Siyaset Erdoğan, Bahçeli'ye çattı: Siz ne yaptınız?
Paylaş
Erdoğan, Bahçeli'ye çattı: Siz ne yaptınız?

Erdoğan, Bahçeli'ye çattı: Siz ne yaptınız?

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye, emekli vatandaşlar için ne yaptıklarını sorarak, Hangi yüzle, hangi vicdanla benim emekli vatandaşlarıma yaptığımız ücret artışlarını eleştiriyorsunuz? Hangi yüzle siz bu artışları yetersiz buluyorsunuz?" dedi.

Haberin Devamı

Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında yaptığı konuşmada, muhalefetin ülke genelinde kimi lokal örnekleri, kimi istisnai örnekleri zorlama bir şekilde gündeme taşıyarak, Türkiye’nin bu başarısını gölgeleme gayreti içinde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Buna kimsenin hakkı yoktur. Her zaman söylüyorum; ekonomide beklentiler son derece önemlidir. Ekonomide morallerin yüksek olması son derece önemlidir ama bakıyorsunuz muhalefet küresel kiriz ipine sımsıkı tutunmuş, eline geçirdiği 3-5 örnek üzerinden tüm ülkeleye bir karamsarlık, bir kötümserlik pompalamanın peşinde. Bu ülkede kendi kendilerine kriz çıkardılar. Kendi çıkardıkları krizi yönetemediler ve krizin altında kaldılar. Bugün kalkmışlar bizim küresel kriz yönetimimizi eleştirme cüretini gösteriyorlar.

Haberin Devamı

Biz, Hükümet olarak, Türkiye’nin değil, dünyanın krizini ülkemizin imkanlarıyla atlatmayı kendi imkan ve becerilerimizle aşmayı nasıl başarabileceğimizi herkese gösterdik, gösteriyoruz. Bizim farkımız bu.

MHP’nin tabanını tenzih ederim. Sayın Bahçeli çıkmış emeklilere yapılan zamları yanındaki malum efradıyla, güya protesto ediyorlar. Meclisi markete
çevirmiş. Önlerine unu bulguru doldurmuş güya bizim yaptığımız zamları eleştiriyorlar. Allah aşkına bir siyasi parti kendisine bu kadar zarar verebilir
mi? Kendisini kendi eliyle bu kadar tuzağa düşürebilir mi? Kendi kazdığı kuyuya kendisi düşer mi? 3,5 yıl iktidarda kaldınız. Bu kadar mahirdiniz, bu kadar başarılıydınız, milletin size verdiği 5 yıllık iktidar görevini niçin 3,5 yılda bırakıp da kaçıp gittiniz? Devam ettirseydiniz, 5 yılı tamamlasaydınız. Bunu
başaramadınız. Siz bir defa bu noktada, artık test edilmiş bir siyasi partisiniz. Durumunuz ortada. Bu demektir ki size zaten böyle bir görev teslim edilemez. Şimdi bunu soruyorum: Sayın Bahçeli, siz emekli vatandaşlarım için ne yaptınız? Hangi yüzle hangi vicdanla benim emekli vatandaşlarıma yaptığımız ücret artışlarını eleştiriyorsunuz? Hangi yüzle siz bu artışları yetersiz buluyorsunuz?

Gösterge olması bakımından TÜİK’in rakamlarına dayanarak, burada, sadece bir kaç örnek veriyorum. Ama buradan bir şey hatırlatıyorum; bizim iktidarımız döneminde, bu dönemde emeklilere yaptığımız zam benzerini bir de Abdullah beyin Başbakanlığı döneminde (Cumhurbaşkanı Abdullah Gül) AK Parti olarak gerçekleştirmiştik. Yani bu, rutinin dışında yapılan bir zam olmuştu."

Haberin Devamı

KIYASLAMA

2002 Kasım ayında net asgari ücretin 184 TL olduğunu hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bakın, ben rakam üzerinden farklı konuşacağım bugün. Sayın Bahçeli rakamdan ne kadar anlar onu bilemem. Herhalde yanında anlayanlar vardır. Onlarla şöyle bir oturup değerlendirsin. Çünkü, kılavuz meselesi bu. 1 litre süt o zaman neydi biliyor musunuz? 1,15 TL. O günkü asgari ücretle 160 litre süt alınabiliyordu. Bugün asgari ücret 577 TL. Bir litre süt 1,90 TL. Bugün asgari ücretle 304 litre süt alabiliyorsunuz. Artış oranı yüzde 90. Bakın, süte sütle cevap veriyorum. Bundan daha güzel örnek olabilir mi?

2002 sonunda en düşük SSK emekli aylığı 257 TL. Bu maaş, 276 kilogram ekmeğe karşılık geliyor. Şu anda en düşük SSK emekli aylığı 683 lira. Bu maaş 336 kilogram ekmeğe tekabül ediyor. Sayın Bahçeli, bak, geri gitmiyoruz, ileri gidiyoruz. Ne kadar, bunda da yüzde 22... Bağ-Kur esnaf emekli aylığı biz geldiğimizde sadece 149 liracıktı.Ey benim Bağ-Kur’lu kardeşim. Şu anda en düşük esnaf emekli aylığı 555 lira. Dikkat ediniz, 2002 sonunda bir esnaf, emekli aylığıyla 148 kilo makarna alabilirdi, bugün 288 kilo makarna alabiliyor. Artış yüzde 95.

Haberin Devamı

Bağ-Kur tarım emeklisinin aylığı 2002 sonunda; şu rakama bakın Allah aşkına... Bunun hesabını Sayın Bahçeli’den o zamanki ortaklarından kim soracak? Ne alıyordu biliyor musunuz? 66 lira? 66 lira... Peki bunu şu anda 380 liraya kim çıkardı? AK Parti iktidarı çıkardı. Ondan sonra (biz çiftçinin yanındayız, köylünün yanındayız) diyorlar. İşte ortada gerçek. 2002 sonunda Bağ-Kur tarım emeklisi, maaşıyla 48 kilo toz şeker alabiliyordu, bugün 146 kilo toz şeker alabiliyor. Artış oranı yüzde 203. Halep oradaysa arşın TBMM AK Parti grup salonunda. Ortada herşey..."

Haberin Devamı

Erdoğan, "cepteki paranın artık güneş karşısında eriyen kartopu gibi ezildiği bir dönemin yaşanmadığını" söyledi.

"MHP’lilerin önüne dizdikleri ürünleri, benim emekli vatandaşım, onların iktidarında sadece vitrinde seyrediyordu" diyen Erdoğan, emeklinin, bugün o
ürünleri alabildiğini belirtti. Erdoğan, 7 yılda her fırsatta imkanları zorlayarak maaşları artırdıklarını ve bundan sonra da artırmaya devam edeceklerini kaydetti.

Başbakan Erdoğan, krizin yaşandığı 2008 yılında 306 bin otomobil satılmışken, 2009’da 369 bin 819 otomobil satıldığına işaret ederek, küresel
krize rağmen 2009’da araç satışının 64 bin arttığını belirtti. Erdoğan, "Krizi istismar aracına döndürmek isteyenlere bu rakamları ithaf ediyorum" dedi.