum. Beyannamenin hazırlanmasında pek çok uzman arkadaşım ve parti yöneticilerimiz katıldı, hepsine teşekkür ediyorum. "Türkiye hazır, hedef 2023". AK Parti'nin seçim beyannamesi son derece detaylı şeklide hazırlanmış, geçmiş tecrübelere dayanılarak hedefler konulmuştur. Popülizmden sakınılmıştır, kaf dağını asla göremeyeceksiniz. Ulaşılamaz hedeflere, hayallare, masalımsı vaadlere rastlamayacaksınız. Umut tacirliği yapmak için değil, mantıklı bir yol haritası çıkarmak için hazırlanmıştır.
Milletimizle samimi bir iletişim dili kuruyoruz. Sadece ve sadece yapabileceklerimizi vaadediyoruz.

Haberin Devamı

Altı sıfırın altısını çöpe atarak, şahsiyetli bir Türk Lirasını halkımıza kazandırdık. Nereden nereye geldik.

Dikkat ediniz uçuk vaadlerle, hayallerle değil, 3 Kasım'da "3 yıl bizden birşey beklemeyin" diyerek geldik. İşte bu samimi siyaset anlayışıyla iktidarımızı sürdürdük. Ekonomiye taşıyamayacağı yükler yüklemedik. Popülizme tenezzül etmedik. İktidara gelebilmek, 3-5 fazla oy alabilmek için ilkeli siyaseti terkedenlere halkımız gereken cevabı verecektir. Milletten değil, çetelerden, mafyadan, karanlık güç odaklarından destek bekleyenlere bakın. Dışarıdan aday bulamayanlar, Silivri'nin içinden aday gösteriyorlar. Siyaset ne hale geliyor. Aday tanıtımında maskeli aday tanıtımı yapıyorlar. Bu bir maskeli balo. Ve bu anamuhalefet partisinin ne hale düştüğünün çok açık delilidir. Milletim 12 Haziran'da maskelerini indirecektir. Umutları heba edenleri milletim unutmadı.

Ben bütün halkıma sesleniyorum. Bu yol Türkiye'yi ilk 10'a sokacak bir yürüyüşün adımlarıdır.

12 Haziran seçimlerinde nezaket, zarafet üzerine kampanya yürüteceğiz. Bu beyanname, Türkiye'ye net bir vizyon çizmektedir.

Beyannamemiz "Türkiye hazır, hedef 2023" adını taşıyor. Kısa özet başlıklarla takdim edeceğim. Sandıklar açıldığında unutulacak bir beyanname değil. Türkiye'nin 12 yılını planlayan bir beyanname.

Beyannamemiz 5 ana başlıktan oluşuyor.

Haberin Devamı

- İleri demokrasi

- Büyük ekonomi

- Güçlü toplum

- Yaşanabilir çevre ve marka şehirler

- Lider ülke

1 numaralı projemiz yeni anayasa projesidir. Seçimlerin hemen ardından yeni anayasa çalışmalarına başlıyoruz. Demokrasi ve özgürlükleri destekleyecek bir anayasayı gündemimize aldık. Yeterince öz, kısa, açık ve insan odaklı olacak. Tek başına iktidar dönemleri, ekonominin kalkındığı, ülkenin geliştiği dönemler olmuştur. Siyasi Partiler yasasını yenileyeceğiz. Milli Birlik ve Kardeşlik projesi sürecek. Hiçbir çekinceye fırsat vermeden sürdüreceğiz. Üstünlerin hukukundan, hukukun üstünlüğüne geçilmesi, bağımsız yargı ile ilgili mücadelemiz sürecek, mahkemeler daha kısa sürede karar verecektir. Burada şunu hatırlatayım. Ben "savcıyım" ifadesini hiç bir yerde kullanmadım. Ben milletin avukatıyım. Çetesiz, mafyasız, cuntasız Türkiye için mücadelemiz sürecek.

