Ekonomi Erdoğan: Akkuyu dünyaya örnek olacak

Erdoğan: Akkuyu dünyaya örnek olacak

Paylaş
Erdoğan: Akkuyu dünyaya örnek olacak

Erdoğan: Akkuyu dünyaya örnek olacak

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mersin Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santrale ilişkin "Akkuyu’da atılacak olan adım inanıyorum ki dünyaya örnek bir yatırım teşkil edecektir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Kremlin Sarayı’nda Üst Düzey İstişare Konseyi toplantısına katıldıktan sonra Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Nükleer enerjiyle ilgili yer planlamasının ve nükleer enerji santralinin projelendirilmesinin çok büyük önem arz ettiğini ifade eden Erdoğan, "Akkuyu’da atılacak olan adım inanıyorum ki dünyaya örnek bir yatırım teşkil edecektir" diye konuştu.

Nükleer santralin kurulması aşamasında bütün tedbirleri alacaklarını bildiren Erdoğan, "Ama bileceğiz ki insanın da gücünün yetemeyeceği olaylar bu dünyada olabilir. Bunu bilmemiz lazım. Ama biz tabii ki bütün aklın, bilimin, deneyin bize verdiği güç neyse bu güce dayanarak yatırımlarımızı yapmaya devam edeceğiz. Nitekim nükleer enerjide de bizim takvimimiz, süreç işlemektedir" dedi.

Haberin Devamı

OLUMSUZ BİR NETİCE DOĞACAK DİYE SİZ YATIRIMDAN VAZGEÇEMEZSİNİZ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, her yatırımın olumsuz bir neticesi olabileceğini, olumsuz bir netice doğacak diye yatırımdan vazgeçilemeyeceğini belirtti.

Erdoğan, "Şu anda yapmakta olduğumuz denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir 9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta, ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak? O zaman yapmayalım mı diyeceğiz?" dedi.

Rusya Federasyonu’nu ziyaret etmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Erdoğan, yaptıkları görüşmelerde iki ülke arasındaki işbirliğinin öneminin ortaya konulduğunu bildirdi.

Medvedev ile ikili ve uluslararası konulara ilişkin görüş alışverişinde bulunduklarını ifade eden Erdoğan, Türkiye ile Rusya arasındaki kurumsallaşan ilişkilerin siyasi, ticari, ekonomik ve toplamsal alanda daha ileriye taşınmasının görüşmede ele alındığını söyledi.

1921’de imzalanan Moskova Anlaşması’nın Türk-Rus ilişkilerinde bir dönüm noktası olduğunu anlatan Erdoğan, bu anlaşmanın toplumsal hafızada önemli yeri bulunduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Başbakan Erdoğan, bu anlaşmanın iki ülke arasında somut işbirliği adımlarının atılmasını da sağladığını vurguladı.

Medvedev ile yaptıkları görüşmede, enerji alanının önemli yer tuttuğunu bildiren Erdoğan, şunları söyledi:
"Her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Bunda olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Ben dün Ankara’da bir örnek verdim. ’Deprem denilen olay olamaz’ diye bir şey yok, olabilir ki bizim ülkemiz deprem kuşağı üzerindedir. Yaptığımız asma köprüler var. Şu anda yapmakta olduğumuz denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir 9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta, ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak? O zaman yapmayalım mı diyeceğiz?"
Başbakan Erdoğan, Güney Akım Projesi ve Samsun-Ceyhan Petrol Boru Hattı Projesi ile ilgili ortak çalışmaların devam ettiğini de kaydederek, bu çalışmaların başlayıp bitirilmesi arzusunda olduklarını bildirdi.

Haberin Devamı

İskenderun’da açılışı yapılan Türk-Rus ortaklığındaki 2 milyar dolarlık yatırımın bin 500 kişiye istihdam sağladığını vurgulayan Erdoğan, bu yatırımın, işbirliğinin geldiği nokta açısından önem arz ettiğine dikkati çekti.

Bu yıl Türkiye’ye gelecek Rus turist sayısında büyük artış beklendiğini de ifade eden Erdoğan, iki ülke arasındaki vizelerin kalkmasının önemine işaret etti.

Konuşmaların ardından, Erdoğan Medvedev’e Moskova Anlaşması’nın bir örneğini ve bununla ilgili bir pul, Medvedev de Erdoğan’a anlaşmanın imzalandığı sırada çekilen fotoğrafı hediye etti.

Murat Muratoğlu / AA