Siyaset Erdoğan: Arakan'a sürpriz ziyaret yapabiliriz
Paylaş
Erdoğan: Arakan'a sürpriz ziyaret yapabiliriz

Başbakan Erdoğan, "Belki bizlerde Arakan'a bir sürpriz heran yapabiliriz, biz de bir ziyaret gerçekleştirebiliriz" dedi

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Böylesine büyük bedeller karşılığında vatan yaptığımız bu ülke, bu topraklar üzerinde kurduğumuz son devlet Türkiye Cumhuriyeti bizim namusumuzdur, onurumuzdur, haysiyetimizdir" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, Ankara’nın Kızılcıhamam ilçesinde düzenlenen AK Parti 19. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, Myanmar’daki Arakan Müslümanlarına yapılan zulmü dünyanın gündemine getirdiklerini ve Arakan’a her türlü yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Erdoğan, "Son haftalarda Arakan’da meydana gelen olaylar nedeniyle Dışişleri Bakanım başta olmak üzere, kendilerini bu noktada adeta bir uyarma konumunda olduk. Kendilerinden bu noktada bu duruma müdahil olmalarını istedik. Kendileri de bunun sözlerini bize verdiler, temenni ederim ki bu sözlerini de yerlerine getirirler. Belki bizlerde Arakan’a bir sürpriz heran yapabiliriz, biz de bir ziyaret gerçekleştirebiliriz" dedi.
Balkanlar’da sükunet hakim olsa da sorunların tümüyle çözülmüş olmadığını dile getiren Erdoğan, bu bölgeyi de yakından izlemeye devam ettiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Terör olayları üzerinde durmak istediğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti:

"Terör olaylarının Türkiye’nin vesayet sisteminin uzun yıllar hakimiyetini sürdürmesinde sivil siyasetin zayıf kalmasında önemli bir rolü var. Bugün de ülkemizde ekonomik ve sosyal kalkınmayla birlikte demokratik gelişmenin daha da ileriye taşınmasının önündeki en büyük engel terördür. Buradan ben Kürt kardeşlerime özellikle şunu tekrar hatırlatmak istiyorum, bakın bugün gazetelerin birçoğunda bir haber var. Şu anda milletvekilimiz, yavrumuz o bombalama olayında ebediyete intikal etmişti. Şimdi o dershanenin bombalanmış halini gösteriyor. Bütün onlara rağmen, daha sonra o bombalamanın emrini veren terörist öldürülmüştü. Fakat ailesine bu devlet yine sahip çıktı, çocuklarından bir tanesi de hukuk fakültesini bitirirken ona da bursunu verdi. Bu devlet şefkat elini hiç bir zaman bu Kürt’tür, bu Laz’dır, bu Türk’tür, Boşnak’tır, Roman’dır... Asla. Biz böyle bir ayrıma gitmedik, bundan sonra da gitmeyiz."

"Ben Kürt kardeşlerime sesleniyorum" diyen Başbakan Erdoğan, "Biz sizi yaradandan ötürü seviyoruz. Ama lütfen siz insanlıktan nasibini almamış olan bu bölücü terör örgütü ile aranıza gelin bir duvar örün, bunlar sizin istismarınızı yapıyorlar. Buna fırsat vermeyin" ifadelerini kullandı.
Erdoğan, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Bakınız şurada 30 yıldır devam eden bu terör olaylarının bu ülkeye faturası 300-350 katrilyon gibi bir rakama ulaşmıştır. Bunlar olmamış olsaydı, bu rakamlar ülkeye hizmette kullanılmış olsaydı, yatırımda kullanılmış olsaydı, ah benim güneydoğulu, doğulu kardeşim o bölgeye yatırımcı gelir girer miydi? Girerdi. Orada işsizlik diye bir sorun kalır mıydı? Büyük ölçüde kalmazdı, her taraf abad olurdu. Bakın biz bu kadar mevcut imkanlar içerisinde güneydoğuyu ve doğuyu ayağa kaldırdık. Her zaman söylüyorum, Hakkari’de havaalanı yapacağız bunlar engelliyor. Ama buna rağmen biz yola devam ediyoruz. Şırnak’ta havaalanı yapıyoruz, bunlar engelliyor. Yakıyorlar, yıkıyorlar ama biz yola devam ediyoruz. Hakkari gibi yerde üniversiteye molotof kokteyli atıyorlar ve üniversiteyi yakıyorlar, ana okulunu yakıyorlar. Bunların insana değer vermek gibi, insanlıktan nasibini almak gibi bir şeyleri var mı? Yok. Sevgili Kürt kardeşim, gel bunlarla arana perdeyi koy. İşte bakın geçenlerde okula gitme noktasında yasak koydular. Çocukların okula gitmesini engellediler. Bunlar 6, 7, 8, 9, 10 yaşında çocuğun okula gitmesini engelleyecek kadar merhametsiz. Bunların nesillerimizin, geleceği açısından bir dertleri sıkıntıları yok, bunlar sadece vuracaklar, kıracaklar, yakacaklar ve saltanatlarını da buradan sürdürecekler. Esrar eroin tarlalarını yakıyoruz diye isyan ettiler. Niye? Bunlar esrar tüccarı. Bunlar bu işi yapıyor, oralar yakılınca ’eyvah gitti’ dediler. Niye? Çünkü, oradan teröre kaynak aktarıyorlardı."
Aynı şeyi yurt dışında da yaptıklarını ifade eden Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e bunları söylediğini anımsattı.