Ekonomimiz, sağlıklı istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Kaynakları heba etmedik, tüyü bitmemiş yetimin hakkını kimseye yedirtmedik. Ekonomideki disiplini tavizsiz sürdüreceğiz. GSYİH'nın 2 trilyon 64 milyar dolara ulaşması hedeflendi. Kişi başına gelir 2023 yılında 25 bin 76 dolar seviyesine çıkarılması öngörülmektedir. Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul ilk 10 finans merkezi arasında yer alacak. Bunu için gerekli tedbirler alınacak. İMKB'de işlem gören şirket sayısı artacak.

Haberin Devamı

Kriz boyunca istihdam azalmadığı gibi artmıştır. İşsizlik oranını 2023 yılında yüzde 5'e indirmeyi, istihdam oranını da yüzde 50'ye yükseltmeyi hedefliyoruz.

Meslek danışmanı programı adnı verdiğimiz projeyi hayata geçireceğiz. İŞKUR'a kayıtlı her işsiz için bir meslek danışmanı atayacağız. Danışmanlar yönlendirici olacak. Böylece meslek edinme, iş arama ve bulmada yakından takip edilen bir süreci hayata geçireceğiz.

Güçlü Türkiye teknolojiye hakim olan Türkiye'dir. AR-GE harcamalarını artıracağız. Piyade tüfeğini üretemiyorduk, şimdi her parçasını üretiyoruz. İnsansız hava aracı üreten 3. ülke olduk. Türkiye F-16 modernizasyon merkezi olmuştur.

Haberin Devamı

YÖK'ün yapısını değiştireceğiz. Türk üniversitelerinin yurtdışında kampus kurmasına destek vereceğiz.

Dev şehir hastaneleri oluşturacağız. Örneğin Ankara'da planlandı. İstanbul'da Anadolu ve Avrupa yakasında 2 büyük şehir hastanesi planlıyoruz. Sedye üzerinde taşınan hastane istemiyoruz. Yürüyen bantlar olacak. Teknoloji neyi gerektiriyorsa yapacağız. Sağlık alanında üniversite kurmaya başladık. Uzman doktorlarımızın kariyer yapma imkanlarını genişleteceğiz.

Aile Sosyal Destek Programı ile aile odaklı bir sisteme geçeceğiz. Ailelere rehberlik sunmaya yönelik bir sistem kuracağız. Sosyal konut projesi sürecek. Toplam 100 bin konut yapılacak, peşinatsız ayda 100 TL taksitle ihtiyaç sahiplerine satılacak.

Başta büyük şehirler olmak üzere marka şehirler üreteceğiz. Sağlılı içme suyunu olduğu, atık su sorununu çözüldüğü bir projemiz var. SUKA, yani Su, kanalizasyon altyapı desteği sağlanacak. Belediyelere ucuz kredi sağlanacak.

Devlet bakanlıklarını kaldırıp, icracı bakanlıklara dönüştüreceğiz. Sayılarını azaltacağız.

Nüfusu 100 binin üzerindeki tüm şehirlerde planlamalar tamamlanacak. TOKİ'nin yaptığı konut sayısı 1 milyona ulaşacak.

Yeni evli ya da evlenecek yoksul gençler için Yuva Teşvik programı başlatıyoruz. Müracaat edene, 25 yıla varan vadelerle, peşinatsız eşyalı konut sahibi yapacağız.

İstanbul'un nüfusu 17 milyona gidiyor. İstanbul'da iki ayrı şehir kuracağız. Üçüncü uluslararası havalimanını yapacağız. Üçüncü Boğaz Köprüsü tamamlanacak, 2 tüp geçit tamamlanacak. Raylı sistemi 2013'te açacağız. Lastikli sistem tüneli de planladık. 2 yeni kongre merkezi, uluslarası temalı bir eğlence parkı, yeni marinalar, Galataport ve Haydarpaşa projeleri hayata geçecek.

Ankara'da 2 yı içinde metronun bitirilmesi ve ilave metro ve tünel hatlarının yapılması hedefleniyor. Esenboğa ile şehir merkezine raylı sistem kurulacak. Ulus'ta ankara evleri temalı tarihi bir bölge oluşturulacak.