Haberin Devamı

Erdoğan, şöyle devam etti:

"Sayın Merkel’e de bunu söyledim. Bakın dedim Berlin’in göbeğinde çadır kuruyorlar. Teröristbaşının resmini asıyorlar ve burada vatandaştan para topluyorlar. Bu paralar terör örgütüne gidiyor. Zekat topluyorlar, Hac organizasyonları yapıyorlar. Zerdüşt’ün Hac diye bir şeyi olur mu? Bunların İslam’la yakından uzaktan alakası olabilir mi? Ama benim saf, temiz Kürt kardeşim bu oyuna geliyor. O da zannediyor ki, bunlar ciddi bir Hac organizasyonu yapıyor. Niye? E orada da bazı mele müsvetteleri var. Çıkıp alternatif Cuma namazı kıldırma gibi adımlar atanlar var, alternatif cumhuriyetçiler gibi. Aynı şeyi yapıyorlar, bunu bizim Kürt kardeşlerimize hep beraber anlatmamız lazım. Tüm teşkilatımız hep birlikte bunu anlatacağız. Yılmayacağız. Çünkü bizim bu kardeşlerimizin üzerinden saltanatlarını sürdürmeye biz fırsat vermeyeceğiz."

Haberin Devamı

"Anadolu coğrafyası, bizim bin yıllık vatanımız, bura üzerinde hiç kimseye operasyon fırsatı inşallah bırakmayacağız" diyen Erdoğan, şunları kaydetti:
"Bu bedeli acı bir şekilde ödemiş bir ecdadın torunları olarak sizlere sesleniyorum, her mücadelenin bir bedeli vardır. Ama bu bedelin en acı tarafı karşılığı kan olan, can olan, hayat olan kısmıdır. Biz milletçe bu bedeli, Malazgirt’te Sultan Alparslan’ın beyaz kefeni ile en önde olduğu mücadelede ödedik. Bu bedeli biz Gazi Süleyman Paşa, Gelibolu üzerinden Anadolu’dan Trakya’ya geçerken ödedik. Bu bedeli biz İstanbul’un fethinde ödedik. Biz asıl bu bedeli geride yarım milyon kardeşimizin cenazesini bırakarak Balkanlar’ı terk ederken ödedik. Bu bedeli biz asıl Çanakkale’de, Sarıkamış’ta, Süveyş’te yüzbinlerce şehit verdiğimiz dönemde ödedik. Biz bu bedeli adeta küllerimiz üzerinden ayağa kalkarak, yeniden doğarak verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’nda ödedik. Bu bedeli biz yıllarca diplomatlarımızı, Ermeni teröristlerin namlularının ucunda şehit vererek ödedik. Bu bedeli biz son 30 yıldır da bölücü terör örgütüyle mücadele sürecinde ödemeye devam ediyoruz. Böylesine büyük bedeller karşılığında vatan yaptığımız bu ülke, bu topraklar üzerinde kurduğumuz son devlet Türkiye Cumhuriyeti bizim namusumuzdur, onurumuzdur, haysiyetimizdir. Kimse bizim bu değerlerimize el uzatamaz, göz koyamaz. Bin yıllık mücadelemizin simgesi olan ay yıldızlı bayrağımızın rengi, mürekkep kırmızısı değil, kan kırmızısıdır."

Arif Nihat Asya’nın "Bayrak" şiirinden alıntı yapan Başbakan Erdoğan, "Biz bu ay yıldızlı bayrağın destanını okuyarak bugünlere geldik. Bundan sonra da onun destanını yazarak, yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Aynı şiirin "Dalgalandığın yerde ne korku, ne keder...Gölgende bana da, bana da yer ver. Sabah olmasın, günler doğmasın ne çıkar: Yurda ay yıldızının ışığı yeter" dizelerini de okuyan Erdoğan, "Evet, ay yıldızlı bayrağımızın ışığını ne terör örgütünün kahpe kurşunları, bombaları söndürebilir ne de onun uzantılarının boykotları, eylemleri, zehir saçan dilleri gölgeleyebilir. Biz ay yıldızlı bayrağımızı dünyanın dört bir yanında yürüttüğümüz, ekonomik sosyal, kültürel faaliyetlerimizle, yüz milyonların, milyarların gönlüne dikmenin mücadelesini veriyoruz. Bu millete, onun bütün değerleriyle birlikte sembolü olan bayrağına düşmanlık edenler, bin yıl boyuncu her zaman hakettikleri cevabı aldılar, bundan sonra da almaya devam edecekler" diye konuştu.

-"Diyarbakır’da da böyle söyleriz, Van’da da Sinop’ta da..."-

"Biz ülkemizi 81 vilayetiyle, 75 milyon vatandaşıyla seviyoruz" diyen Erdoğan, bunun için ülkenin her karış toprağına hizmetleri götürmenin gayretini verdiklerini söyledi.

Afyonkarahisar’dan yola çıkarken, "Tek millet" dediklerini anımsatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu milletin içinde bütün etnik unsurlar var. Biz ne dedik, ’tek bayrak.’ İkinci bir bayrak asla, böyle bir şeyi düşünemeyiz. Buna müsaade edemeyiz. Üçüncü, ’tek vatan’ dedik. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarının asla, bir operasyona kurban edilmesine müsaade etmeyiz, edemeyiz. Ve ’Tek devlet’ dedik, bu yola böyle koyulduk. Bunu Ankara’da bugün nasıl böyle söylüyorsak, bunu Diyarbakır’da da böyle söyleriz, Van’da da Sinop’ta da, Edirne’de de, İzmir’de de aynı şekilde böyle söyleriz. Ama kalkıp ta ben ’tek din’ diye bir ifade kullanmadım, hiç bir yerde, ’tek dil’ diye bir ifade de kullanmadım. Ama herhalde bunları karıştırıyorlar, bunların hepsi zenginliktir. Din, farklı inançlar, tam aksine bizim partimizin programını açtığınız zaman laiklik tanımının içinde bunu en güzel şekliyle görürsünüz zaten. Tam aksine bütün inanç grupları, devletin güvencesi altındadır. Devlet hepsine eşit mesafededir. Bu da bizim aynı zamanda değerler silsilesi içerisindeki anlayışımızdan da geliyor. Bu son dönemlerin, bir tanımı bir yaklaşımı değildir. Aynı şekilde dil. Dilde de bizim bir sıkıntımız yok. Ancak bir şeyi karıştırmayalım. Biz bu ülkede resmi dilin Türkçe olduğunu savunuyoruz. Resmi dilimiz Türkçe’dir. Ama herkes anadilini konuşabilir. Anadiliyle alakalı ülkemizde ilk defa kursların açılmasına zemini biz hazırladık. Bununla kalmadık üniversitelere bu işi getirdik. Bununla kalmadık, şimdi de biliyorsunuz seçmeli ders olarak Kürtçe’yi de yine okullara koyduk. Kaç kişi müracaat etti, tablo ortada. Neymiş, ’cebren.’ Bakın biz ortaya bir zemin hazırlıyoruz ve bu zeminde müracaat edenlerin sayısı ortada, işte 20 bin kişi o civarda. Onlara da biz aynı şekilde bu dersin verilmesi imkanını hazırladık. Bizden önce hangi iktidar bu tür alternatifleri sundu."

"Bunları kalkıp da bölücü terör örgütü istedi diye yapmadıklarını" dile getiren Başbakan Erdoğan, "Bizim programımıza, Afyonkarahisar’dan yola çıkarken attığımız adımlara baktığınızda bunu görürsünüz. Orada bunlar var. Biz kimseyi kökeninden, dininden, inancından, kültüründen veya herhangi bir farklılığından dolayı ötekileştirmiyoruz, ayrıştırmıyoruz. Bu ülkenin her vatandaşı birinci sınıf demokrasiye layıktır anlayışı ile hareket ediyoruz" diye konuştu.